Adama
Vinasa Rompak

Afidele – insecte mici ce se înmulțesc rapid și provoacă probleme mari!

Publicat: 05 aprilie 2023 - 17:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Afidele se numără printre cele mai distructive insecte dăunătoare pentru plantele cultivate în regiunile temperate. 

Daunele pe care le provoacă sunt reprezentate de slăbirea aparatului foliar prin hrănirea cu sevă, transmiterea virusurilor specifice plantelor și favorizarea  apariției mucegaiurilor, prin depunerea mierei specifice (roua de miere)[1].

 

Ce sunt afidele?


Afidele sunt insecte cu corpul moale și picioare lungi și zvelte, care prezintă în partea din spate a insectei o pereche de turnulețe subțiri, care secretă substanța ceroasă (roua de miere). Pentru fiecare specie, există forme cu aripi și forme fără aripi. Aparatele bucale sunt formate dintr-o structură lungă, cu bărbie, numită rostru, care este ținută sub corp atunci când insecta nu se hrănește1. Afidele se hrănesc introducându-și organele bucale subțiri în celulele floemului, conductele alimentare ale plantelor. Seva din floem conține concentrații mari de zaharuri, iar intestinele afidelor transformă zaharurile simple și excretă apoi roua de miere bogată în zahăr, care adesea atrage furnicile2.

 

Care este ciclul biologic al afidelor?


Ciclul biologic începe cu o femelă, care eclozează dintr-un ou depus, în anul anterior, într-un loc izolat, precum fisurile adânci din scoarța unui copac. Femela fondatoare a rezultat dintr-o mamă și un tată, dar din cauza structurii cromozomilor afidelor, o împerechere între un mascul și o femelă poate produce doar fiice. Ouăle supraviețuiesc iernii, iar viitoarele femele vor purta în ele sămânța noii populații. Femela fondatoare poartă deja în pântece o fiică, iar în interiorul acestui embrion se va dezvolta un alt embrion, existând astfel trei generații în corpul unei mici insecte, totul datorită fenomenului de partenogeneză, care le permite afidelor să se reproducă asexuat1.

Capacitatea de reproducere a afidelor este uluitoare. Teoretic, dacă toți indivizii proveniți de la o singură afidă de varză ar reuși să supraviețuiască, ar exista 1,5 miliarde de afide până la sfârșitul sezonului.

În timpul toamnei, colonia de afide va începe să producă masculi și femele, a căror funcție este de a se împerechea și de a depune ouă, ce vor produce femelele fondatoare pentru anul următor. Atunci când condițiile sunt optime pentru hrănire (planta este în plin proces vegetativ), colonia de afide poate deveni prea mare, rezultând o supraaglomerare, care poate ucide planta gazdă. În aceste situații, afidele încep să dea naștere unor indivizi înaripați. Acești alați, vor părăsi colonia pentru a căuta noi plante gazdă1.

 

Aliații și dușmanii afidelor


Relația dintre afide și furnici este unică în lumea insectelor. Furnicile sunt primele insecte ”fermier”, care produc hrana necesară prin intermediul altui organism. Simbioza este avantajoasa pentru ambii parteneri; afidele oferă furnicilor mierea de rouă bogată în zahăr, ca sursă de hrană, iar furnicile protejează afidele împotriva diferiților dușmani naturali (precum Cocinella septapuntata  și diferite viespi) și îmbunătățesc igiena coloniei de afide3.

Recomadăm astfel, ca măsură de protecție, utilizarea insecticidelor cu profil ecotoxiologic favorabil entomofaunei utile și instalarea benzilor lipicioase la baza trunchiului sau a tulpinii plantelor pe care dorim să le protejăm.

 

Afinto® – aliatul tău în combaterea afidelor!


Afinto®, produsul Syngenta ce contine flonicamid, este unul dintre cele mai eficiente aficide existent pe piață la momentul actual, iar acesta nu ar trebui să lipsească din strategia de combatere a afidelor. Flonicamid, substanța activă special dezvoltată pentru combaterea afidelor, este capabilă să combată eficient majoritatea speciilor de afide.

afinti syngenta-1_b

Actiunea Afinto® asupra Myzus persicae pe fiecare parte a frunzei, după tratamentul efectuat pe partea superioară

 

Această substanță activă aparține grupei IRAC 29 (piridincarboxamide) și este singura din această clasă de insecticide care, prin modul său unic de acțiune și folosit conform recomandărilor, prezintă un risc redus de formare a rezistenței. Prin modul de acțiune prin contact și ingestie, inhibă hrănirea.

Daunele se opresc la 30 de minute după ce dăunătorul a intrat in contact cu substanța activă, fiind complet controlate la 2-5 zile după tratament. Este eficient împotriva tuturor stadiilor de dezvoltare a afidelor.

Flonicamid are activitate sistemică de lungă durată, iar pe lânga acest beneficiu, el are și un efect de supresiune a altor dăunători ce pot apărea ulterior efectuării tratamentelor (la 14 zile).

 

La ce culturi poate fi folosit Afinto®?


Afinto® poate fi utilizat pentru culturile horticole, cât și pentru cele de câmp. Eticheta lui acoperă majoritatea culturilor unde afidele provoacă cele mai mari pagube.

afinti syngenta-2_b

În concluzie, combaterea afidelor este posibilă, îmbinând cu succes soluții biologice, biotehnice și insecticide convenționale, acestea din urmă asigurând o durată mai lungă de protecție împotriva agentului dăunător. Recomandăm întodeauna utilizarea produselor de protecție a plantelor în conformitate cu informațiile de pe etichetă.

 


Articol semnat de

Marius Drăgoi, Manager protectia plantelor culturi horticole, Syngenta Romania și Republica Moldova

 


1 (Piper Ross, 2007). Extraordinary Animals: An Encyclopedia of Curious and Unusual Animals.

2  (Stern, 2008). National Library of Medicine.

3 (Vela J, 2021). Aphids and Ants, Mutualistic Species, Share a Mariner Element with an Unusual Location on Aphid Chromosomes


Vizualizat: 1193 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii