Adama
Agreena
AGRICOVER

ADAMA - ALERTĂ CEREALE PĂIOASE. Septoria tritici, Rhynchosporium secalis!

Publicat: 25 aprilie 2024 - 18:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Puccinia recondita, Puccinia striiformis (Rugina brună, Rugina galbenă)

Senzorii instalaţi pe staţiile meteo au detectat un nivel de infecţie de la 70% pana la 100 %, cu Septoria tritici (grâu), Rhynchosporium secalis (orz) şi Puccinia spp. în toate zonele agricole ale ţării!

Precipitaţiile acumulate în ultima săptămână au favorizat dezvoltarea bolilor la cereale păioase, boli ce pot compromite etajul superior de frunze şi astfel pot impacta negativ producţia.

poza grau bun adama(1)_b

Specialiştii ADAMA vă recomandă verificarea culturilor de cereale

Patogenii Septoria tritici, Rhynchosporium secalis şi Puccinia spp. pot duce la pierderi de producţie de până la 50%, având o evoluţie agresivă, distrugând timpuriu masa foliară a plantelor, organe ce sunt vitale în susţinerea producţiei.

Septoria tritici, cunoscută şi sub denumirea de septorioza frunzelor, este o boală care poate afecta culturile de cereale. Simptomele septoriozei apar pe frunzele inferioare, la baza plantelor. Petele de culoare galbenă sau brunificate au o formă caracteristică, oval-alungită. Acestea cresc uneori până la câţiva centimetri, fiind limitate de nervurile paralele ale frunzelor de cereale. Țesuturile atacate se necrozează iar petele vor căpăta în dinamică culori cenuşiu-albicioase, care la final sunt înconjurate de o margine brună. În cazul unor presiuni puternice ale atacului de Septoria tritici, petele se unesc şi provoacă uscarea mai rapidă a frunzelor.

Atacul de Septoria spp. aduce pierderi însemnate, atât cantitativ cât şi calitativ, boabele atacate de septorioza fiind cu un MMB mai mic, şiştave şi infestate cu fructificaţiile ciupercii.

Septoria se transmite de la un an la altul prin intermediul sporilor rămaşi pe sol în resturile plantelor bolnave. Sporii ciupercii germinează la temperatura optimă de 22-26 grade C. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 6-8 zile, până la apariţia picnosporilor fiind necesare 11-14 zile. Ciuperca poate forma în perioada de vegetaţie a grâului până la 7-9 generaţii de spori. Sporii pot germina chiar şi la temperaturi mai scăzute, de până la 2-3 grade C.

Puccinia striiformis, cunoscută şi sub denumirea de rugina galbenă, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul şi orzul. Simptomele ruginii galbene apar pe frunzele dezvoltate în vegetaţie şi se prezintă sub forma unor leziuni. Boala se manifestă prin pustule de culoare galben spre portocaliu, aşezate sub formă de striuri, de-a lungul frunzei. Aceste pustule pot apărea pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tecile frunzelor, tulpină, spic.

Atacul se poate manifesta iniţial sub formă de vetre, urmând apoi să se extindă în toată cultura. Factorii care pot influenţa atacul cu rugina galbenă includ soiul, factorii climatici şi agrotehnica.

Puccinia recondita, cunoscută şi sub denumirea de rugina brună, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul şi secara. Simptomele ruginii brune apar pe partea superioară a frunzelor şi uneori pe teaca acestora sub formă unor pustule de culoare brună, rotunde sau ovale, distribuite neuniform la suprafaţa acestora. Atacul acestea afectează atât producţia, prin reducerea numărului de boabe din spic şi a MMB, cât şi calitatea prin scăderea conţinutului de proteine din boabe.

Intervalul de timp de la infecţie până la răspândirea bolii la temperaturi de 10-20 grade C este de 7-10 zile.

Toţi aceşti patogeni pot avea un impact semnificativ asupra culturilor de cereale, dar cu măsuri preventive şi de combatere adecvate, bolile provocate de acestea pot fi gestionate eficient.

Culturile de cereale de toamnă sau de primăvara au nevoie de un program robust de protecţie pentru a ne asigura că acestea continuă să-şi atingă adevăratul randament şi potenţial de producţie şi calitate.

ADAMA, prin portofoliul sau de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale, vă recomandă fungicidul CUSTODIA.

Vizualizat: 466 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 aprilie 2024 - 14:37

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027.

ANSVSA ASTĂZI! Practici frauduloase vânzare lapte și produse lactate!

ANSVSA ASTĂZI! Practici frauduloase vânzare lapte și produse lactate!

29 aprilie 2024 - 14:45

În intervalul 16 – 29 martie 2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus continuarea controalelor pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România.

Banii virați ACUM de APIA în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Banii virați ACUM de APIA în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

27 aprilie 2024 - 07:02

Ministerul Agriculturii a transmis către Agroinfo un comunicat cu plățile făcute acum de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în contul fermierilor, crescătorilor de animale.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători de animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători de animale!

26 aprilie 2024 - 07:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA.

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

VIBALLA®– Cea mai flexibilă soluție de combatere a buruienilor cu frunză lată din cultura de floarea soarelui!

VIBALLA®– Cea mai flexibilă soluție de combatere a buruienilor cu frunză lată din cultura de floarea soarelui!

25 aprilie 2024 - 15:19

În culturile agricole, concurența directă a buruienilor cu planta de cultură are un impact negativ asupra producțiilor obținute. De exemplu, lipsa combaterii din cultura de floarea soarelui a buruienilor precum  ambrozia, cânepa, știrul sălbatic, spanacul sălbatic, poate duce la pierderi de producție cuprinse între 20-70 %.

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

24 aprilie 2024 - 07:03

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.

„RANDAMENTE MARI ŞI CALITATE ÎNALTĂ CU AMALGEROL ŞI AMALGEROL ESSENCE LA FLOAREA SOARELUI”

„RANDAMENTE MARI ŞI CALITATE ÎNALTĂ CU AMALGEROL ŞI AMALGEROL ESSENCE LA FLOAREA SOARELUI”

23 aprilie 2024 - 14:53

Biostimulanţii AMALGEROL şi AMALGEROL ESSENCE reprezintă un standard consacrat în segmentul biostimulanţilor şi al produselor de ameliorare a solului şi sunt unici în compoziţie şi acţiune. Aplicarea biostimulanţilor dă rezultate incredibile în agricultură şi vă aduce beneficii în 4 direcţii:

Târg de Florii în curtea MADR

Târg de Florii în curtea MADR

23 aprilie 2024 - 06:36

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Cooperativa Caprirom Sud-Muntenia în parteneriat cu Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) organizează în perioada 25 - 27 aprilie 2024, în curtea ministerului, „Târgul de Florii”, primul eveniment de promovare a produselor agroalimentare provenite din zona montană a României etichetate pe schema de calitate „Produs montan”.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Vasile Târziu mizează pe Horsch. Impresii la cald, din câmpul de testare Horsch Field Days!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Prin Londra

Prin Londra
Doi prieteni, un englez şi un chinez, se plimbau împreună prin Londra şi se bucurau de privelişte: Detalii