Adama
Vinasa Rompak

A murit HELMUT CLAAS, PIONIER al UTILAJELOR AGRICOLE

Publicat: 07 ianuarie 2021 - 13:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Helmut Claas, pentru o perioadă lungă director general, preşedinte al Consiliului de supraveghere şi preşedinte al Comitetului acţionarilor grupului CLAAS, a decedat pe 5 ianuarie 2021, la vârsta de 94 de ani.

helmut-claas-deces_bReprezentanţii Grupului Claas transmit că moartea lui a venit ca un mare şoc. Împreună cu familia şi toate rudele, nu doar peste 11.000 de angajaţi din întreaga lume îl deplâng pe Helmut Claas, dar şi o întreagă industrie, care a pierdut o personalitate europeană marcantă.

De la o firmă de utilaje agricole cu 100 de angajaţi, la unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global

Helmut Claas s-a născut în 1926 la Harsewinkel. Părinţii săi, August şi Paula Claas, au condus o mică firmă de utilaje agricole, cu o forţă de muncă de aproximativ 100 de persoane. A terminat ucenicia ca instalator pentru utilaje, după ce a absolvit şcoala. A urmat experienţa practică în companii de prelucrare a metalelor şi formarea practică suplimentară în turnare. După un studiu complementar al agriculturii la Paris, a preluat planificarea şi înfiinţarea unui distribuitor CLAAS în Franţa, care funcţionează acum sub numele de CLAAS France SAS. S-a alăturat firmei de familie înfiinţată de părinţii săi în Harsewinkel, în 1958. Aici s-a dedicat iniţial domeniului său de specialitate, ingineria.

În 1962 a fost numit director general. Helmut Claas a acceptat funcţia de asociat care răspunde în mod personal atunci când compania a fost reorganizată ca societate în nume colectiv în 1978. În 1996, ca parte a restructurării companiei într-o societate pe acţiuni, el a trecut de la rolul de director general la funcţia de preşedinte atât al Consiliului de supraveghere, cât şi al Comitetului acţionarilor.

Dominator, Lexion, Jaguar şi Xerion – dezvoltate sub conducerea lui Helmut Claas

Helmut Claas s-a concentrat întotdeauna în mod special asupra dezvoltării produselor de pionierat şi producerea lor în serie într-un mod rentabil. În epoca sa, după succesul modelului DOMINATOR, a apărut noua construcţie a combinei LEXION, care este astăzi cea mai eficientă combină din lume. De asemenea, combina de recoltat furaje JAGUAR şi tractorul XERION de mari dimensiuni au fost dezvoltate sub conducerea lui Helmut Claas, autorul poveştii de succes.

În 2003, a reuşit să facă un pas important către viitorul companiei: CLAAS a preluat afacerea completă cu tractoare de la Renault Agriculture din Franţa. Şi în alte privinţe, internaţionalizarea a continuat să progreseze odată cu înfiinţarea şi extinderea unităţilor de producţie în Rusia, SUA şi China.

Distincţii internaţionale

Patru universităţi de renume internaţional din Ungaria, Regatul Unit, Bulgaria şi Germania au acordat doctorate onorifice (Dr. h. C.) lui Helmut Claas. În anul 2000 a primit titlul onorific de „doctor în ştiinţe agricole” de la Universitatea din Stuttgart-Hohenheim. Această universitate l-a făcut, de asemenea, senator de onoare în 2004.

În iunie 2009, Universitatea Goryachkin din Moscova i-a conferit un titlu onorific de profesor. Tot în 2009, Helmut Claas a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare Franceze ca recunoaştere a eforturilor sale de pionier în domeniul cooperării franco-germane. În noiembrie 2013, Helmut Claas a fost introdus, în cele din urmă, în Galeria celor mai celebri producători de echipamente din SUA (Hall of Fame of American Equipment Manufacturers (AEM)). Un alt moment important a fost acordarea medaliei Diesel de către Institutul German de Invenţii în 2017.

Premii personale, precum cetăţenia onorifică a oraşului său natal Harsewinkel, Germania, Medalia pentru Merit a statului german Baden-Württemberg, precum şi Ordinul de Merit al ministrului francez al agriculturii completează activitatea sa de-o viaţă.

Fermier în Marea Britanie

Helmut Claas a fost în primul rând fermier. El a condus o fermă în East Anglia, Marea Britanie şi a stat adesea acolo cu soţia sa, Erika. Îi plăcea să păstreze legătura cu fermierii din împrejurimi şi a fost foarte interesat de problemele legate de firmele agricole. El a fost, de asemenea, pasionat de vânătoare.

Helmut Claas se ocupa de mult de dezvoltarea continuă a afacerii de familie, deoarece generaţia următoare a preluat deja conducerea grupului CLAAS. În consecinţă, astăzi, fiica sa, Cathrina Claas-Mühlhäuser, gestionează procesul decizional şi dezvoltarea grupului de companii de succes.

Moartea lui Helmut Claas lasă în urmă, în lumea tehnicii agricole, un gol care nu poate fi umplut. Familia sa, toţi acţionarii, Comitetul executiv al grupului şi personalul deplâng trecerea în nefiinţă a unei mari personalităţi şi vor continua să dezvolte grupul CLAAS aşa cum acesta şi-ar fi dorit.

Despre CLAAS: De la o afacere de familie, la vânzări 4 miliarde euro, în 2020 şi peste 11.400 de angajaţi în toată lumea

CLAAS (www.claas-group.com) este o afacere de familie fondată în anul 1913 şi unul dintre cei mai importanţi producători de utilaje agricole la nivel global. Compania cu sediul în Harsewinkel, Westfalia, este lider pe piaţa europeană de combine de recoltat. CLAAS este lider mondial în ceea ce priveşte un alt mare grup de produse, combinele autopropulsate de recoltat furaje. Totodată, CLAAS este un nume de referinţă de top la nivel mondial în ingineria agricolă, în domeniul tractoarelor, preselor de balotat şi al utilajelor agricole de recoltat furaje verzi. Portofoliul de produse al companiei CLAAS include, de asemenea, tehnologie a informaţiei de ultimă oră în ceea ce priveşte agricultura. CLAAS are peste 11.400 de angajaţi la nivel mondial şi a generat vânzări de 4 miliarde de euro în exerciţiul financiar 2020.

Foto: Helmut Claas în 2016, la vârsta de 90 de ani

Vizualizat: 2923 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

BURSELE INTERNAȚIONALE HELMUT CLAAS 2020!

EVENIMENT. Ca in fiecare an, tinerele talente au primit pentru proiectele lor diploma de excelență în domeniul științelor inginerești și agricole Burse Helmut Claas și alte premii în valoare totală de peste 36.000 de euro din partea Fundației Claas din Germania.

CLAAS şi E-FARM.COM au semnat pentru colaborare!

CLAAS şi E-FARM.COM au semnat pentru colaborare!

Compania CLAAS a încheiat un contract de colaborare cu platforma online pentru utilaje rulate E-FARM.COM. Start-up-ul din Hamburg gestionează întregul proces de comercializare a utilajelor agricole rulate.

CLAAS prezintă noul sistem CEBIS MOBILE cu ecran tactil pentru toate modelele LEXION 700/600

CLAAS prezintă noul sistem CEBIS MOBILE cu ecran tactil pentru toate modelele LEXION 700/600

Prin intermediul noului CEBIS MOBILE pentru gama de utilaje LEXION 700/600, CLAAS stabileşte noi standarde în utilizarea sistemelor de asistenţă pentru operator consacrate CRUISE PILOT, CEMOS DIALOG şi CEMOS AUTOMATIC.

LANSARE GLOBALĂ a noului program de CERTIFICARE CLAAS pentru UTILAJE AGRICOLE RULATE achiziţionate de la dealeri

LANSARE GLOBALĂ a noului program de CERTIFICARE CLAAS pentru UTILAJE AGRICOLE RULATE achiziţionate de la dealeri

CLAAS nu este numai lider global în producţia de utilaje agricole, ci şi un operator de succes pe piaţa internaţională de utilaje rulate. 

CLAAS va construi un NOU CENTRU de TESTARE!

CLAAS va construi un NOU CENTRU de TESTARE!

CLAAS îşi sporeşte în mod semnificativ capacitatea de testare pentru dezvoltarea de utilaje agricole noi prin construirea unui nou centru lângă sediul său din Harsewinkel.

Helmut CLAAS a primit Medalia Diesel pentru CEA MAI MARE REALIZARE în materie de INOVAŢIE

Helmut CLAAS a primit Medalia Diesel pentru CEA MAI MARE REALIZARE în materie de INOVAŢIE

Helmut Claas, de mulţi ani asociat comanditat al Grupului CLAAS, a primit Medalia Rudolf Diesel acordată de Institutul German pentru Invenţii (Deutsches Institut für Erfindungswesen) la categoria „cea mai mare realizare în materie de inovaţie”. 

Alte articole in aceasta categorie

ADAMA lansează în România 4 noi fungicide, un erbicid și unica Tehnologie revoluționară Asorbital®

ADAMA lansează în România 4 noi fungicide, un erbicid și unica Tehnologie revoluționară Asorbital®

13 decembrie 2024 - 10:41

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță lansarea pe piața din România a noilor produse pentru culturile de cereale păioase, rapiță și floarea soarelui.

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Corteva Agriscience a găzduit o dezbatere între experți despre rolul inovației în viitorul agriculturii românești

Corteva Agriscience a găzduit o dezbatere între experți despre rolul inovației în viitorul agriculturii românești

12 decembrie 2024 - 11:44

Pe 11 decembrie, compania internațională de știință și tehnologie agricolă Corteva Agriscience a organizat la București o dezbatere și prezentări pentru reprezentanții mass-media, concentrându-se pe rolul inovației în asigurarea securității pentru fermierii români, atât în prezent, cât și în viitor.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii