ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

10 argumente pentru tratamentul cu var

Publicat: 05 aprilie 2022 - 11:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Dar am putea să vă dăm și alte 10 argumente

Cu ajutorul materialelor granulate carbonatate și cu ipsos, producția va fi mai sigură.

În România, numeroase soluri prezintă lipsă de calcar, având caracter acid. Această aciditate, adică cantitățile crescute de acizi inițiază diferite procese, independent de tipul solului. Totodată, există soluri care, deși nu prezintă o aciditate crescută, au un conținut scăzut de calcar. 

Fără ameliorarea solului, plantele sunt afectate mai rapid de secetă 

vulcano 1_b

De aceea, vă enumerăm 10 motive care susțin tratamentul cu var

1. Pentru că solul se compactează, crusta formată se crapă

Solul rigid și cu deficiențe de calcar se poate compacta până la o adâncime de 30-50 cm. În cazul unui sol argilo-nisipos,acest fenomen provoacă compactarea și crăparea unui strat de 5-10 cm. Din această cauză, capacitatea solului de a asimila și furniza apă scade semnificativ. Solul, deseori lipsit de aer, devine inactiv și nu leagă azotul, iar materia organică nu se descompune.

2. Pentru că plantele au deficiență de calciu

Lipsa de calciu instalată în stratul superior al solului, la o adâncime de 20-40 cm, este resimțită și de către plante. Dezvoltarea rădăcinilor este încetinită, tulpinile sunt subțiri. Completarea calcarului trebuie avută în vedere nu numai în cazul culturilor legumicole și a livezilor, ci și în cazul culturilor intensive de câmp. Putem doar să visăm la recolte bogate în fiecare an, dacă sprijinul solurilor și plantelor noastre, calciul, dispare.

3. Pentru că materiile nutritive nu sunt utilizate

Deja la un sol puțin acid, asimilarea azotului și a fosforului administrat se reduce semnificativ. Prețul substanțelor fertilizante crește rapid, de aceea este recomandat să avem în vedere ca plantele să și poată să le asimileze. Din acest motiv, nivelurile de calcar trebuie completateanual în doze de 100-150 kg/ha dacă dorim ca materiile nutritive NPK administrate în doze de 500-800 kg/ha să fie asimilate în proporție de 70-80%.

vulcan 2_b 

Materii granulate pentru tratamentul cu var. Se pot aplica rapid, cu orice utilaj

4. Pentru că solul poate acumula substanțe toxice

O problemă din ce în ce mai frecventă este că plantele tinere, de 1-2 luni suferă, și pare că duc lipsă de materii nutritive. Stratul superior de 10-15 cm al solului este uscat, și este deja într-atât de acid, încât nivelul unelor elemente devine aproape toxic. În cazurile amintite putem observa situații de „otrăvire” cauzate de mangan, aluminiu sau sodiu. Această situație blochează planta, iar până nu apar niște precipitații abundente și un pic de căldură, planta nu va putea soluționa situația.

5. Pentru că cultivăm și rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz

Dacă dorim să realizăm culturi mai dezvoltate și mai sustenabile decât cele actuale, atunci trebuie să administrăm o cantitate de var de două-trei ori mai mare decât cea utilizată momentan. Varul a fost spălat complet din straturile superioare ale solurilor, iar rotația culturilor s-a modificat. Dacă administrăm var doar pentru plantele cu necesar ridicat de calciu (rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz), și atunci ar fi necesar efectuarea tratamentului cu var a 300-400 de mii de hectare anual, cu cantități de 300-500 kg/ha.

6. Pentru că rădăcinile plantelor se dezvoltă la adâncimi reduse, și planta nu primește suficient calciu

O consecință a condițiilor meteorologice tot mai extreme este seceta extinsă până la nivelul straturilor mai adânci ale solului. Plantele noastre caută apa și materiile nutritive până la o adâncime de 10-40 cm. Din acest motiv, în cazul calciului – care este materia nutritivă asimilată în cea mai mare cantitate după azot și potasiu– trebuie să ne străduim ca cantitățile din straturile superioare să fie ușor accesibile pentru plante.

7. Pentru că solul conține cantități mari de sodiu și magneziu

Solurile de șes au un conținut ridicat de sodiu, iar cele de câmpie, atât de sodiu, cât și de magneziu. Aceste elemente sunt capabile de a îndepărta alte elemente de importanță vitală, dar mai și compactează și aglomerează solurile. Carbonatul sau oxidul de calciu, iar în unele cazuri, sulfatul de calciu au capacitatea de a combate aceste elemente, susținând capacitatea solului de a fi cultivat.

 vulcan 3_b

În cazul solurilor compactate, deseori acide, apare frecvent excesul de apă. Să aplicăm un tratament cu var! 

8. Pentru că avem ploi torențiale

Schimbările climatice nu numai că vor cauza încălziri grave, dar, așa cum observăm, și perioade secetoase lungi urmate de ploi torențiale. În cazul solurilor compactate, precipitațiile căzute în volum crescut nu se pot infiltra spre straturile mai adânci, și solul productiv va fi dus de apă. În zonele mai ridicate va rămâne un sol nefertil, iar în zonele joase se va forma un strat nămolos, cu un substrat cu conținut ridicat de materii organice, și cu deficiență de calcar.

9. Pentru că nu plouă cu lunile

În perioada secetoasă îndelungată ar fi necesară acoperirea solurilor – chiar și cu resturi vegetale – ca vântul, prezent încontinuu, să nu usuce solurile în adâncime. În cazul solurilor poroase, cu un conținut mai bun de calcar, capilarele prin care apa se ridică din adâncime rămân deschise. Rădăcinile plantelor nu trebuie să străpungă un strat dur ca să ajungă la apă.

 Foto_04_b

Așa arată floarea-soarelui pe un sol acid și nisipos dacă ameliorarea solului cu var este efectuată în mod regulat. 

10. Pentru că putem completa și calciul, și sulful

Un material modern de ameliorare a solului, care să corespundă așteptărilor actuale, conține pe lângă calciu și alte substanțe nutritive utile. Produsul Vulcan Balance GS – produs granulat de var cu sulf – este exact așa. Calciul este un important factor de reglare a structurii solului, dar și completarea sulfului trebuie soluționată la nivelul fiecărei plante, ca și cea a fosforului. De aceea, v-am recomanda să ameliorați solurile și, totodată, să completați și sulful în cantități mari. Alegeți produsul Vulcan Balance GS, și administrați-l în cantități de 300-400 kg/ha, odată la 2-3 ani.

 VulcanAgro_logo_nPentru mai multe detalii despre produse și promoții, accesați pagina: www.vulcanagro.hu

Consiliere de specialitate: +40-756162952
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

Vizualizat: 362 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

APROBAT ASTĂZI de Guvern: Bani pentru APIA!

18 mai 2022 - 20:22

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo. 

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

Șeful APIA ASTĂZI, discuții cu fermierii, crescătorii de animale!

18 mai 2022 - 20:00

Astăzi, 18 mai 2022, seria conferințelor de informare a fermierilor, demarată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru promovarea exclusivă a măsurilor delegate de AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale către APIA din Programul National de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, a ajuns la Piatra Neamț.

Comunicat APIA de ASTĂZI!

Comunicat APIA de ASTĂZI!

17 mai 2022 - 16:46

Agenția de Plăți si Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice încheierea Campaniei de depunere fără penalități a Cererilor unice de plată.

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

APIA OFICIAL ASTĂZI: Start plată! Sume pe hectar sprijin cuplat vegetal!

16 mai 2022 - 10:59

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 16 mai 2022, a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2021.

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

Procurorii anticorupție: Președinte ANSVSA, trimis în judecată pentru abuz în serviciu!

16 mai 2022 - 08:30

Fostul președinte al Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, sub acuzația de abuz în serviciu, informează un comunicat DNA.

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

AFIR: Bani transferați în luna mai în conturile fermierilor, peste 60 milioane euro!

16 mai 2022 - 07:05

Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR) au primit, în perioada 14 aprilie – 10 mai 2022, fonduri europene nerambursabile în valoare totală de 60,71 milioane euro. Prin aceste plăți, AFIR decontează cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și angajamente pentru măsurile de mediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, foc continuu pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale!

15 mai 2022 - 07:50

Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din aproape toate centrele județene lucrează la acest sfârșit de săptămână. Luni, 16 mai 2022, este ultima zi în care fermierii, crescătorii de animale mai au posibilitatea să depună cereri pentru subvențiile agricole aferente acestui an, fără penalități.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Krone Highland – chemarea muntelui

Krone Highland – chemarea muntelui

Pentru a ajunge pe vârful muntelui ai nevoie de forță, rezistență și uneltele potrivite. Cu echipamentul potrivit poți cuceri orice munte. 

Seria Highland KRONE este perfectă pentru toți „alpiniştii”: cositoarea EasyCut F Highland, grebla răvășitoare Vendro Highland și grebla rotativă Swadro S Highland.

Pentru mai multe informații despre seria KRONE Highland pentru condiții alpine contactați dealerii KRONE:

MUNAX – 0732970219

Vest Tract  - 0748095848

Agrowest – 0744324001

Green Expert - 0744631795

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii