Adama
Vinasa Rompak

10 argumente pentru tratamentul cu var

Publicat: 05 aprilie 2022 - 11:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Dar am putea să vă dăm și alte 10 argumente

Cu ajutorul materialelor granulate carbonatate și cu ipsos, producția va fi mai sigură.

În România, numeroase soluri prezintă lipsă de calcar, având caracter acid. Această aciditate, adică cantitățile crescute de acizi inițiază diferite procese, independent de tipul solului. Totodată, există soluri care, deși nu prezintă o aciditate crescută, au un conținut scăzut de calcar. 

Fără ameliorarea solului, plantele sunt afectate mai rapid de secetă 

vulcano 1_b

De aceea, vă enumerăm 10 motive care susțin tratamentul cu var

1. Pentru că solul se compactează, crusta formată se crapă

Solul rigid și cu deficiențe de calcar se poate compacta până la o adâncime de 30-50 cm. În cazul unui sol argilo-nisipos,acest fenomen provoacă compactarea și crăparea unui strat de 5-10 cm. Din această cauză, capacitatea solului de a asimila și furniza apă scade semnificativ. Solul, deseori lipsit de aer, devine inactiv și nu leagă azotul, iar materia organică nu se descompune.

2. Pentru că plantele au deficiență de calciu

Lipsa de calciu instalată în stratul superior al solului, la o adâncime de 20-40 cm, este resimțită și de către plante. Dezvoltarea rădăcinilor este încetinită, tulpinile sunt subțiri. Completarea calcarului trebuie avută în vedere nu numai în cazul culturilor legumicole și a livezilor, ci și în cazul culturilor intensive de câmp. Putem doar să visăm la recolte bogate în fiecare an, dacă sprijinul solurilor și plantelor noastre, calciul, dispare.

3. Pentru că materiile nutritive nu sunt utilizate

Deja la un sol puțin acid, asimilarea azotului și a fosforului administrat se reduce semnificativ. Prețul substanțelor fertilizante crește rapid, de aceea este recomandat să avem în vedere ca plantele să și poată să le asimileze. Din acest motiv, nivelurile de calcar trebuie completateanual în doze de 100-150 kg/ha dacă dorim ca materiile nutritive NPK administrate în doze de 500-800 kg/ha să fie asimilate în proporție de 70-80%.

vulcan 2_b 

Materii granulate pentru tratamentul cu var. Se pot aplica rapid, cu orice utilaj

4. Pentru că solul poate acumula substanțe toxice

O problemă din ce în ce mai frecventă este că plantele tinere, de 1-2 luni suferă, și pare că duc lipsă de materii nutritive. Stratul superior de 10-15 cm al solului este uscat, și este deja într-atât de acid, încât nivelul unelor elemente devine aproape toxic. În cazurile amintite putem observa situații de „otrăvire” cauzate de mangan, aluminiu sau sodiu. Această situație blochează planta, iar până nu apar niște precipitații abundente și un pic de căldură, planta nu va putea soluționa situația.

5. Pentru că cultivăm și rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz

Dacă dorim să realizăm culturi mai dezvoltate și mai sustenabile decât cele actuale, atunci trebuie să administrăm o cantitate de var de două-trei ori mai mare decât cea utilizată momentan. Varul a fost spălat complet din straturile superioare ale solurilor, iar rotația culturilor s-a modificat. Dacă administrăm var doar pentru plantele cu necesar ridicat de calciu (rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz), și atunci ar fi necesar efectuarea tratamentului cu var a 300-400 de mii de hectare anual, cu cantități de 300-500 kg/ha.

6. Pentru că rădăcinile plantelor se dezvoltă la adâncimi reduse, și planta nu primește suficient calciu

O consecință a condițiilor meteorologice tot mai extreme este seceta extinsă până la nivelul straturilor mai adânci ale solului. Plantele noastre caută apa și materiile nutritive până la o adâncime de 10-40 cm. Din acest motiv, în cazul calciului – care este materia nutritivă asimilată în cea mai mare cantitate după azot și potasiu– trebuie să ne străduim ca cantitățile din straturile superioare să fie ușor accesibile pentru plante.

7. Pentru că solul conține cantități mari de sodiu și magneziu

Solurile de șes au un conținut ridicat de sodiu, iar cele de câmpie, atât de sodiu, cât și de magneziu. Aceste elemente sunt capabile de a îndepărta alte elemente de importanță vitală, dar mai și compactează și aglomerează solurile. Carbonatul sau oxidul de calciu, iar în unele cazuri, sulfatul de calciu au capacitatea de a combate aceste elemente, susținând capacitatea solului de a fi cultivat.

 vulcan 3_b

În cazul solurilor compactate, deseori acide, apare frecvent excesul de apă. Să aplicăm un tratament cu var! 

8. Pentru că avem ploi torențiale

Schimbările climatice nu numai că vor cauza încălziri grave, dar, așa cum observăm, și perioade secetoase lungi urmate de ploi torențiale. În cazul solurilor compactate, precipitațiile căzute în volum crescut nu se pot infiltra spre straturile mai adânci, și solul productiv va fi dus de apă. În zonele mai ridicate va rămâne un sol nefertil, iar în zonele joase se va forma un strat nămolos, cu un substrat cu conținut ridicat de materii organice, și cu deficiență de calcar.

9. Pentru că nu plouă cu lunile

În perioada secetoasă îndelungată ar fi necesară acoperirea solurilor – chiar și cu resturi vegetale – ca vântul, prezent încontinuu, să nu usuce solurile în adâncime. În cazul solurilor poroase, cu un conținut mai bun de calcar, capilarele prin care apa se ridică din adâncime rămân deschise. Rădăcinile plantelor nu trebuie să străpungă un strat dur ca să ajungă la apă.

 Foto_04_b

Așa arată floarea-soarelui pe un sol acid și nisipos dacă ameliorarea solului cu var este efectuată în mod regulat. 

10. Pentru că putem completa și calciul, și sulful

Un material modern de ameliorare a solului, care să corespundă așteptărilor actuale, conține pe lângă calciu și alte substanțe nutritive utile. Produsul Vulcan Balance GS – produs granulat de var cu sulf – este exact așa. Calciul este un important factor de reglare a structurii solului, dar și completarea sulfului trebuie soluționată la nivelul fiecărei plante, ca și cea a fosforului. De aceea, v-am recomanda să ameliorați solurile și, totodată, să completați și sulful în cantități mari. Alegeți produsul Vulcan Balance GS, și administrați-l în cantități de 300-400 kg/ha, odată la 2-3 ani.

 VulcanAgro_logo_nPentru mai multe detalii despre produse și promoții, accesați pagina: www.vulcanagro.hu

Consiliere de specialitate: +40-756162952
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

Vizualizat: 4412 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ADAMA lansează în România 4 noi fungicide, un erbicid și unica Tehnologie revoluționară Asorbital®

ADAMA lansează în România 4 noi fungicide, un erbicid și unica Tehnologie revoluționară Asorbital®

13 decembrie 2024 - 10:41

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță lansarea pe piața din România a noilor produse pentru culturile de cereale păioase, rapiță și floarea soarelui.

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Corteva Agriscience a găzduit o dezbatere între experți despre rolul inovației în viitorul agriculturii românești

Corteva Agriscience a găzduit o dezbatere între experți despre rolul inovației în viitorul agriculturii românești

12 decembrie 2024 - 11:44

Pe 11 decembrie, compania internațională de știință și tehnologie agricolă Corteva Agriscience a organizat la București o dezbatere și prezentări pentru reprezentanții mass-media, concentrându-se pe rolul inovației în asigurarea securității pentru fermierii români, atât în prezent, cât și în viitor.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

KRONE vă urează un sezon bun și o producție excelentă de furaje!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii