Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

10 argumente pentru tratamentul cu var

Publicat: 05 aprilie 2022 - 11:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Dar am putea să vă dăm și alte 10 argumente

Cu ajutorul materialelor granulate carbonatate și cu ipsos, producția va fi mai sigură.

În România, numeroase soluri prezintă lipsă de calcar, având caracter acid. Această aciditate, adică cantitățile crescute de acizi inițiază diferite procese, independent de tipul solului. Totodată, există soluri care, deși nu prezintă o aciditate crescută, au un conținut scăzut de calcar. 

Fără ameliorarea solului, plantele sunt afectate mai rapid de secetă 

vulcano 1_b

De aceea, vă enumerăm 10 motive care susțin tratamentul cu var

1. Pentru că solul se compactează, crusta formată se crapă

Solul rigid și cu deficiențe de calcar se poate compacta până la o adâncime de 30-50 cm. În cazul unui sol argilo-nisipos,acest fenomen provoacă compactarea și crăparea unui strat de 5-10 cm. Din această cauză, capacitatea solului de a asimila și furniza apă scade semnificativ. Solul, deseori lipsit de aer, devine inactiv și nu leagă azotul, iar materia organică nu se descompune.

2. Pentru că plantele au deficiență de calciu

Lipsa de calciu instalată în stratul superior al solului, la o adâncime de 20-40 cm, este resimțită și de către plante. Dezvoltarea rădăcinilor este încetinită, tulpinile sunt subțiri. Completarea calcarului trebuie avută în vedere nu numai în cazul culturilor legumicole și a livezilor, ci și în cazul culturilor intensive de câmp. Putem doar să visăm la recolte bogate în fiecare an, dacă sprijinul solurilor și plantelor noastre, calciul, dispare.

3. Pentru că materiile nutritive nu sunt utilizate

Deja la un sol puțin acid, asimilarea azotului și a fosforului administrat se reduce semnificativ. Prețul substanțelor fertilizante crește rapid, de aceea este recomandat să avem în vedere ca plantele să și poată să le asimileze. Din acest motiv, nivelurile de calcar trebuie completateanual în doze de 100-150 kg/ha dacă dorim ca materiile nutritive NPK administrate în doze de 500-800 kg/ha să fie asimilate în proporție de 70-80%.

vulcan 2_b 

Materii granulate pentru tratamentul cu var. Se pot aplica rapid, cu orice utilaj

4. Pentru că solul poate acumula substanțe toxice

O problemă din ce în ce mai frecventă este că plantele tinere, de 1-2 luni suferă, și pare că duc lipsă de materii nutritive. Stratul superior de 10-15 cm al solului este uscat, și este deja într-atât de acid, încât nivelul unelor elemente devine aproape toxic. În cazurile amintite putem observa situații de „otrăvire” cauzate de mangan, aluminiu sau sodiu. Această situație blochează planta, iar până nu apar niște precipitații abundente și un pic de căldură, planta nu va putea soluționa situația.

5. Pentru că cultivăm și rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz

Dacă dorim să realizăm culturi mai dezvoltate și mai sustenabile decât cele actuale, atunci trebuie să administrăm o cantitate de var de două-trei ori mai mare decât cea utilizată momentan. Varul a fost spălat complet din straturile superioare ale solurilor, iar rotația culturilor s-a modificat. Dacă administrăm var doar pentru plantele cu necesar ridicat de calciu (rapiță, soia, lucernă, ori culturi de siloz), și atunci ar fi necesar efectuarea tratamentului cu var a 300-400 de mii de hectare anual, cu cantități de 300-500 kg/ha.

6. Pentru că rădăcinile plantelor se dezvoltă la adâncimi reduse, și planta nu primește suficient calciu

O consecință a condițiilor meteorologice tot mai extreme este seceta extinsă până la nivelul straturilor mai adânci ale solului. Plantele noastre caută apa și materiile nutritive până la o adâncime de 10-40 cm. Din acest motiv, în cazul calciului – care este materia nutritivă asimilată în cea mai mare cantitate după azot și potasiu– trebuie să ne străduim ca cantitățile din straturile superioare să fie ușor accesibile pentru plante.

7. Pentru că solul conține cantități mari de sodiu și magneziu

Solurile de șes au un conținut ridicat de sodiu, iar cele de câmpie, atât de sodiu, cât și de magneziu. Aceste elemente sunt capabile de a îndepărta alte elemente de importanță vitală, dar mai și compactează și aglomerează solurile. Carbonatul sau oxidul de calciu, iar în unele cazuri, sulfatul de calciu au capacitatea de a combate aceste elemente, susținând capacitatea solului de a fi cultivat.

 vulcan 3_b

În cazul solurilor compactate, deseori acide, apare frecvent excesul de apă. Să aplicăm un tratament cu var! 

8. Pentru că avem ploi torențiale

Schimbările climatice nu numai că vor cauza încălziri grave, dar, așa cum observăm, și perioade secetoase lungi urmate de ploi torențiale. În cazul solurilor compactate, precipitațiile căzute în volum crescut nu se pot infiltra spre straturile mai adânci, și solul productiv va fi dus de apă. În zonele mai ridicate va rămâne un sol nefertil, iar în zonele joase se va forma un strat nămolos, cu un substrat cu conținut ridicat de materii organice, și cu deficiență de calcar.

9. Pentru că nu plouă cu lunile

În perioada secetoasă îndelungată ar fi necesară acoperirea solurilor – chiar și cu resturi vegetale – ca vântul, prezent încontinuu, să nu usuce solurile în adâncime. În cazul solurilor poroase, cu un conținut mai bun de calcar, capilarele prin care apa se ridică din adâncime rămân deschise. Rădăcinile plantelor nu trebuie să străpungă un strat dur ca să ajungă la apă.

 Foto_04_b

Așa arată floarea-soarelui pe un sol acid și nisipos dacă ameliorarea solului cu var este efectuată în mod regulat. 

10. Pentru că putem completa și calciul, și sulful

Un material modern de ameliorare a solului, care să corespundă așteptărilor actuale, conține pe lângă calciu și alte substanțe nutritive utile. Produsul Vulcan Balance GS – produs granulat de var cu sulf – este exact așa. Calciul este un important factor de reglare a structurii solului, dar și completarea sulfului trebuie soluționată la nivelul fiecărei plante, ca și cea a fosforului. De aceea, v-am recomanda să ameliorați solurile și, totodată, să completați și sulful în cantități mari. Alegeți produsul Vulcan Balance GS, și administrați-l în cantități de 300-400 kg/ha, odată la 2-3 ani.

 VulcanAgro_logo_nPentru mai multe detalii despre produse și promoții, accesați pagina: www.vulcanagro.hu

Consiliere de specialitate: +40-756162952
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

Vizualizat: 1970 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Stația de condiționare a Corteva din Afumați a produs peste 2 milioane de unități de semințe în România

Stația de condiționare a Corteva din Afumați a produs peste 2 milioane de unități de semințe în România

28 noiembrie 2023 - 12:23

Stația de producție a semințelor a companiei internaționale de agricultură Corteva Agriscience, situată în Afumați, județul Ilfov, a încheiat cu succes sezonul de producție agricolă din 2023. Peste 2 milioane de unități de semințe de porumb și floarea-soarelui au fost produse pentru sezonul următor pe o suprafață de peste 11.000 de hectare.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

O poveste de succes de la Livada de Poveste - Corteva susține femeile din agricultura românească

O poveste de succes de la Livada de Poveste - Corteva susține femeile din agricultura românească

27 noiembrie 2023 - 17:17

În peisajul fertil din Brătești, Albeșii de Argeș, Livada de Poveste, în viziunea Dianei Georgescu, în vârstă de 34 de ani, câștigătoare a primului loc în ediția TalentA 2022, un program de granturi educaționale lansat de Corteva Agriscience, a devenit un exemplu strălucitor de succes în sectorul agricol al României. Livada de Poveste, întinzându-se pe aproximativ 8 hectare, este specializată în cultivarea unei game variate de fructe.

Corteva Agriscience: Creștere de 40% în vânzările de Protecția Plantelor în România pentru primele 9 luni ale 2023

Corteva Agriscience: Creștere de 40% în vânzările de Protecția Plantelor în România pentru primele 9 luni ale 2023

24 noiembrie 2023 - 13:05

Corteva Agriscience înregistrează o creștere de aproape 41% a vânzărilor nete de produse de protecția plantelor în România și Republica Moldova pentru primele 9 luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă de raportare a anului precedent. În plus, datele privind vânzările de semințe arată o creștere de 12%, susținută de performanța vânzărilor de hibrizi din noua generație (Optimum® AQUAmax®), Pioneer® fiind lider absolut în vânzările de semințe din România și Republica Moldova.  

A doua ediție a conferinței Sustenagora organizată de ProCredit Bank, a reunit peste 100 de invitați la Timișoara

A doua ediție a conferinței Sustenagora organizată de ProCredit Bank, a reunit peste 100 de invitați la Timișoara

24 noiembrie 2023 - 12:59

București, 23 noiembrie, 2023: A doua ediție a conferinței ”Sustenagora: Agricultură Sustenabilă” a avut loc în Timișoara, pe data de 14 noiembrie. Evenimentul organizat de ProCredit Bank a reunit peste 100 de fermieri, dealeri de echipamente si colaboratori din zona de vest a țării, alături de experți din industrie, într-un efort comun de a explora soluții inovatoare și sustenabile pentru provocările din sectorul agricol. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

23 noiembrie 2023 - 15:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță continuarea până la data de 27 decembrie 2023 a sesiunii de depunere a solicitărilor pentru finanțarea acordată prin Programul național de dezvoltare și susținere a industriei alimentare INVESTALIM.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii