Adama
Vinasa Rompak

Ministrul aruncă pisica moartă în curtea fermierilor

Publicat: 23 septembrie 2015 - 14:33
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Constantin, întors în Capitală din periplul său prin ţară (plecat fiind toată vara cu caravana) a început să cugete şi la problemele generale ale fermierilor.

Şi chiar cugetă înţelept, vorba lui: “Dacă aveam în acest an Fondul mutual, nu mai vorbeam de o alocare atât de mare de la bugetul de stat” (declarație ministrul agriculturii agroinfo). Bravo, în sfârşit o constatare de bun-simţ... Însă doresc să fac şi eu o completare. Dacă aveam Fond mutual, fermierii primeau acum despăgubiri pentru 70% din pagube şi nu aproximativ 10%, cât susţine Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, că vor primi fermierii. Ori, ăsta e un lucru foarte grav, mai ales că banii, puţini cum sunt pentru agricultori, înseamnă o împovărare serioasă a bugetului de stat. Pentru că, neavând Fondul, nu pot fi accesaţi banii europeni prevăzuţi special pentru aceste situaţii.

În editorialul din numărul trecut al revistei Ferma (16/155) am acuzat lipsa de competenţă guvernamentală ca fiind responsabilă pentru inexistenţa Fondului mutual în România. Ministrul Constantin, politician isteţ, s-a “scos” elegant din culpă, aruncând mâţa în curtea fermierilor: “Deci trebuie să-l avem cât mai repede (n.r. - Fondul mutual), am făcut apel şi sper că fermierii vor acţiona, deoarece ei sunt cei ce constituie fondul respectiv, sper să înţeleagă şi să-l avem în anul 2016” (declarație Daniel Constantin agroinfo ).

Deci, domnule Baciu, domnule Frânc, şi ceilalţi lideri ai fermierilor… acum pisica a plonjat de la MADR taman în curtea dumneavoastră! Şi atunci, ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă nu cumva aruncarea vinovăţiei în cârca meteorologilor pentru pagubele suferite de agricultori nu a fost o încercare abilă a lui Baciu de a arunca pisica mai departe, în grădina ANM-ului şi nu o diversiune care să-l scoată din încurcătură pe Constantin, după cum susţin câţiva colegi ziarişti...

Indiferent de dedesubturi, problema este foarte gravă şi se va mai scrie mult pe această temă. Şi mulţi bani de la bugetul statului vor mai fi cheltuiţi aiurea, pe motiv de incompetenţă instituţională şi individuală. Oricum, atenţie cu aruncatul pisicii moarte deoarece, fiind în putrefacţie, “miresmele” i-ar putea împroşca şi pe cei care o aruncă!

Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Vizualizat: 4224 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

"Trăiesc un an ce mă va duce la faliment" - Viorel Ilaş, agricultor

Cât a fost vara de lungă (ba chiar şi în prelungiri!), Ministrul Agriculturii a condus, cu aplomb, caravana PNDR 2014-2020 şi, la toate criticile şi recomandările primite cum că mai bine ar sta la Bucureşti să muncească, în loc să se plimbe, el a dat vina pe presă că nu a promovat PNDR-ul aşa cum şi-a dorit MADR-ul! Sincer, nici nouă nu ne place modul în care promovează Ministerul noul PNDR...

Ministerul agriculturii, un fel de “pierde vară” pe bani europeni...

Ministerul agriculturii, un fel de “pierde vară” pe bani europeni...

Hotărât lucru, Daniel Constantin pare cel mai activ ministru în această vară caniculară. Străbate ţara în lung şi-n lat, pe cod roşu, portocaliu sau galben de caniculă, în vederea promovării RNDR (Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală) şi pentru înregistrarea de noi membri.

Deputații au respins un nou termen pentru înființarea Camerelor Agricole

Deputații au respins un nou termen pentru înființarea Camerelor Agricole

Deputaţii din Comisia pentru Agricultură au avizat negativ propunerea legislativă prin care se stabilea un nou termen, de 9 luni de zile, pentru constituirea camerelor agricole în judeţele în care acestea nu au fost înfiinţate. Votul final în plen ar putea fi dat pe 30 iunie 2015. Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, acuză că, de fapt, camerele agricole nu pot fi înfiinţate din cauza „dihoniilor şi intereselor politice”.

IMPLICĂ-TE! Semnează petiţia şi susţine şi TU Camerele Agricole şi drepturile fermierilor!

IMPLICĂ-TE! Semnează petiţia şi susţine şi TU Camerele Agricole şi drepturile fermierilor!

Proiectul "Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!", iniţiat de Fundaţia Revistei Ferma este materializat prin PETIŢIA pentru revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013. Pe scurt, cerem revenirea la atribuţiile cu putere de decizie pentru fermieri, pe care Ordonanţa 58 le-a eliminat complet!

Fermierii, în suferinţă... Ministerul Agriculturii aruncă perdele de fum!

Fermierii, în suferinţă... Ministerul Agriculturii aruncă perdele de fum!

Fermierii afectaţi de secetă şi alte fenomene meteo extreme aşteaptă cu sufletul la gură, ca pe o ultimă speranţă, sprijinul autorităţilor şi în special al ministrului agriculturii. Sprijin financiar evident. Însă, în loc de soluţii concrete, reprezentanţii ministerului vin cu “perdele de fum” care să le ascundă incompetenţa în gestionarea fenomenelor de criză din agricultură, chiar şi în condiţiile în care Uniunea Europeană le-a pus la dispoziţie instrumentele necesare.

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

Lanţul slăbiciunilor ministeriale: Seceta, Fondul mutual şi Camerele Agricole

În momentul în care scriu aceste rânduri, Moldova este pârjolită de secetă. În judeţul Iaşi s-a instituit cod roşu de secetă. În Botoşani, ciuturile scot nămol din fântâni, iar fermierii sunt nevoiţi să aducă apa cu cisternele de la mare depărtare pentru a adăpa animalele...

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
ioan viisoara Bt
|
09. 30, 2015. Wednesday 15:45

Cred ca Traderi tot ai MADR-uli sunt de tin atat de mici preturile la floare si soia si la toate produsele agricole ,Ei impart bani dar si preturile le controleaza iar fermieri cu munca

1.
fanea
|
09. 23, 2015. Wednesday 21:48

Si totusi pretul porumbului este 0.55-0.60 lei/kg in conditiile in care recolta din acest an este extrem de mica.Eu cred ca este o strategie a MADR sa falimenteze cati mai multi fermieri mici.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii