Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Tupeu fără limite la Ministrul Constantin!

Publicat: 26 mai 2015 - 17:07
Comenteaza   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Continuăm serialul “Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri” şi rămânem tot în… sacul cu foarte mulţi bani “sifonaţi” prin tot felul de proiecte pe care MADR-ul le-a numit, impropriu, fonduri destinate formării profesionale, asistenţei tehnice şi informării. Cu toate că, în termenii fondurilor nerambursabile de la UE, asta ar fi trebuit să fie destinaţia lor.

La jumătatea de miliard de euro care puteau fi gestionaţi de Camerele Agricole şi cheltuiţi pentru ceea ce erau alocaţi, adăugăm încă vreo 72 de milioane USD. Să vedem de unde vin aceşti bani, care demonstrează încă o dată - dacă mai era nevoie - ce e cu înverşunarea celor de la Ministerul Agriculturii când vine vorba de acordarea de atribuţii cu putere de decizie pentru fermieri şi de ce Legea 283 a Camerelor Agricole se bate cap în cap cu interesele ministeriale...

Agricultura arde şi Păpuşa se primeneşte!
La prima Adunare Generală a Camerei Agricole Naţionale (CAN), organizată în data de 19 mai a.c., în sala de conferinţe a ASAS, reprezentanţii celor 14 Camere Agricole Judeţene (înfiinţate după OUG 58) s-au trezit faţă în faţă cu... o păpuşă pe post de Daniel Constantin, adusă de reprezentanta CAN din Maramureş. O păpuşă frumoasă la chip precum ministrul şi la fel de tăcută ca şi ministrul aflat în postura... ingrată de a lua decizii în favoarea fermierilor.
Aşadar, cu toate că a fost anunţat cu surle şi trâmbiţe, Constantin nu a participat la întâlnirea de la ASAS. O fi fost el ocupat cu alte treburi dar, pare-se, suficient de “preocupat” de soarta Camerelor Agricole, de l-a băgat la înaintare pe Viorel Morărescu, de la Produse Tradiţionale, nimeni altul decât fostul director general al Agenţiei Naţionale de Consultanţă Agricolă în perioada 2005-2009! Tupeu fără margini? Puţin spus! Să-l trimiţi la întâlnirea Camerelor Agricole, aşa lipsite de bani, lege şi atribuţii cum sunt, taman pe cel care a fost folosit - el şi instituţia pe care o conducea - de către UMP (Unitatea de Management a Proiectului), instituţie din cadrul Ministerului Agriculturii, la cheltuirea a peste 72 de milioane USD pe un proiect Makis semnat în 2004 şi închis în 2013, cu o denumire de un cinism incredibil dacă o raportăm la “realizările” acestui proiect - “Modernizarea sistemului de informare şi cunoaştere în agricultură”.

Ne uităm degeaba după rezultate... Doar că, pentru cele 72 de milioane de dolari împrumutaţi de la Banca Mondială pentru proiectul măreţ de modernizare a sistemului de informare agricolă plătim cu toţii, pentru că vorbim de o sumă rambursabilă! Şi-atunci, ce căuta Morărescu la Adunarea CAN? Îi e dor cumva Ministerului de ANCA? Posibil, căci, printre altele, această instituţie perfect subordonată intereselor MADR a fost paravan la cheltuirea banilor alocaţi proiectului amintit pentru construirea unui centru de formare a formatorilor, o formă fără fond, o clădire amplasată în zona Agronomiei din Bucureşti.

Am participat la inaugurarea acestui pompos sediu, pe când era Viorel Morărescu director la ANCA, ocazie cu care toţi şefii OJCA-urilor se lăudau cu marile lor realizări din judeţe. Mai precis, se băteau în proiecte de... MELCI! Păi dacă specialiştii din fosta Consultanţă vor să mai fie umiliţi cu astfel de proiecte, atunci să stea în continuare la umbra MADR-ului! Alternativa? Fermierii au nevoie de consultanţă, de asistenţă tehnică, iar Camerele Agricole pot şi trebuie să angajeze specialişti. Bani sunt şi trebuie alocaţi în această direcţie, atât de la MADR cât şi prin PNDR. Doar că lipsesc mecanismele legislative pentru asta, mai exact revenirea la o lege care să ofere putere decizională Camerelor Agricole. De-acum ştim însă că Ministerul NU VREA CONCURENŢĂ pe banii de informare, formare şi diseminare. Şi-atunci, care pe care? Cine şi cum răspunde la întrebarea “Avem la ora actuală un sistem de cunoaştere?”.

Am agăţat la pieptul ministrului agriculturii două “insigne”: TRĂDĂTOR şi SABOTOR. Am explicat în ediţia trecută de ce şi pentru ce. Între timp, dacă tot n-a răspuns şi inspiraţi fiind de păpuşa cu năframă maramureşeană, îi mai oferim una: PANGLICAR. De la cum se piteşte după tăierile de panglici şi inaugurările de tot felul, măreţe în genere, în timp ce agricultura pare desprinsă dintr-un scenariu de film prost, început cu giugiuleli şi terminat în coadă de peşte...

Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro

papusa-lui-Daniel-Constantin_b

 

 

Vizualizat: 12051 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Fundatia Revistei Ferma

Fundatia Revistei Ferma

05 noiembrie 2013

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019: sistemul TrueView şi semănătoarea PL 5800. Sistemul TrueView este format dintr-un set de senzori electronici (montaţi pe colţi grapei de la Turbo Max) prin care sunt colectate, în timp real, date privind: umiditatea, temperatura, masă organică, pH-ul şi structura solului. Astfel se face o cartografierea solelor şi sunt alcătuite hărţi care pot fi apoi folosite pentru semănat cu rată variabilă pe semănătoarea Great Plains PL 5800, dotată şi cu sistemul AccuShot.

 

Interviu cu Alexandru Berghin, reprezentant Great Plains în România.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii