Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

"Trăiesc un an ce mă va duce la faliment" - Viorel Ilaş, agricultor

Publicat: 07 septembrie 2015 - 14:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cât a fost vara de lungă (ba chiar şi în prelungiri!), Ministrul Agriculturii a condus, cu aplomb, caravana PNDR 2014-2020 şi, la toate criticile şi recomandările primite cum că mai bine ar sta la Bucureşti să muncească, în loc să se plimbe, el a dat vina pe presă că nu a promovat PNDR-ul aşa cum şi-a dorit MADR-ul! Sincer, nici nouă nu ne place modul în care promovează Ministerul noul PNDR...

Şi, ca să fim mai expliciţi, redăm în continuare o mostră de discurs pe care am fi dorit să-l auzim de la Daniel Constantin: "Dragi agricultori, trăim în anul de graţie 2015 un moment istoric, datorită noilor orientări ale PAC şi Capitolului 8.2.12., M17 din noul PNDR privind Gestionarea riscurilor în agricultură. Din acest moment, nici un fermier nu trebuie să se mai teamă de falimentul cauzat de condiţiile meteo nefavorabile (secetă, ploi abundente, îngheţ, grindină), de bolile plantelor şi ale animalelor, pentru că UE îi despăgubeşte pe fermierii care sunt în această situaţie. Cu condiţia ca aceştia să fie afiliaţi unui Fond Mutual. Deci nici d-voastră, domnule Viorel Ilaş, nu trebuie să vă mai temeţi de faliment, decât în cazul în care faceţi greşeli tehnologice şi de management în fermă. Beneficiul major al acestei viziuni este că şi agricultorul va fi supus aceloraşi riscuri de faliment ca şi cei din industrie, comerţ şi servicii şi astfel băncile vor putea să acorde credite pentru dezvoltarea activităţii d-voastră, fără să se lovească de riscurile inerente ale unui faliment cauzat de condiţiile meteo extreme".

Asta doream să auzim noi, cei din presă, şi cred că şi agricultorii de la d-voastră, domnule Ministru. Când colo, aflăm că despăgubirile din acest an, dacă vor veni, se vor da din banii publici, ai noştri, ai tuturor, în loc să fie alocate sumele de la UE prevăzute taman pentru acest capitol. Ori asta este nu grav, ci foarte grav!
De aceea, în locul unui discurs liniştitor, de genul celui prezentat anterior, care ar fi adus măcar puţin optimism în rândul agricultorilor, auzim doar de măsuri guvernamentale care sfidează bunul mers al agriculturii în România! De pildă, în şedinţa de Guvern din 24 iunie a.c., Executivul a mărit cu 3 milioane de euro plafonul alocat ajutorului specific pentru crescătorii din zonele defavorizate. Lăudabil! Doar că banii provin din FEGA şi erau destinaţi constituirii unui Fond Mutual în agricultură... Reamintim că fonduri pentru înfiinţarea Fondului existau încă din 2009, dar s-au pierdut pe motiv de lipsă de competenţă guvernamentală... În ritmul ăsta şi în absenţa Fondului Mutual care să poată distribui fondurile europene prevăzute pentru despăgubiri, fermierul român riscă să rămână din nou cu buza umflată şi cu traista goală... inclusiv în anii care vin. Şi, evident, într-o situaţie defavorizată faţă de neamţ, austriac sau francez.

Mai mult decât atât, Guvernul României, adoptând OUG 58/2013 distruge practic baza legală a înfiinţării Fondurilor Mutuale, prin eliminarea atribuţiilor Camerelor Agricole (Legea 283/2010 republicată îîn temeiul Legii 122/2012, art. 19 privind atribuţiile Camerei Agricole  - Înfiinţează fonduri mutuale ale agricultorilor şi administrează/desemnează administratorii acestora). Mai mult, Ministrul Agriculturii sabotează discuţiile privind modificarea legii Camerelor Agricole prin neprezentare sau proastă desemnare pentru reprezentare la întâlnirile şi şedinţele pe acest subiect...

E drept, nici liderii fermierilor nu prea se înghesuie să facă presiuni sau să insiste puţin la Minister cu problema Fondului Mutual, adoptând o variantă mai uşor accesibilă când vine vorba de despăgubiri... dau în judecată ANM-ul pentru prognoze nerealiste. Dacă tot e cu ţapul ispăşitor, le sugerăm şi alţi vinovaţi: poate cerul că a fost prea albastru sau soarele că prea a exagerat cu toropeala. Şi totuşi, banii... unde sunt banii păgubiţilor???

Dănuţ RADIŞ
FUNDAŢIA REVISTEI FERMA
www.fundatiaferma.ro

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Vizualizat: 7127 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii