Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Publicat: 16 aprilie 2015 - 18:12
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental - producătorii agricoli. 

Dovada acestei trădări stă scrisă negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnată de Daniel Constantin şi Viorel Ponta - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, dar şi în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010, unde abrogă articolul II.
Acum am aflat şi de ce partenerii occidentali, inclusiv Statele Unite, consideră atât de nocive Ordonanţele de guvern... Prin această Ordonanţă de Urgenţă, Daniel Constantin şi Victor Ponta suprimă practic foarte multe din drepturile pe care Camerele agricole şi, implicit, producătorii agricoli le obţinuseră prin Legea 283/2010 şi prin Legea 122/2012, votate de Parlament.
Suprimarea drepturilor s-a realizat prin modificarea atribuţiilor Camerelor agricole judeţene şi ale celei naţionale. Astfel, ordonanţa modifică, dar mai ales elimină cu totul, cele mai importante atribuţii ale camerei agricole, dezgolindu-le, practic, de conţinut şi de obiectul muncii. În OUG 58 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relaţiile cu consiliile locale şi primăriile; certificarea calităţii de producător agricol; asigurarea de consultanţă juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentaţiilor pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor şi pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice. Şi multe altele... Numeric vorbind, de la 18 atrtibuţii ale Camerelor agricole judeţene şi 35 ale Camerei naţionale prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la 7 atribuţii ale Camerelor judeţene şi 10 pentru Camera agricolă naţională în Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2013 a Guvernului României!

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Prin Ordonanţa de Urgenţă s-a distrus complet ideea de Cameră agricolă, aşa cum era ea iniţial gândită şi aşa cum bine funcţionează în alte ţări ale UE. Dincolo de atribuţii, restructurarea multor instituţii subordonate MADR s-a diluat şi apoi s-a pierdut pe drum, din 2009 încoace, pe măsură ce o altă lege, prevedere sau ordonanţă intervenea să mai modifice câte ceva în proiectul Camerelor agricole.
În momentul de faţă, Legea camerelor agricole se zbate neputincioasă printre deputaţii României, în aşteptarea unei forme finale. Răul însă a fost deja făcut prin OUG 58, care a pus frână oricăror drepturi şi libertăţi care să protejeze puterea decizională a fermierilor din cele 14 camere judeţene deja înfiinţate şi a celor ce vor urma...
Vorbeam de putere... Şi da, atunci avem o explicaţie a schimbărilor radicale în materie de atribuţii survenite prin OUG 58. Legea 283 oferea probabil o putere prea mare fermierilor în negocierile şi reprezentarea la nivel local şi în relaţia cu Ministerul agriculturii. Ori, să fim realişti, MADR-ul exact asta nu-şi doreşte... Ce dacă în celelalte state UE fermierii au un cuvânt răspicat (şi legiferat!) de spus?

Deloc de ignorat e şi aspectul pecuniar. Şi aici a avut grijă ministrul Constantin să "rezolve" avantajele fermierilor, prin lichidarea atribuţiilor Camerei Agricole Naţionale privind desfăşurarea campaniei de promovare şi diseminare a PNDR şi a Programului operaţional pentru pescuit, precum şi definirea şi aplicarea planului naţional de formare continuă, specializare şi perfecţionare a fermierilor. În consecinţă, MADR şi-a asigurat cheltuirea, după bunul plac, a sutelor de milioane de euro din PNDR 2004-2013, prevăzuţi pentru promovare, diseminare şi formare, fără să îi sufle-n ceafă fermierii şi Camera Agricolă!

Iar fermierii, fără supărare, chiar nu mai ştiu care le sunt drepturile, nu au profesionişti care să le explice legea şi, după cum am arătat, nici putere decizională nu mai au!

Vom reveni...

Vizualizat: 13470 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ing.Traian Ghinoiu
|
04. 17, 2015. Friday 08:05

Domnule Director,toata aprecierea pentru pozitia pe care o luati acum , ca si in alte momente ale evolutiei acestei situatii ! Nu stiu daca scapati din vedere si faptul ca in aceasta tradare este un principal vinovat si Daniel Botanoiu ,care întotdeauna a urmarit alte interese I In principal realizarea de structuri care sa-l ajute in evolutia politica a domniei sale ! Dar acestea , vad ca incep sa plesneasca pe la incheeturi datorita si grabei cu care au fost realizate ! In principal este vorba de PRO AGRO si asa zisul Fond Mutual pentru agricultori ! Am speranta ca timpul le va rezolva pe toate ! La manifestarile la care mai particip observ ca ministrul a inteles ca in multe situatii a fost dus in eroare si in mare a inceput sa-si verifice pozitia fata de cei ce trudesc pe ogoare ! Si cind am avut fructul aproape copt,nu am putut gusta din el (apropo de camerele agricole !).Nu trebuie curmata lupta ! Conjunctura ne ajuta !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii