KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Publicat: 16 aprilie 2015 - 18:12
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental - producătorii agricoli. 

Dovada acestei trădări stă scrisă negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnată de Daniel Constantin şi Viorel Ponta - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, dar şi în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010, unde abrogă articolul II.
Acum am aflat şi de ce partenerii occidentali, inclusiv Statele Unite, consideră atât de nocive Ordonanţele de guvern... Prin această Ordonanţă de Urgenţă, Daniel Constantin şi Victor Ponta suprimă practic foarte multe din drepturile pe care Camerele agricole şi, implicit, producătorii agricoli le obţinuseră prin Legea 283/2010 şi prin Legea 122/2012, votate de Parlament.
Suprimarea drepturilor s-a realizat prin modificarea atribuţiilor Camerelor agricole judeţene şi ale celei naţionale. Astfel, ordonanţa modifică, dar mai ales elimină cu totul, cele mai importante atribuţii ale camerei agricole, dezgolindu-le, practic, de conţinut şi de obiectul muncii. În OUG 58 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relaţiile cu consiliile locale şi primăriile; certificarea calităţii de producător agricol; asigurarea de consultanţă juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentaţiilor pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor şi pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice. Şi multe altele... Numeric vorbind, de la 18 atrtibuţii ale Camerelor agricole judeţene şi 35 ale Camerei naţionale prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la 7 atribuţii ale Camerelor judeţene şi 10 pentru Camera agricolă naţională în Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2013 a Guvernului României!

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Prin Ordonanţa de Urgenţă s-a distrus complet ideea de Cameră agricolă, aşa cum era ea iniţial gândită şi aşa cum bine funcţionează în alte ţări ale UE. Dincolo de atribuţii, restructurarea multor instituţii subordonate MADR s-a diluat şi apoi s-a pierdut pe drum, din 2009 încoace, pe măsură ce o altă lege, prevedere sau ordonanţă intervenea să mai modifice câte ceva în proiectul Camerelor agricole.
În momentul de faţă, Legea camerelor agricole se zbate neputincioasă printre deputaţii României, în aşteptarea unei forme finale. Răul însă a fost deja făcut prin OUG 58, care a pus frână oricăror drepturi şi libertăţi care să protejeze puterea decizională a fermierilor din cele 14 camere judeţene deja înfiinţate şi a celor ce vor urma...
Vorbeam de putere... Şi da, atunci avem o explicaţie a schimbărilor radicale în materie de atribuţii survenite prin OUG 58. Legea 283 oferea probabil o putere prea mare fermierilor în negocierile şi reprezentarea la nivel local şi în relaţia cu Ministerul agriculturii. Ori, să fim realişti, MADR-ul exact asta nu-şi doreşte... Ce dacă în celelalte state UE fermierii au un cuvânt răspicat (şi legiferat!) de spus?

Deloc de ignorat e şi aspectul pecuniar. Şi aici a avut grijă ministrul Constantin să "rezolve" avantajele fermierilor, prin lichidarea atribuţiilor Camerei Agricole Naţionale privind desfăşurarea campaniei de promovare şi diseminare a PNDR şi a Programului operaţional pentru pescuit, precum şi definirea şi aplicarea planului naţional de formare continuă, specializare şi perfecţionare a fermierilor. În consecinţă, MADR şi-a asigurat cheltuirea, după bunul plac, a sutelor de milioane de euro din PNDR 2004-2013, prevăzuţi pentru promovare, diseminare şi formare, fără să îi sufle-n ceafă fermierii şi Camera Agricolă!

Iar fermierii, fără supărare, chiar nu mai ştiu care le sunt drepturile, nu au profesionişti care să le explice legea şi, după cum am arătat, nici putere decizională nu mai au!

Vom reveni...

Vizualizat: 15495 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DOMNULE MINISTRU OROS, CE AVEŢI CU SECTORUL HORTICOL?

DOMNULE MINISTRU OROS, CE AVEŢI CU SECTORUL HORTICOL?

06 septembrie 2020 - 18:47

MAI PUŢINI BANI PENTRU PRODUCĂTORII DE TOMATE. Ion Păunel, preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, îl acuză pe ministrul agriculturii Adrian Oros că nu şi-a respectat promisiunile făcute în faţa fermierilor şi a decis reducerea bugetului Programului „Tomata” fără consultarea reprezentanţilor formelor asociative din sectorul legumicol.

ANUNŢ ANSVSA despre CEA MAI TEMUTĂ BOALĂ care SE TRANSMITE de la ANIMALE la OAMENI!

ANUNŢ ANSVSA despre CEA MAI TEMUTĂ BOALĂ care SE TRANSMITE de la ANIMALE la OAMENI!

01 septembrie 2020 - 23:50

VEŞTI BUNE PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE. Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) a declarat România stat liber de bruceloză bovină, în baza notificării făcute de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, a anunţat ANSVSA, pe 1 septembrie 2020.

RĂZBOI DECLARAT al FERMIERILOR: CEI CARE SUNT PUŞI PE COMBINAŢII TREBUIE SĂ RENUNŢE!

RĂZBOI DECLARAT al FERMIERILOR: CEI CARE SUNT PUŞI PE COMBINAŢII TREBUIE SĂ RENUNŢE!

01 septembrie 2020 - 16:22

COOPERATIVE ADEVĂRATE VERSUS PSEUDOCOOPERATIVE. Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) atrage atenţia că „există, în România, foarte multe pseudocooperative sau SRL-uri cu nume de cooperativă agricolă, care doar profită de oportunităţi/facilităţi şi care apreciem că vor abandona această activitate imediat ce nu va mai fi stimulată”. Ce măsuri propune UNSCV pentru „însănătoşirea sistemului cooperativelor agricole” şi pentru a ajuta micii fermieri să se asocieze!

ULTIMA ORĂ DE LA GUVERN: CÂŢI BANI A PRIMIT MADR LA RECTIFICAREA BUGETARĂ ŞI CUM VOR FI FOLOSIŢI!

ULTIMA ORĂ DE LA GUVERN: CÂŢI BANI A PRIMIT MADR LA RECTIFICAREA BUGETARĂ ŞI CUM VOR FI FOLOSIŢI!

14 august 2020 - 23:21

ANUNŢ DESPRE BANII FERMIERILOR. Ministrul Adrian Oros a anunţat, la finalul şedinţei de Guvern din 14 august, suma pe care o primeşte în plus Ministerul Agriculturii după rectificarea bugetară şi ce plăţi vor fi făcute din aceşti bani.

MADR cere AVANS MAI MARE şi PLĂTIT mai REPEDE din SUBVENŢIILE pe 2020 pentru FERMIERII ROMÂNI!

MADR cere AVANS MAI MARE şi PLĂTIT mai REPEDE din SUBVENŢIILE pe 2020 pentru FERMIERII ROMÂNI!

26 martie 2020 - 18:48

SOLICITĂRI OFICIALE. Ministerul Agriculturii cere Comisiei Europene şi Consiliului de miniştri ai Agriculturii din Uniunea Europeană mai multe măsuri de sprijin pentru fermierii români afectaţi de pandemia de COVID-19.

Grow Factor Evolution – Pentru obţinerea randamentului dorit

Grow Factor Evolution – Pentru obţinerea randamentului dorit

18 martie 2020 - 15:57

Măsurile luate în timp util îmbunătăţesc nutriţia şi stimulează înfrăţirea cerealelor de toamnă.

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 1-14 SEPTEMBRIE 2019!

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 1-14 SEPTEMBRIE 2019!

07 septembrie 2019 - 17:13

Ştiri despre subvenţiile APIA, fonduri europene pentru fermieri, starea culturilor agricole, pesta porcină africană, reportaje în ferme, tehnică și tehnologii agricole noi, învăţământ agricol, noutăţi legislative, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole, în revista Ferma, ediţia 1-14 SEPTEMBRIE 2019!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

01 septembrie 2019 - 23:46

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor din ţara noastră în Golful Persic. Ministerul Agriculturii răspunde!

FOREST România 2019: TREI ZILE de DEMONSTRAŢII PRACTICE şi DEZBATERI despre PĂDURI şi CLIMĂ!

FOREST România 2019: TREI ZILE de DEMONSTRAŢII PRACTICE şi DEZBATERI despre PĂDURI şi CLIMĂ!

01 septembrie 2019 - 16:10

NOUTĂŢI: ZIUA FORESTIERULUI, CONCURS DE MÂNUIT TOPORUL, EVALUARE TROFEE DE VÂNĂTOARE. Târgul forestier în aer liber Forest România 2019, organizat de DLG InterMarketing, se desfăşoară în perioada 5 - 7 septembrie, la Zizin, comuna Tărlungeni, judeţul Braşov. Vezi PROGRAMUL evenimentelor celei de-a treia ediţii şi MODALITĂŢI DE ACCES pentru vizitatorii expoziţiei!

SOIURI de LEGUME ROMÂNEŞTI care TREBUIE READUSE URGENT în CULTURĂ!

SOIURI de LEGUME ROMÂNEŞTI care TREBUIE READUSE URGENT în CULTURĂ!

01 septembrie 2019 - 13:37

1.500 DE SOIURI DE LEGUME ROMÂNEŞTI, AUTENTICE, AU FOST REABILITATE ÎN ACEST AN DE CERCETĂTORII STAŢIUNII LEGUMICOLE BUZĂU. Aceste soiuri provin din toate bazinele legumicole din ţară, dar în special din Dâmboviţa, Olt şi Cluj.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ing.Traian Ghinoiu
|
04. 17, 2015. Friday 08:05

Domnule Director,toata aprecierea pentru pozitia pe care o luati acum , ca si in alte momente ale evolutiei acestei situatii ! Nu stiu daca scapati din vedere si faptul ca in aceasta tradare este un principal vinovat si Daniel Botanoiu ,care întotdeauna a urmarit alte interese I In principal realizarea de structuri care sa-l ajute in evolutia politica a domniei sale ! Dar acestea , vad ca incep sa plesneasca pe la incheeturi datorita si grabei cu care au fost realizate ! In principal este vorba de PRO AGRO si asa zisul Fond Mutual pentru agricultori ! Am speranta ca timpul le va rezolva pe toate ! La manifestarile la care mai particip observ ca ministrul a inteles ca in multe situatii a fost dus in eroare si in mare a inceput sa-si verifice pozitia fata de cei ce trudesc pe ogoare ! Si cind am avut fructul aproape copt,nu am putut gusta din el (apropo de camerele agricole !).Nu trebuie curmata lupta ! Conjunctura ne ajuta !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răutate...

Răutate...
Particularitatea ochilor feminini constă în faptul că ei sunt capabili să vadă un fir de păr pe sacoul soţului de la cinci metri distanţă, dar nu sunt în stare să vadă uşa garajului de la un metru. Detalii