Adama
Vinasa Rompak

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Publicat: 16 aprilie 2015 - 18:12
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental - producătorii agricoli. 

Dovada acestei trădări stă scrisă negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnată de Daniel Constantin şi Viorel Ponta - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, dar şi în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010, unde abrogă articolul II.
Acum am aflat şi de ce partenerii occidentali, inclusiv Statele Unite, consideră atât de nocive Ordonanţele de guvern... Prin această Ordonanţă de Urgenţă, Daniel Constantin şi Victor Ponta suprimă practic foarte multe din drepturile pe care Camerele agricole şi, implicit, producătorii agricoli le obţinuseră prin Legea 283/2010 şi prin Legea 122/2012, votate de Parlament.
Suprimarea drepturilor s-a realizat prin modificarea atribuţiilor Camerelor agricole judeţene şi ale celei naţionale. Astfel, ordonanţa modifică, dar mai ales elimină cu totul, cele mai importante atribuţii ale camerei agricole, dezgolindu-le, practic, de conţinut şi de obiectul muncii. În OUG 58 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relaţiile cu consiliile locale şi primăriile; certificarea calităţii de producător agricol; asigurarea de consultanţă juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentaţiilor pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor şi pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice. Şi multe altele... Numeric vorbind, de la 18 atrtibuţii ale Camerelor agricole judeţene şi 35 ale Camerei naţionale prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la 7 atribuţii ale Camerelor judeţene şi 10 pentru Camera agricolă naţională în Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2013 a Guvernului României!

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Prin Ordonanţa de Urgenţă s-a distrus complet ideea de Cameră agricolă, aşa cum era ea iniţial gândită şi aşa cum bine funcţionează în alte ţări ale UE. Dincolo de atribuţii, restructurarea multor instituţii subordonate MADR s-a diluat şi apoi s-a pierdut pe drum, din 2009 încoace, pe măsură ce o altă lege, prevedere sau ordonanţă intervenea să mai modifice câte ceva în proiectul Camerelor agricole.
În momentul de faţă, Legea camerelor agricole se zbate neputincioasă printre deputaţii României, în aşteptarea unei forme finale. Răul însă a fost deja făcut prin OUG 58, care a pus frână oricăror drepturi şi libertăţi care să protejeze puterea decizională a fermierilor din cele 14 camere judeţene deja înfiinţate şi a celor ce vor urma...
Vorbeam de putere... Şi da, atunci avem o explicaţie a schimbărilor radicale în materie de atribuţii survenite prin OUG 58. Legea 283 oferea probabil o putere prea mare fermierilor în negocierile şi reprezentarea la nivel local şi în relaţia cu Ministerul agriculturii. Ori, să fim realişti, MADR-ul exact asta nu-şi doreşte... Ce dacă în celelalte state UE fermierii au un cuvânt răspicat (şi legiferat!) de spus?

Deloc de ignorat e şi aspectul pecuniar. Şi aici a avut grijă ministrul Constantin să "rezolve" avantajele fermierilor, prin lichidarea atribuţiilor Camerei Agricole Naţionale privind desfăşurarea campaniei de promovare şi diseminare a PNDR şi a Programului operaţional pentru pescuit, precum şi definirea şi aplicarea planului naţional de formare continuă, specializare şi perfecţionare a fermierilor. În consecinţă, MADR şi-a asigurat cheltuirea, după bunul plac, a sutelor de milioane de euro din PNDR 2004-2013, prevăzuţi pentru promovare, diseminare şi formare, fără să îi sufle-n ceafă fermierii şi Camera Agricolă!

Iar fermierii, fără supărare, chiar nu mai ştiu care le sunt drepturile, nu au profesionişti care să le explice legea şi, după cum am arătat, nici putere decizională nu mai au!

Vom reveni...

Vizualizat: 19646 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câți tineri fermieri mai pot lua sprijinul de 70.000 euro/proiect!

Câți tineri fermieri mai pot lua sprijinul de 70.000 euro/proiect!

19 decembrie 2023 - 21:21

Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri alocate prin Intervenția DR 30 din Planul Strategic 2027 se epuizează rapid. Pentru câți tineri care vor să înceapă o afacere în agricultură mai sunt disponibili bani în această sesiune.

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Sprijin direct 100 euro/ha pentru culturile de toamnă din 2022!

Sprijin direct 100 euro/ha pentru culturile de toamnă din 2022!

18 decembrie 2023 - 22:54

Fermierii români vor primi anul viitor un sprijin direct de 100 de euro pe fiecare hectar pentru culturile de toamnă din anul 2022, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la dezbaterile din comisiile de agricultură privind bugetul MADR pe 2024.

Protest: Dacă funcționăm în felul ăsta mai departe, fermierul român va pune lacătul și o să cumpărăm din Ucraina!

Protest: Dacă funcționăm în felul ăsta mai departe, fermierul român va pune lacătul și o să cumpărăm din Ucraina!

08 aprilie 2023 - 12:53

Mii de fermieri români din toată țara au ieșit vineri, 7 aprilie, cu tractoarele în stradă, principala nemulțumire a protestatarilor fiind legată de importurile de cereale din Ucraina, care au un statut special pe care fermierii îl văd ca fiind concurență neloială.

FOTO+VIDEO: PE AICI NU SE MAI TRECE! Toate mesajele fermierilor români care au ieșit cu tractoarele în stradă!

FOTO+VIDEO: PE AICI NU SE MAI TRECE! Toate mesajele fermierilor români care au ieșit cu tractoarele în stradă!

07 aprilie 2023 - 23:27

Mii de fermieri români au blocat astăzi drumurile cu tractoare, mașini și utilaje agricole, în mai multe localități din țară, protestând astfel față de regimul privilegiat pe care îl au cerealele importate din Ucraina, care au ”copleșit” piața din România. Vezi mesajele pe care le-au afișat aceștia!

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

17 noiembrie 2022 - 21:29

Comisia Europeană nu oferă soluții pe termen scurt la problema disponibilității și prețului îngrășămintelor agricole, consideră fermierii europeni.

Câți bani a plătit UE României în ultimii nouă ani doar prin PNDR!

Câți bani a plătit UE României în ultimii nouă ani doar prin PNDR!

17 noiembrie 2022 - 20:22

Ministerul Agriculturii anunță că a transmis la Bruxelles o solicitare pentru decontarea a peste un sfert de miliard de euro, bani plătiți fermierilor români, prin PNDR 2020, în ultimele trei luni și jumătate.

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

17 noiembrie 2022 - 13:40

Ministerul Agriculturii anunță că Guvernul a aprobat, în ședința din 17 noiembrie 2022, Ordonanța de urgență care prevede acordarea despăgubirilor de secetă către fermieri pentru culturile înființate în toamna anului 2021.

Despăgubiri de secetă pentru mai multe culturi și fermieri!

Despăgubiri de secetă pentru mai multe culturi și fermieri!

17 noiembrie 2022 - 11:28

Modificări de ultim moment privind despăgubirile de secetă acordate fermierilor ar putea fi votate azi de Guvern.

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

16 noiembrie 2022 - 18:58

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, pentru anul școlar 2022-2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu
Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ing.Traian Ghinoiu
|
04. 17, 2015. Friday 08:05

Domnule Director,toata aprecierea pentru pozitia pe care o luati acum , ca si in alte momente ale evolutiei acestei situatii ! Nu stiu daca scapati din vedere si faptul ca in aceasta tradare este un principal vinovat si Daniel Botanoiu ,care întotdeauna a urmarit alte interese I In principal realizarea de structuri care sa-l ajute in evolutia politica a domniei sale ! Dar acestea , vad ca incep sa plesneasca pe la incheeturi datorita si grabei cu care au fost realizate ! In principal este vorba de PRO AGRO si asa zisul Fond Mutual pentru agricultori ! Am speranta ca timpul le va rezolva pe toate ! La manifestarile la care mai particip observ ca ministrul a inteles ca in multe situatii a fost dus in eroare si in mare a inceput sa-si verifice pozitia fata de cei ce trudesc pe ogoare ! Si cind am avut fructul aproape copt,nu am putut gusta din el (apropo de camerele agricole !).Nu trebuie curmata lupta ! Conjunctura ne ajuta !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii