Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Legea Camerelor agricole e după chipul şi asemănarea guvernanţilor... lipsită de conţinut!

Publicat: 16 aprilie 2015 - 18:12
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Daniel Constantin s-a dovedit a fi un mare trădător al interesului celor pe care îi reprezintă la nivel guvernamental - producătorii agricoli. 

Dovada acestei trădări stă scrisă negru pe alb în OUG nr. 58 din 12.06.2013 - semnată de Daniel Constantin şi Viorel Ponta - pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, dar şi în Legea nr. 122 din 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010, unde abrogă articolul II.
Acum am aflat şi de ce partenerii occidentali, inclusiv Statele Unite, consideră atât de nocive Ordonanţele de guvern... Prin această Ordonanţă de Urgenţă, Daniel Constantin şi Victor Ponta suprimă practic foarte multe din drepturile pe care Camerele agricole şi, implicit, producătorii agricoli le obţinuseră prin Legea 283/2010 şi prin Legea 122/2012, votate de Parlament.
Suprimarea drepturilor s-a realizat prin modificarea atribuţiilor Camerelor agricole judeţene şi ale celei naţionale. Astfel, ordonanţa modifică, dar mai ales elimină cu totul, cele mai importante atribuţii ale camerei agricole, dezgolindu-le, practic, de conţinut şi de obiectul muncii. În OUG 58 nu se mai regăsesc: reprezentarea fermierilor în relaţiile cu consiliile locale şi primăriile; certificarea calităţii de producător agricol; asigurarea de consultanţă juridică de specialitate celor pe care îi reprezintă; avizarea scoaterii din circuitul agricol a terenurilor agricole; elaborarea documentaţiilor pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenurilor şi pentru înscrierea în cartea funciară a terenurilor agricole şi forestiere; nominalizarea a câte unui consilier pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul Finanţelor Publice. Şi multe altele... Numeric vorbind, de la 18 atrtibuţii ale Camerelor agricole judeţene şi 35 ale Camerei naţionale prevăzute în Legea 283/2010, republicată, s-a ajuns la 7 atribuţii ale Camerelor judeţene şi 10 pentru Camera agricolă naţională în Ordonanţa de Urgenţă nr. 58/2013 a Guvernului României!

camerele-agricole_INTERZIS-FERMIERILOR_b

Prin Ordonanţa de Urgenţă s-a distrus complet ideea de Cameră agricolă, aşa cum era ea iniţial gândită şi aşa cum bine funcţionează în alte ţări ale UE. Dincolo de atribuţii, restructurarea multor instituţii subordonate MADR s-a diluat şi apoi s-a pierdut pe drum, din 2009 încoace, pe măsură ce o altă lege, prevedere sau ordonanţă intervenea să mai modifice câte ceva în proiectul Camerelor agricole.
În momentul de faţă, Legea camerelor agricole se zbate neputincioasă printre deputaţii României, în aşteptarea unei forme finale. Răul însă a fost deja făcut prin OUG 58, care a pus frână oricăror drepturi şi libertăţi care să protejeze puterea decizională a fermierilor din cele 14 camere judeţene deja înfiinţate şi a celor ce vor urma...
Vorbeam de putere... Şi da, atunci avem o explicaţie a schimbărilor radicale în materie de atribuţii survenite prin OUG 58. Legea 283 oferea probabil o putere prea mare fermierilor în negocierile şi reprezentarea la nivel local şi în relaţia cu Ministerul agriculturii. Ori, să fim realişti, MADR-ul exact asta nu-şi doreşte... Ce dacă în celelalte state UE fermierii au un cuvânt răspicat (şi legiferat!) de spus?

Deloc de ignorat e şi aspectul pecuniar. Şi aici a avut grijă ministrul Constantin să "rezolve" avantajele fermierilor, prin lichidarea atribuţiilor Camerei Agricole Naţionale privind desfăşurarea campaniei de promovare şi diseminare a PNDR şi a Programului operaţional pentru pescuit, precum şi definirea şi aplicarea planului naţional de formare continuă, specializare şi perfecţionare a fermierilor. În consecinţă, MADR şi-a asigurat cheltuirea, după bunul plac, a sutelor de milioane de euro din PNDR 2004-2013, prevăzuţi pentru promovare, diseminare şi formare, fără să îi sufle-n ceafă fermierii şi Camera Agricolă!

Iar fermierii, fără supărare, chiar nu mai ştiu care le sunt drepturile, nu au profesionişti care să le explice legea şi, după cum am arătat, nici putere decizională nu mai au!

Vom reveni...

Vizualizat: 14197 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

MADR cere AVANS MAI MARE şi PLĂTIT mai REPEDE din SUBVENŢIILE pe 2020 pentru FERMIERII ROMÂNI!

MADR cere AVANS MAI MARE şi PLĂTIT mai REPEDE din SUBVENŢIILE pe 2020 pentru FERMIERII ROMÂNI!

26 martie 2020 - 18:48

SOLICITĂRI OFICIALE. Ministerul Agriculturii cere Comisiei Europene şi Consiliului de miniştri ai Agriculturii din Uniunea Europeană mai multe măsuri de sprijin pentru fermierii români afectaţi de pandemia de COVID-19.

Grow Factor Evolution – Pentru obţinerea randamentului dorit

Grow Factor Evolution – Pentru obţinerea randamentului dorit

18 martie 2020 - 15:57

Măsurile luate în timp util îmbunătăţesc nutriţia şi stimulează înfrăţirea cerealelor de toamnă.

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 1-14 SEPTEMBRIE 2019!

CITEŞTE Revista FERMA, ediţia 1-14 SEPTEMBRIE 2019!

07 septembrie 2019 - 17:13

Ştiri despre subvenţiile APIA, fonduri europene pentru fermieri, starea culturilor agricole, pesta porcină africană, reportaje în ferme, tehnică și tehnologii agricole noi, învăţământ agricol, noutăţi legislative, comentarii, evenimente şi anunţuri agricole, în revista Ferma, ediţia 1-14 SEPTEMBRIE 2019!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

EXPORT OVINE: „RĂZBOIUL” DECLARAŢIILOR şi ADEVĂRAŢII PERDANŢI!

01 septembrie 2019 - 23:46

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Animals International cere Comisiei Europene să demareze procedurile de infringement împotriva României, pe motiv că nu au fost respectate prevederi din regulamentul european pentru bunăstarea animalelor în cazul transportului oilor din ţara noastră în Golful Persic. Ministerul Agriculturii răspunde!

FOREST România 2019: TREI ZILE de DEMONSTRAŢII PRACTICE şi DEZBATERI despre PĂDURI şi CLIMĂ!

FOREST România 2019: TREI ZILE de DEMONSTRAŢII PRACTICE şi DEZBATERI despre PĂDURI şi CLIMĂ!

01 septembrie 2019 - 16:10

NOUTĂŢI: ZIUA FORESTIERULUI, CONCURS DE MÂNUIT TOPORUL, EVALUARE TROFEE DE VÂNĂTOARE. Târgul forestier în aer liber Forest România 2019, organizat de DLG InterMarketing, se desfăşoară în perioada 5 - 7 septembrie, la Zizin, comuna Tărlungeni, judeţul Braşov. Vezi PROGRAMUL evenimentelor celei de-a treia ediţii şi MODALITĂŢI DE ACCES pentru vizitatorii expoziţiei!

SOIURI de LEGUME ROMÂNEŞTI care TREBUIE READUSE URGENT în CULTURĂ!

SOIURI de LEGUME ROMÂNEŞTI care TREBUIE READUSE URGENT în CULTURĂ!

01 septembrie 2019 - 13:37

1.500 DE SOIURI DE LEGUME ROMÂNEŞTI, AUTENTICE, AU FOST REABILITATE ÎN ACEST AN DE CERCETĂTORII STAŢIUNII LEGUMICOLE BUZĂU. Aceste soiuri provin din toate bazinele legumicole din ţară, dar în special din Dâmboviţa, Olt şi Cluj.

FERMIERI, ATENŢIE la ŢEPE! Cum funcţionează METODA „BILETUL”!

FERMIERI, ATENŢIE la ŢEPE! Cum funcţionează METODA „BILETUL”!

01 septembrie 2019 - 13:14

ACUZAŢII DE ÎNŞELĂCIUNE. Profitând de disperarea fermierilor români care găsesc tot mai greu oameni pe care să îi angajeze la muncile agricole, se pare că unii au găsit o metodă de a face bani rapid şi fără muncă. Iată avertismentul unui fermier „păţit”!

Ce se întâmplă cu APIA şi cu PLĂŢILE DIRECTE pentru FERMIERI după 2020!

Ce se întâmplă cu APIA şi cu PLĂŢILE DIRECTE pentru FERMIERI după 2020!

29 august 2019 - 23:55

DEZBATERE POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ 2021-2027. Pe 29 august 2019, la Bucureşti, s-a desfăşurat conferinţa cu tema „Politica Agricolă Comună - Prezent şi viitor”, organizată de Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală, din cadrul Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (AM PNDR).

Ce vrea MADR să AFLE DE LA TINE despre SUBVENŢIILE AGRICOLE!

Ce vrea MADR să AFLE DE LA TINE despre SUBVENŢIILE AGRICOLE!

29 august 2019 - 23:38

PLĂŢI DIRECTE PENTRU FERMIERI. Viitoarele subvenţii europene pe care le vor încasa agricultorii români după 2020 se decid acum!

RECOLTĂ ISTORICĂ şi EXPORTURI RECORD pentru CEL MAI MARE PRODUCĂTOR de GRÂU din UE!

RECOLTĂ ISTORICĂ şi EXPORTURI RECORD pentru CEL MAI MARE PRODUCĂTOR de GRÂU din UE!

28 august 2019 - 22:33

PIAŢA GRÂULUI. Franţa va fi nevoită să exporte peste 20 de milioane de tone de grâu în sezonul actual, după ce a strâns cea de-a doua cea mai mare recoltă de grâu din istorie, apreciază firma de consultanţă Agritel.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
ing.Traian Ghinoiu
|
04. 17, 2015. Friday 08:05

Domnule Director,toata aprecierea pentru pozitia pe care o luati acum , ca si in alte momente ale evolutiei acestei situatii ! Nu stiu daca scapati din vedere si faptul ca in aceasta tradare este un principal vinovat si Daniel Botanoiu ,care întotdeauna a urmarit alte interese I In principal realizarea de structuri care sa-l ajute in evolutia politica a domniei sale ! Dar acestea , vad ca incep sa plesneasca pe la incheeturi datorita si grabei cu care au fost realizate ! In principal este vorba de PRO AGRO si asa zisul Fond Mutual pentru agricultori ! Am speranta ca timpul le va rezolva pe toate ! La manifestarile la care mai particip observ ca ministrul a inteles ca in multe situatii a fost dus in eroare si in mare a inceput sa-si verifice pozitia fata de cei ce trudesc pe ogoare ! Si cind am avut fructul aproape copt,nu am putut gusta din el (apropo de camerele agricole !).Nu trebuie curmata lupta ! Conjunctura ne ajuta !

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii