Adama
Vinasa Rompak

"Camerele agricole: putere de decizie pentru fermieri!"

Publicat: 06 mai 2015 - 19:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

"Camerele agricole de stat sunt una" (n.r. - născute din fostele agenţii de consultanţă agricolă), "camerele private, ale fermierilor, sunt altceva" (n.r. - cu referire la cele înfiinţate după OUG 58/2013), "bine că face cineva ceva şi pentru noi, fermierii" (n.r. - cu referire la iniţiativa Fundaţiei Revistei Ferma)

"fermierii să-şi facă propriile camere, cu banii lor", "s-a făcut un adevărat haos din camerele agricole" - sunt doar câteva dintre mesajele primite de la cei care au vizitat standurile revistei Ferma de la expoziţia Agraria din Cluj, locul unde Fundaţia Revistei Ferma a lansat campania de strângere de semnături pentru susţinerea petiţiei care prevede revenirea la forma iniţială a Legii Camerelor Agricole (prevederile Legii nr. 122/2012, cu amendamente) şi abrogarea OUG nr. 58/2013.

Au fost şi persoane, două-trei, care ne-au acuzat că vrem distrugerea camerelor agricole, pentru că Ministerul Agriculturii le dă lor bani şi ar trebui să fim recunoscători... E drept, MADR-ul, în mărinimia sa, a anunţat că va aloca bani de la buget pentru camerele agricole... Dar acesta nu e deloc un mare favor, ci o contribuţie legiferată, firească, aşa cum, de altfel, se întâmplă în mai toate statele vest-europene. Nu înseamnă că Ministerul Agriculturii devine cotizantul cu drepturi depline asupra rolului şi activităţii camerelor agricole. Tocmai de aceea precizăm că Fundaţia Revistei Ferma nu se implică sub nici o formă în demersurile privind organizarea şi funcţionarea Camerelor Agricole, a celor deja existente şi a celor ce vor fi formate în viitor, dar îşi asumă informarea fermierilor cu privire la oportunităţile pe care aceştia le pot avea prin legiferarea unor drepturi şi atribuţii cu putere de decizie şi reprezentare la nivel local, regional, naţional, din punct de vedere juridic, administrativ, al organizării teritoriului şi al intereselor comune raportate la activităţile agricole pe care le desfăşoară. Toate acestea erau parte integrantă a Legii nr. 122/2012 care modifica şi completa Legea nr. 283/2010, dar au fost complet eliminate prin OUG 58/2013.

Fundaţia Revistei Ferma îşi propune prin această iniţiativă să demareze acţiuni de lobby la nivelul autorităţilor legislative şi guvernamentale, pentru revenirea la ultima formă a Legii Camerelor Agricole care prevedea atribuţii cu putere decizională pentru fermieri (Legea nr. 122/2012, cu amendamente) şi pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 58/2013.
În 12 iunie 2013, când Guvernul a aprobat, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea Legii nr. 283/2010 privind camerele agricole şi a Legii 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010, reprezentanţii fermierilor spuneau că înfiinţarea şi modul de organizare a camerelor agricole se schimbă radical şi asta îi nemulţumeşte, acuzând politizarea camerelor agricole, precum şi faptul că nu au fost consultaţi de minister la elaborarea proiectului, deşi au cerut acest lucru.
Amendamentele la Legea nr. 122/2012, aspect menţionat anterior, vizează în primul rând revenirea la încadrarea camerelor agricole ca fiind de utilitate publică (aşa cum prevedea prima formă a Legii Camerelor Agricole). În Legea 122, încadrarea camerelor agricole este de interes public, ceea ce modifică radical şi modalitatea de finanţare, excluzând practic subvenţionarea din bugetul de stat a cheltuielilor privind organizarea şi funcţionarea Camerelor Agricole.

Fundaţia Revistei Ferma a demarat campania de strângere de semnături pentru susţinerea prezentei petiţii, care se desfăşoară în cadrul principalelor evenimente cu profil agricol (târguri, expoziţii, întruniri ale fermierilor), prin intermediul voluntarilor şi online, pe www.fundatiaferma.ro.

Informaţii detaliate cu privire la evoluţia demersului nostru şi articole cu referire la acest subiect aflaţi din revista FERMA, de pe site-urile www.agroinfo.ro/camere-agricole, www.fundatiaferma.ro, www.camerele-agricole.ro şi din paginile noastre de facebook.
Faceţi cunoscută opinia dvs. şi dezbateţi subiectul pe forum.agroinfo.ro, la secţiunea Camerele Agricole.
Ne găsiţi şi prin email, la fundatia.ferma@gmail.com şi telefonic, la 0256.213328.

Vizualizat: 14473 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Câți tineri fermieri mai pot lua sprijinul de 70.000 euro/proiect!

Câți tineri fermieri mai pot lua sprijinul de 70.000 euro/proiect!

19 decembrie 2023 - 21:21

Fondurile pentru instalarea tinerilor fermieri alocate prin Intervenția DR 30 din Planul Strategic 2027 se epuizează rapid. Pentru câți tineri care vor să înceapă o afacere în agricultură mai sunt disponibili bani în această sesiune.

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

ANSVSA pune limită pentru micii producători: Vânzare directă maximum 300 litri de lapte pe zi!

19 decembrie 2023 - 14:57

Un nou proiect de Ordin al ANSVSA stabilește reguli noi pentru vânzarea directă a produselor de origine animală obținute în ferme și stabilește limite privind cantitățile pe care producătorii le pot vinde direct către consumatori.

Sprijin direct 100 euro/ha pentru culturile de toamnă din 2022!

Sprijin direct 100 euro/ha pentru culturile de toamnă din 2022!

18 decembrie 2023 - 22:54

Fermierii români vor primi anul viitor un sprijin direct de 100 de euro pe fiecare hectar pentru culturile de toamnă din anul 2022, a anunţat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la dezbaterile din comisiile de agricultură privind bugetul MADR pe 2024.

Protest: Dacă funcționăm în felul ăsta mai departe, fermierul român va pune lacătul și o să cumpărăm din Ucraina!

Protest: Dacă funcționăm în felul ăsta mai departe, fermierul român va pune lacătul și o să cumpărăm din Ucraina!

08 aprilie 2023 - 12:53

Mii de fermieri români din toată țara au ieșit vineri, 7 aprilie, cu tractoarele în stradă, principala nemulțumire a protestatarilor fiind legată de importurile de cereale din Ucraina, care au un statut special pe care fermierii îl văd ca fiind concurență neloială.

FOTO+VIDEO: PE AICI NU SE MAI TRECE! Toate mesajele fermierilor români care au ieșit cu tractoarele în stradă!

FOTO+VIDEO: PE AICI NU SE MAI TRECE! Toate mesajele fermierilor români care au ieșit cu tractoarele în stradă!

07 aprilie 2023 - 23:27

Mii de fermieri români au blocat astăzi drumurile cu tractoare, mașini și utilaje agricole, în mai multe localități din țară, protestând astfel față de regimul privilegiat pe care îl au cerealele importate din Ucraina, care au ”copleșit” piața din România. Vezi mesajele pe care le-au afișat aceștia!

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

Criză îngrășăminte: Ce a propus Comisia Europeană și ce vor fermierii!

17 noiembrie 2022 - 21:29

Comisia Europeană nu oferă soluții pe termen scurt la problema disponibilității și prețului îngrășămintelor agricole, consideră fermierii europeni.

Câți bani a plătit UE României în ultimii nouă ani doar prin PNDR!

Câți bani a plătit UE României în ultimii nouă ani doar prin PNDR!

17 noiembrie 2022 - 20:22

Ministerul Agriculturii anunță că a transmis la Bruxelles o solicitare pentru decontarea a peste un sfert de miliard de euro, bani plătiți fermierilor români, prin PNDR 2020, în ultimele trei luni și jumătate.

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

Ajutorul de 1.500 lei/ha, aprobat de Guvern!

17 noiembrie 2022 - 13:40

Ministerul Agriculturii anunță că Guvernul a aprobat, în ședința din 17 noiembrie 2022, Ordonanța de urgență care prevede acordarea despăgubirilor de secetă către fermieri pentru culturile înființate în toamna anului 2021.

Despăgubiri de secetă pentru mai multe culturi și fermieri!

Despăgubiri de secetă pentru mai multe culturi și fermieri!

17 noiembrie 2022 - 11:28

Modificări de ultim moment privind despăgubirile de secetă acordate fermierilor ar putea fi votate azi de Guvern.

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

Crește suma pentru porția zilnică de lapte distribuit elevilor!

16 noiembrie 2022 - 18:58

Guvernul a aprobat majorarea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României, pentru anul școlar 2022-2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii