Adama
Vinasa Rompak

Gestionarea Deltei Dunării: Guvernatorul, stăpânul suprem al Deltei

Publicat: 05 iulie 2011 - 10:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul a modificat Legea 82/1993, a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), tranşând în favoarea Ministerului Mediului disputa dintre Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea şi minister în privinţa controlului asupra resurselor Deltei.

Potrivit noului act normativ, aflat acum la Preşedinţie pentru promulgare, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se va afla de acum încolo sub administraţia guvernatorului ARBDD, care a devenit singurul decident în administrarea acestei arii protejate de 560.000 ha. La art. 4 al legii se prevede: „Conducerea Administraţiei rezervaţiei se realizează de către guvernator, cu rang de subsecretar de stat”.

Până acum, administrarea ARBDD era realizată de Consiliul ştiinţific al rezervaţiei, care avea în subordine un colegiu executiv din care făcea parte şi guvernatorul. Conform noilor prevederi legislative, Consiliul ştiinţific va avea atribuţii restrânse, „de îndrumare şi supraveghere a activităţii Administraţiei rezervaţiei”.

Consultanţă fără drept de veto
Specialiştii care vor fi numiţi în noul Consiliu ştiinţific de Ministerul Mediului, la propunerea guvernatorului, nu mai au drept de veto asupra activităţilor din Deltă care produc prejudicii asupra biodiversităţii din aria protejată.

În opinia guvernatorului ARBDD, Grigore Baboianu, „deciziile se vor lua în Colegiul executiv, cu consultarea specialiştilor din Consiliul ştiinţific şi a comunităţilor locale reprezentate în Consiliul consultativ, dar vor fi asumate de guvernator pentru că el poartă răspunderea administrării ariei protejate”.

Guvernatorul mai spune că noile prevederi deblochează reconstrucţia ecologică a terenurilor agricole degradate aflate în administrarea CJ Tulcea, pentru că, prin lege, se instituie „zone de reconstrucţie ecologică” şi obligativitatea predării de către administratorii legali a respectivelor terenuri, la ARBDD, pentru renaturare.

Legalizarea „şmecheriilor funciare”
În noua lege, la alineatul 10 al articolului 10 se prevede că „terenurile din perimetrul rezervaţiei, domeniul public de interes naţional, aflat în administrarea ARBDD, pe care sunt amplasate active detinute de persoane fizice şi juridice, pot fi închiriate de ARBDD prin licitaţie publică, cu drept de preemţiune”.

Secretarul CJ Tulcea spune că aceasta „e o prevedere care va permite legalizarea şmecheriilor funciare practicate de-a lungul anilor în Deltă. Cei care au construit ilegal sau au titluri discutabile asupra unor clădiri şi nu deţineau terenul aferent acestora acum pot intra în legalitate”.

Cu toate acestea, firma lui Alexandru Bittner, a construit o staţiune turistică pe 4,2 ha la Gura Portiţei fără contract de concesionare cu ARBDD, iar omul de afaceri Teodor Badiu are o staţiune de lux, la Holbina, unde gestionează un lac de peste 2000 ha, deşi nu a concesionat terenul de la ARBDD.
Şefii Energy Holding deţin o cabană de vânătoare în zona Puiu şi stăpânesc, ilegal, câteva ha de teren de zonă protejată. O firmă din Braşov a realizat o bază turistică pe câteva hectare la Perişor, tot fără să închirieze terenul de la ARBDD. sursa romalialibera.ro.

Vizualizat: 2642 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii