Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Gestionarea Deltei Dunării: Guvernatorul, stăpânul suprem al Deltei

Publicat: 05 iulie 2011 - 10:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul a modificat Legea 82/1993, a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), tranşând în favoarea Ministerului Mediului disputa dintre Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea şi minister în privinţa controlului asupra resurselor Deltei.

Potrivit noului act normativ, aflat acum la Preşedinţie pentru promulgare, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se va afla de acum încolo sub administraţia guvernatorului ARBDD, care a devenit singurul decident în administrarea acestei arii protejate de 560.000 ha. La art. 4 al legii se prevede: „Conducerea Administraţiei rezervaţiei se realizează de către guvernator, cu rang de subsecretar de stat”.

Până acum, administrarea ARBDD era realizată de Consiliul ştiinţific al rezervaţiei, care avea în subordine un colegiu executiv din care făcea parte şi guvernatorul. Conform noilor prevederi legislative, Consiliul ştiinţific va avea atribuţii restrânse, „de îndrumare şi supraveghere a activităţii Administraţiei rezervaţiei”.

Consultanţă fără drept de veto
Specialiştii care vor fi numiţi în noul Consiliu ştiinţific de Ministerul Mediului, la propunerea guvernatorului, nu mai au drept de veto asupra activităţilor din Deltă care produc prejudicii asupra biodiversităţii din aria protejată.

În opinia guvernatorului ARBDD, Grigore Baboianu, „deciziile se vor lua în Colegiul executiv, cu consultarea specialiştilor din Consiliul ştiinţific şi a comunităţilor locale reprezentate în Consiliul consultativ, dar vor fi asumate de guvernator pentru că el poartă răspunderea administrării ariei protejate”.

Guvernatorul mai spune că noile prevederi deblochează reconstrucţia ecologică a terenurilor agricole degradate aflate în administrarea CJ Tulcea, pentru că, prin lege, se instituie „zone de reconstrucţie ecologică” şi obligativitatea predării de către administratorii legali a respectivelor terenuri, la ARBDD, pentru renaturare.

Legalizarea „şmecheriilor funciare”
În noua lege, la alineatul 10 al articolului 10 se prevede că „terenurile din perimetrul rezervaţiei, domeniul public de interes naţional, aflat în administrarea ARBDD, pe care sunt amplasate active detinute de persoane fizice şi juridice, pot fi închiriate de ARBDD prin licitaţie publică, cu drept de preemţiune”.

Secretarul CJ Tulcea spune că aceasta „e o prevedere care va permite legalizarea şmecheriilor funciare practicate de-a lungul anilor în Deltă. Cei care au construit ilegal sau au titluri discutabile asupra unor clădiri şi nu deţineau terenul aferent acestora acum pot intra în legalitate”.

Cu toate acestea, firma lui Alexandru Bittner, a construit o staţiune turistică pe 4,2 ha la Gura Portiţei fără contract de concesionare cu ARBDD, iar omul de afaceri Teodor Badiu are o staţiune de lux, la Holbina, unde gestionează un lac de peste 2000 ha, deşi nu a concesionat terenul de la ARBDD.
Şefii Energy Holding deţin o cabană de vânătoare în zona Puiu şi stăpânesc, ilegal, câteva ha de teren de zonă protejată. O firmă din Braşov a realizat o bază turistică pe câteva hectare la Perişor, tot fără să închirieze terenul de la ARBDD. sursa romalialibera.ro.

Vizualizat: 2174 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ziua de mâine

Ziua de mâine
Cea mai grozavă zi este MÂINE. Detalii