Peste 96% din fermierii tulceni care au primit subvenţii pentru creşterea animalelor şi cultivarea terenurilor riscă să înapoieze banii din cauză că nu au obţinut autorizaţii din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), conform normelor europene de ecocondiţionalitate.
Potrivit declaraţiei directoarei APM, Liliana Marinescu, 370 din cei peste 11.000 de fermieri din judeţ, respectiv 3,3%, au depus în acest an cereri pentru obţinerea autorizaţiilor cerute de legislaţia în vigoare în vederea desfăşurării activităţii. „Este un număr foarte mic, având în vedere că în judeţ sunt peste 1.000 de societăţi implicate în agricultură, şi nu amintesc aici de persoanele fizice care au activităţi în domeniu. Eu cred că toţi îşi doresc să intre în legalitate, dar nu au informaţiile necesare pentru conformare”, a afirmat directoarea APM.
Liliana Marinescu a precizat că fermierii nu au un termen limită pentru obţinerea acordului din partea APM, dar că, în lipsa acestuia, riscă să returneze toate subvenţiile primite din partea statului în ultimii ani. „APM nu percepe nicio taxă pentru emiterea acestui acord şi vine în întâmpinarea solicitanţilor persoane fizice care pot depune la primării cererile pentru emiterea avizelor”, a menţionat directoarea Liliana Marinescu.
APIA a înregistrat anul acesta 12.359 de cereri pentru acordarea unor plăţi
În judeţul Tulcea, potrivit datelor furnizate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, există 10.961 de agricultori. De asemenea, conform datelor APM, Agenţia de Plăţi şi Inspecţii în Agricultură (APIA) a înregistrat anul acesta 12.359 de cereri depuse de persoane fizice şi juridice pentru acordarea unor plăţi de sprijin atât pentru creşterea animalelor, cât şi pentru cultivarea suprafeţelor deţinute.
Orice agricultor care solicită plăţi în cadrul schemelor de măsurilor aplicate la nivel european are obligaţia să respecte norme de ecocondiţionalitate în domeniul protecţiei mediului, al sănătăţii publice, a animalelor şi plante, precum şi în domeniul bunăstării animalelor.
Pentru aplicarea normelor europene de ecocondiţionalitate, încă de anul trecut APIA şi ANPM au încheiat protocoale de colaborare care au ca obiectiv conservarea habitatelor naturale. sursa: Agerpres