România poate redeveni grânarul Europei doar dacă va fi producător de cereale certificate ecologic, a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - 'Bio România', Marian Cioceanu.
Potrivit acestuia, procesarea materiei prime ecologice româneşti ar putea fi făcută în ţară cu tehnologie italiană, produsele finite urmând să fie exportate ulterior către marii consumatori de produse ecologice din Europa.
“Din păcate, România continuă să rămâne un furnizor de materie primă pentru Europa, în timp ce Italia este pe primul loc, alături de Spania, la suprafeţele certificate ecologic şi la procesarea produselor ecologice pe care le exportă ulterior celui mai mare consumator, respectiv Germania. Cea mai mare oportunitate pe care o văd pentru investitorii italieni este de a veni cu tehnologie în România, unde vor găsi materie primă ecologică de calitate, nu numai cereale, ci şi lapte şi legume bio, care pot fi procesate în ţară în parteneriat cu industria italiană şi ulterior exportate în Europa”, a adăugat Marian Cioceanu.
România - o mină de aur pentru agricultura ecologică
Preşedintele Bio-România le-a spus investitorilor italieni că România oferă cel mai avantajos pământ din Europa, din punct de vedere al raportului calitate/preţ, fiind “o mină de aur pentru agricultura ecologică”.
“Preţul unui hectar de teren arabil în România, de cea mai bună calitate în unele regiuni, precum Bărăgan sau Câmpia de Vest, costă între 1.500 şi 5.000 de euro hectarul şi acesta are un avantaj cum niciun alt teren din Europa de Vest nu îl are. Este un teren curat, care nu a fost intoxicat cu îngrăşăminte chimice şi pesticide în ultimii 20 de ani. De asemenea, România a avut, în ultimii 10-15 ani, între 1 şi 3 milioane de hectare în fiecare an de terenuri abandonate, nelucrate, iar acestea sunt o mină de aur pentru agricultura ecologică”, a subliniat şeful Bio-România.
Anul 2000 a fost anul în care s-a putut vorbi oficial despre agricultura ecologică în România, fiind anul în care s-a adoptat cadrul legislativ şi când s-au înregistrat oficial 17.000 ha de terenuri certificate ecologic. În 2012, suprafaţa cultivată în sistem ecologic a depăşit 350.000 de hectare. sursa: Agerpres