Proprietarii pădurilor virgine vor beneficia de măsuri compensatorii, pentru că nu vor mai putea valorifica lemnul în scop comercial, toate aceste păduri intrând în cea mai strictă zonă de protecţie, odată cu semnarea, de către ministrul Mediului, Rovana Plumb, a ordinului referitor la stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine.
„Pădurile virgine sunt protejate în acest moment, odată cu intrarea în vigoare a ordinului. Astăzi, putem să semnăm ordinul prin care, practic, stabilim care sunt criteriile tehnice de identificare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine pentru România. Practic, prin identificarea pe baza acestor criterii tehnice a pădurilor virgine din România, nu facem altceva decât să urmărim o protejare din punct de vedere al mediului şi pe bazele dezvoltării durabile a pădurilor din România, care se încadrează în acest domeniu al pădurilor virgine, pentru că reprezintă o resursă importantă din punct de vedere al interesului naţional”, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb, la ceremonia de semnare a ordinului.
România are 210.000 de hectare de păduri virgine
Potrivit acesteia, în cadrul regiunii eurocarpatice, s-a identificat o suprafaţă de 322.000 de hectare de păduri virgine, din care România are o suprafaţă de circa 65%, reprezentând 210.000 de hectare de păduri virgine.
“În ceea ce priveşte România, doar 18% din cele 210.000 de hectare sunt protejate ca urmare a faptului că intră în zona ariilor protejate, însă 80% erau complet fără protecţie până în acest moment, când semnăm ordinul. Practic, prin stabilirea indicatorilor tehnici, nu mai permitem niciun fel de intervenţie în cadrul acestor zone ale pădurilor virgine, deci, practic, nu mai pot fi tăiate”, a subliniat Rovana Plumb.
Potrivit ministrului, după semnarea acestui ordin, urmează să se realizeze cartarea şi elaborarea catalogului naţional al pădurilor virgine din România, precum şi crearea cadrului necesar pentru acordarea de măsuri compensatorii proprietarilor de păduri virgine.
Rovana Plumb a admis că acordarea acestor măsuri compensatorii este o practică europeană stabilită prin norme şi se va aplica în următorul cadru financiar multianual 2014-2020, cuantumul acestor despăgubiri nefiind încă stabilit.
Ulterior, la procesul de stabilire a criteriilor de identificare a pădurilor virgine, alături de specialiştii Ministerului Mediului şi Pădurilor vor participa reprezentanţii WWF România, ai Academiei Române, ai RNP Romsilva, ICAS şi Asociaţiei Proprietarilor de Păduri. Sursa: Agerpres