Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Proprietarii pădurilor virgine nu le mai pot exploata, dar vor primi măsuri compensatorii

Publicat: 10 septembrie 2012 - 21:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Proprietarii pădurilor virgine vor beneficia de măsuri compensatorii, pentru că nu vor mai putea valorifica lemnul în scop comercial, toate aceste păduri intrând în cea mai strictă zonă de protecţie, odată cu semnarea, de către ministrul Mediului, Rovana Plumb, a ordinului referitor la stabilirea criteriilor de identificare a pădurilor virgine.

„Pădurile virgine sunt protejate în acest moment, odată cu intrarea în vigoare a ordinului. Astăzi, putem să semnăm ordinul prin care, practic, stabilim care sunt criteriile tehnice de identificare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine pentru România. Practic, prin identificarea pe baza acestor criterii tehnice a pădurilor virgine din România, nu facem altceva decât să urmărim o protejare din punct de vedere al mediului şi pe bazele dezvoltării durabile a pădurilor din România, care se încadrează în acest domeniu al pădurilor virgine, pentru că reprezintă o resursă importantă din punct de vedere al interesului naţional”, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb, la ceremonia de semnare a ordinului.

România are 210.000 de hectare de păduri virgine
Potrivit acesteia, în cadrul regiunii eurocarpatice, s-a identificat o suprafaţă de 322.000 de hectare de păduri virgine, din care România are o suprafaţă de circa 65%, reprezentând 210.000 de hectare de păduri virgine.
“În ceea ce priveşte România, doar 18% din cele 210.000 de hectare sunt protejate ca urmare a faptului că intră în zona ariilor protejate, însă 80% erau complet fără protecţie până în acest moment, când semnăm ordinul. Practic, prin stabilirea indicatorilor tehnici, nu mai permitem niciun fel de intervenţie în cadrul acestor zone ale pădurilor virgine, deci, practic, nu mai pot fi tăiate”, a subliniat Rovana Plumb.

Potrivit ministrului, după semnarea acestui ordin, urmează să se realizeze cartarea şi elaborarea catalogului naţional al pădurilor virgine din România, precum şi crearea cadrului necesar pentru acordarea de măsuri compensatorii proprietarilor de păduri virgine.
Rovana Plumb a admis că acordarea acestor măsuri compensatorii este o practică europeană stabilită prin norme şi se va aplica în următorul cadru financiar multianual 2014-2020, cuantumul acestor despăgubiri nefiind încă stabilit.
Ulterior, la procesul de stabilire a criteriilor de identificare a pădurilor virgine, alături de specialiştii Ministerului Mediului şi Pădurilor vor participa reprezentanţii WWF România, ai Academiei Române, ai RNP Romsilva, ICAS şi Asociaţiei Proprietarilor de Păduri. Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2243 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii