Membrii Organizaţiei de Cercetare Agricolă din Beit Dagan, cunoscut şi sub numele de Institutul Volcani, au dezvoltat un pesticid ecologic creat pe bază de ulei vegetal.
Substanţa este eficientă împotriva unor dăunatori întâlniţi frecvent în legumicultură, în special la tomate, dovlecei şi ardei, dar şi la cerealele păioase, inclusiv grâu, orz şi ovăz.
Acţionează eficient, nu numai împotriva acarienilor dar şi a afidelor sau a bolilor fungice, cum ar fi făinarea, care provoacă anual pierderi de sute de milioane de dolari prin deteriorarea culturilor de cereale din întreaga lume.
Noul pesticid este eficient în stârpirea paraziţilor şi a altor agenţi patogeni, însă întâi de toate previne infestarea culturilor. Pe de altă parte, un aspect extrem de important este costul. Potrivit anunţului echipei de cercetare, această substanţă este mai ieftină decât agenţii chimici de control utilizaţi în prezent.
Materialul poate fi păstrat la temperatura camerei şi nu are nevoie de adăugarea unor conservanţi scumpi. Principalul ingredient (uleiul de gătit) este, de asemenea, ieftin, costă aproximativ un dolar litrul. În plus, este foarte eficient şi dacă se aplică în cantităţi mici.
Cercetătorii israelieni susţin că nu au găsit nici o dovadă a rezistenţei dăunătorilor la acest pesticid, spre deosebire de pesticidele convenţionale. În testele efectuate pe plante, nu au fost descoperite reziduuri în culturi, eliminându-se astfel necesitatea adoptării unei perioade de aşteptare între pulverizare şi recoltare.
Identitatea tipului de plantă folosită la obţinerea acestui pesticid nou este deocamdată ţinută secret, însă cercetatorii spun că aceasta creşte în deşertul Arava.
Pesticidele organice pot fi înlocuitorul perfect pentru pesticidele chimice, care au demonstrat că nu au acelaşi efect în timp, pe măsură ce insectele dăunătoare devin tot mai rezistente la ele.