Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Borbely: Utilizarea a 50% din nămolurile de epurare în agricultură reprezintă o iluzie

Publicat: 02 noiembrie 2011 - 11:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că utilizarea în proporţie de 50% a nămolurilor de epurare în agricultură este „o iluzie”.

„Nămolurile de epurare reprezintă o temă cuprinsă în cadrul unei politici naţionale de gestionare. Deocamdată, această politică se află într-o primă fază în acest domeniu, am angajat un consultant. Ştiu că Guvernul a negociat cu Uniunea Europeană ca acest nămol să fie folosit în agricultură. Personal, cred că este o iluzie că 50% din acest nămol poate fi utilizat în agricultură. Dacă sunt contrazis de către consultant, atunci să-mi spună cum facem asta”, a subliniat Borbely.

Ministrul a adăugat că, la propunerea consultantului angajat de către minister, domeniile în care poate fi folosit nămolul de epurare cuprinde: agricultură, tratarea în cuptoare de ciment, în cuptoare speciale de încinerare, plantaţii forestiere sau pentru acoperirea gropilor de deşeuri.

„Tratarea nămolului înseamnă costuri, soluţii inovative, dar şi implicarea statului. Greul abia acum începe şi va trebui să găsim soluţii convenabile pentru toată lumea şi la costuri mici. Dacă e să ne luăm după ce spune consultantul, avem în total costuri de 2,4 miliarde de lei, adică aproape 650 milioane de euro, până în 2022. Nu este o sumă de neglijat, dar să vedem de unde o să luăm banii”, a spus Laszlo Borbely.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat, în luna octombrie din 2010, contractul prin care se va elabora Politica naţională de gestionare a nămolurilor de epurare. Valoarea contractului este de 6.380.400 lei (fără TVA), din care 75% reprezintă cofinanţarea acordată de UE din FEDR, iar perioada de derulare a contractului este de 15 luni.

Politica naţională de gestionare a nămolurilor de epurare este elaborată pe baza unor investigaţii suplimentare privind cantităţile de nămol produse care trebuie procesate/depozitate în prezent şi a previziunilor privind cantităţile de nămoluri care vor fi produse în viitor şi calitatea lor, având în vedere şi soluţia utilizării acestora.
Potrivit datelor oficiale, până în prezent există în stadiu de implementare un număr de 43 proiecte de reabilitare a reţelelor de apă şi a staţiilor de epurare a apelor uzate. sursa: Agerpres

Vizualizat: 2633 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

ONG-urile protestează la Ministerul Mediului şi Pădurilor

ONG-urile protestează la Ministerul Mediului şi Pădurilor

Cele 69 de ONG-uri care alcătuiesc Coaliţia pentru Mediu din România organizează pe 1 noiembrie un miting de protest în faţa sediului Ministerului Mediului şi Pădurilor. 

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de trei ori în cinci ani

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de trei ori în cinci ani

Suprafaţa cultivată cu produse ecologice se apropie, în prezent, de 300 mii de hectare, în condiţiile în care în anul 2006 nu se ajunsese nici la 100 mii hectare.

De „Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei”, 45 de elevi din Timiş au analizat apele râurilor Bega şi Timiş

De „Ziua Mondială a Monitorizării Calităţii Apei”, 45 de elevi din Timiş au analizat apele râurilor Bega şi Timiş

Cu ocazia „Zilei Mondiale a Monitorizării Calităţii Apei”, 45 de elevi ai şcolilor generale din localităţile timişene Parţa şi Sânmihaiu Român au participat la testarea calităţii apelor râurilor Bega şi Timiş. 

WWF România pledează pentru salvarea pădurilor virgine

WWF România pledează pentru salvarea pădurilor virgine

World Wide Fund for Nature (WWF) România a lansat campania „Salvaţi pădurile virgine”, cu scopul de a pune sub protecţie cele 250.000 de hectare de păduri virgine din România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Clasic

Clasic
El se întoarce acasă noaptea târziu. Detalii