Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Borbely: Utilizarea a 50% din nămolurile de epurare în agricultură reprezintă o iluzie

Publicat: 02 noiembrie 2011 - 11:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a afirmat, într-o conferinţă de specialitate, că utilizarea în proporţie de 50% a nămolurilor de epurare în agricultură este „o iluzie”.

„Nămolurile de epurare reprezintă o temă cuprinsă în cadrul unei politici naţionale de gestionare. Deocamdată, această politică se află într-o primă fază în acest domeniu, am angajat un consultant. Ştiu că Guvernul a negociat cu Uniunea Europeană ca acest nămol să fie folosit în agricultură. Personal, cred că este o iluzie că 50% din acest nămol poate fi utilizat în agricultură. Dacă sunt contrazis de către consultant, atunci să-mi spună cum facem asta”, a subliniat Borbely.

Ministrul a adăugat că, la propunerea consultantului angajat de către minister, domeniile în care poate fi folosit nămolul de epurare cuprinde: agricultură, tratarea în cuptoare de ciment, în cuptoare speciale de încinerare, plantaţii forestiere sau pentru acoperirea gropilor de deşeuri.

„Tratarea nămolului înseamnă costuri, soluţii inovative, dar şi implicarea statului. Greul abia acum începe şi va trebui să găsim soluţii convenabile pentru toată lumea şi la costuri mici. Dacă e să ne luăm după ce spune consultantul, avem în total costuri de 2,4 miliarde de lei, adică aproape 650 milioane de euro, până în 2022. Nu este o sumă de neglijat, dar să vedem de unde o să luăm banii”, a spus Laszlo Borbely.

Ministerul Mediului şi Pădurilor a semnat, în luna octombrie din 2010, contractul prin care se va elabora Politica naţională de gestionare a nămolurilor de epurare. Valoarea contractului este de 6.380.400 lei (fără TVA), din care 75% reprezintă cofinanţarea acordată de UE din FEDR, iar perioada de derulare a contractului este de 15 luni.

Politica naţională de gestionare a nămolurilor de epurare este elaborată pe baza unor investigaţii suplimentare privind cantităţile de nămol produse care trebuie procesate/depozitate în prezent şi a previziunilor privind cantităţile de nămoluri care vor fi produse în viitor şi calitatea lor, având în vedere şi soluţia utilizării acestora.
Potrivit datelor oficiale, până în prezent există în stadiu de implementare un număr de 43 proiecte de reabilitare a reţelelor de apă şi a staţiilor de epurare a apelor uzate. sursa: Agerpres

Vizualizat: 2564 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Maschio Gaspardo la Agromalim 2019

Semănătoarea pentru prăşitoare Chrono, premiată la SIMA 2019, a fost una dintre noutăţile prezentate de Maschio Gaspardo la Agromalim 2019. Alături de Chrono, au mai fost expuse alte semănători pentru păioase, discuri, tocători, combinatoare, scarificatoare şi alte utilaje pentru pregătirea solului.

Interviu cu Horia Codrianu – Director Comercial Maschio Gaspardo România

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record

Bancul zilei

În trafic

În trafic
Un tip care dorea să îşi vândă maşina, îşi scrie pe o hârtie numărul de telefon şi îl lipeşte pe geamul din spate al maşinii. Detalii