Fermierii din sistemul de agricultură ecologică care fac rotaţii în cadrul culturilor din sub-pachetul 5 sunt sancţionaţi pentru că se mută de la un sub-pachet la altul, ceea ce i-a determinat pe unii dintre aceştia să renunţe cultivarea în sistem bio, a anunţat preşedintele asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu.
Cioceanu a spus că a făcut în acest sens o solicitare la Comisia Europeană din luna martie, dar că nu s-a primit niciun răspuns.
Potrivit acestuia, unii fermieri spun că nu mai vor agricultură ecologică şi că dacă ar mai fi fost sancţionaţi încă o dată riscau să piardă sprijinul pe cinci ani şi atunci mai bine au ieşit din sistemul de agricultură ecologică.
Preşedinţele Bio România spune că şi nivelul sancţiunilor pentru fermierii din sistem bio este o problemă. “Nivelul de sancţiuni din agricultura ecologică se încadrează în normele europene dar este la nivelul maxim. Dorim un nivel similar cu cel din agricultura convenţională. S-a redus acest nivel, dar încă este ridicat”, a spus Cioceanu.
Agricultura ecologică din România a înregistrat în ultimii ani un ritm de creştere de 23% pe an. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca în 2012 acesta să crească de 11,8 ori, fiind înregistraţi 26.736 de operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice.
La capitolul suprafeţelor exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 hectare (din care 46.865 suprafaţă în conversie şi 84.585 suprafaţă certificată ecologic), la nivelul anului 2012 aceasta se ridica la 450.000 de hectare, culturile din flora spontană fiind colectate de pe circa 520.000 de hectare. În 2012, suprafeţele în sistemul ecologic au crescut cu 45% faţă de anul 2011, reprezentând circa 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României. sursa: Agerpres