Unul din cele mai bine vândute sortimente de suc natural din magazinele cu produse naturiste din Sibiu este sucul de mere şi pere, "Sănătos de Mălâncrav".
Fructele sunt produse ecologic sută la sută, în livada din judeţul Sibiu a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii. În acest an, producţia de mere din livada de la Mălâncrav a fost una săracă, însă cei din fundaţie au cumpărat mere şi pere certificate ecologic, pentru a continua să producă sucul. „Anul acesta, producţia de mere nu a fost, din păcate, foarte bogată. Anul trecut nu a fost deloc (bogată - n.r.), anul acesta au fost mere, dar stricate şi mici. A fost o grindină în primăvară, a stricat toate frunzele, le-a făcut franjuri, în plus a fost un an foarte ploios. (...) Am cumpărat mere certificate ecologic de la alte livezi care au avut producţie bună, nu din producţia proprie, pentru că a fost prea puţin. S-au produs o mie de litri, dar e nesemnificativ”, a precizat Mihaela Tuerk, pentru Agerpres, reprezentantă a fundaţiei patronată spiritual de Prinţul Charles.
Comercializat cu un adaos de cel puţin zece la sută, sucul "Sănătos de Mălâncrav" va fi produs pe viitor şi din pomi fructiferi din soiuri tradiţionale din judeţul Sibiu, după ce deja în satul sibian s-au pus bazele unei pepiniere de meri tradiţionali.
Sub-program pe pomicultură în noul PNDR
Una dintre multele probleme ale pomiculturii din România este starea învechită a plantaţiilor, urmată de lipsa posibilităţilor de finanţare a producătorilor români pentru înfiinţarea de plantaţii noi, performante.
În luna aprilie din acest an, ministrul Agriculturii Daniel Constantin declara că pentru prima dată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) s-au alocat 260 de milioane de euro pentru refacerea şi înfiinţarea de livezi pe o suprafaţă de 35.000 de hectare. “Vom avea pentru prima dată un sub-program pe pomicultură. Este meritul Comisiei Europene şi al comisarului Cioloş, care ne-a sfătuit să mergem către această zonă. Este, poate, mai birocratică această zonă pentru administraţie cel puţin, deoarece programul presupune o autoritate de management mai mică, alături de Autoritatea de Management pentru dezvoltare rurală, în condiţiile în care trebuie să gestionăm finanţarea din mai multe zone. Am alocat 260 de milioane de euro pentru a reface şi înfiinţa livezi pe 35.000 de hectare şi 40 de milioane de euro pentru zona de procesare, dar şi fonduri suficiente pentru a stimula crearea grupului de producători, asocierea şi promovarea acestor produse”, a explicat, la acea dată, ministrul agriculturii.