Consumul de alimente ecologice în Spania a atins la valoarea de 1,685 miliarde de euro în 2016, cu 12,5% mai mult faţă de anul precedent, şi a înregistrat creşteri de două cifre pentru al treilea an consecutiv, potrivit ultimelor date oficiale.
Raportul Ministerului Agriculturii, Pescuitului, Alimentaţiei şi Mediului privind definirea şi structurarea producţiei ecologice în Spania sugerează că aceasta este o "creştere cu adevărat importantă", în conformitate cu ceea ce s-a observat pe principalele pieţe mondiale de produse bio, cum ar fi Statele Unite, Franţa sau Germania.
De asemenea, se constată că această creştere "a fost mult mai mare decât cea observată pentru alimente şi băuturi în Spania per ansamblul ", deoarece în timp ce consumul de produse ecologice a sporit cu 12,5% în 2016 faţă de 2015, consumul de alimente convenţionale a înregistrat o creştere de doar 0,7%.
Pe teritoriul Spaniei, produsele ecologice reprezintă deja 1,69% din coşul de cumpărături alimentare, astfel încât cheltuielile pe cap de locuitor pentru alimentele ecologice au fost de 36,33 euro în 2016, cu 68,9% mai mult comparativ cu anul 2012. Firma de consultanţă Prodescon, autorul studiului, subliniază că, dacă acest proces de creştere anuală a consumului organic continuă, cota de piaţă ar putea depăşi 2% înainte de 2020, "ceea ce ar avea un impact decisiv asupra dezvoltării viitoare a sectorului".