Revista americană 'Journal of Agriculture and Food Chemistry' a publicat recent un studiu realizat de cercetători ai Universităţii din Almeria (Spania) care ar putea pune pe gânduri mulţi cultivatori şi consumatori de tomate.
Cercetarea, condusă de Ignacio Fernandez de las Nieves, arată că aplicarea umbririi în culturile de tomate ecologice este însoţită de o activitate antioxidantă crescută a fructelor, în principal datorită creşterii nivelurilor atât de flavonoide, cât de fenilpropanoizi. Chiar dacă, în astfel de condiţii, productivitatea este mai scăzută, după cum a demonstrat studiul.
Folosind metode spectroscopice bazate pe rezonanţa magnetică nucleară (RMN) combinate cu metode statistice multiparametrice, grupul de cercetători şi-a propus să studieze impactul reţelei de umbrire asupra proprietăţilor nutriţionale ale roşiilor cultivate în sistem ecologic.
Studiul de teren efectuat la facilităţile companiei Biosol Portocarrero cu sediul în Almeria, pe coasta de sud a peninsulei Iberice, este inedit nu doar pentru că analizează comparativ productivitatea tomatelor ecologice crescute sub o plasă de umbrire cu cea a tomatelor cultivate convenţional, ci şi pentru că utilizează un instrument precum RMN pentru determinarea compoziţiei compuşilor sănătoşi din punct de vedere nutriţional din fructele recoltate în cadrul uneia sau altei practici agronomice.