Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Roşiile crescute la umbră au mai mulţi antioxidanţi

Publicat: 19 mai 2020 - 13:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Revista americană 'Journal of Agriculture and Food Chemistry' a publicat recent un studiu realizat de cercetători ai Universităţii din Almeria (Spania) care ar putea pune pe gânduri mulţi cultivatori şi consumatori de tomate.

tomate-la-umbra_bCercetarea, condusă de Ignacio Fernandez de las Nieves, arată că aplicarea umbririi în culturile de tomate ecologice este însoţită de o activitate antioxidantă crescută a fructelor, în principal datorită creşterii nivelurilor atât de flavonoide, cât de fenilpropanoizi. Chiar dacă, în astfel de condiţii, productivitatea este mai scăzută, după cum a demonstrat studiul.

Folosind metode spectroscopice bazate pe rezonanţa magnetică nucleară (RMN) combinate cu metode statistice multiparametrice, grupul de cercetători şi-a propus să studieze impactul reţelei de umbrire asupra proprietăţilor nutriţionale ale roşiilor cultivate în sistem ecologic.

Studiul de teren efectuat la facilităţile companiei Biosol Portocarrero cu sediul în Almeria, pe coasta de sud a peninsulei Iberice, este inedit nu doar pentru că analizează comparativ productivitatea tomatelor ecologice crescute sub o plasă de umbrire cu cea a tomatelor cultivate convenţional, ci şi pentru că utilizează un instrument precum RMN pentru determinarea compoziţiei compuşilor sănătoşi din punct de vedere nutriţional din fructele recoltate în cadrul uneia sau altei practici agronomice.

Vizualizat: 904 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

Chinezii au decriptat codul genetic al bondarului

15 octombrie 2020 - 14:18

Institutului de Cercetare a Albinelor din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Agricole a anunţat recent reuşita secvenţierii genomice a 16 specii de bondari, ceea ce ar putea ajuta la crearea unor polenizatori mai rezistenţi la condiţiile de mediu.

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

O nouă ţintă de mediu: reducerea cu 55% a emisiilor până în 2030!

22 septembrie 2020 - 13:04

Comisia Europeană a prezentat un nou plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu cel puţin 55% până în anul 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

AJUTOR DE CRIZĂ: TOATE SUMELE pentru PRODUCĂTORII de LEGUME ŞI FRUCTE!

07 septembrie 2020 - 07:32

SPRIJIN PE EXPLOATAŢIE! Producătorii de cartofi şi cei de legume şi fructe în câmp şi în solarii şi sere vor primi maximum 5.000 euro/fermă prin Măsura 21 din PNDR 2020, prin care se acordă sprijin temporar cu caracter excepţional ca răspuns la pandemia de COVID-19.

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

SE AMÂNĂ! DECIZIE COMISIA EUROPEANĂ pentru FERMIERI!

06 septembrie 2020 - 19:46

CONSULTARE FERMIERI. Comisia Europeană a anunţat, pe 4 septembrie, că amână intrarea în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică.

ORIGINEA şi CONDIŢIILE DE BUNĂSTARE A ANIMALELOR, înscrise pe ETICHETA PRODUSELOR TRADIŢIONALE!

ORIGINEA şi CONDIŢIILE DE BUNĂSTARE A ANIMALELOR, înscrise pe ETICHETA PRODUSELOR TRADIŢIONALE!

01 septembrie 2020 - 15:38

PROPUNERI MADR. Lanţul alimentar, bugetul PAC, lucrătorii sezonieri, protecţia produselor tradiţionale şi comerțul animalelor vii sunt subiectele pe care ministrul Adrian Oros a făcut propuneri la Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii din UE.

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

MyGalileoDrone - Concurs pentru drone lansat de GSA

19 august 2020 - 09:40

Agenția Europeană GNSS (GSA), responsabilă cu gestionarea sistemelor de satelit europene Galileo și EGNOS, a lansat competiția MyGalileoDrone. Deschisă pentru companii, studenți și antreprenori, competiţia reprezintă o bună oportunitate de a transforma o idee strălucită într-o afacere reală.

Agricultura ecologică, mai profitabilă decât cea convenţională!?

Agricultura ecologică, mai profitabilă decât cea convenţională!?

08 iulie 2020 - 12:35

Dacă fermierii care practică agricultura ecologică obţin stimulente financiare care ajung până la sută la sută şi îşi păstrează nivelul randamentelor la o treime faţă de exploataţiile convenţionale, aceştia tind să fie mai profitabili decât cultivatorii tradiţionali.

CIOLOŞ: 'Produs bio nu înseamnă neapărat mai scump'!

CIOLOŞ: 'Produs bio nu înseamnă neapărat mai scump'!

21 iunie 2020 - 12:11

Conversia către agricultura ecologică, spre care pare să ne ghideze viitoarea Politică Agricolă Comună, ar trebui să atragă oportunităţi nu doar pentru fermieri dar şi pentru consumatorul român.

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

FERMA, prima revistă INTERCONECTATĂ!

08 aprilie 2020 - 17:07

Probabil aţi observat deja, de la prima privire, că FERMA arată complet diferit. Am decis să schimbăm grafica, dar şi modalitatea de redare a conţinutului, cu accent pe informaţiile esenţiale pentru ca totul să fie uşor de citit, mai atractiv, dar şi mult mai rapid - ştim că timpul este esenţial pentru fermieri!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

PREMIERĂ: Revista FERMA ONLINE – DESIGN NOU în pas cu AGRICULTURA VIITORULUI!

07 aprilie 2020 - 23:31

Mereu cu un pas înainte, Revista FERMA revoluţionează designul publicaţiilor agricole româneşti. Subiecte la zi, CELULA DE CRIZA FERMA – constituită special în contextul pandemiei COVID-19 - minut cu minut în contact cu fermierii, CAMPANIE de SUSŢINERE A PRODUCĂTORILOR LOCALI, toate într-un layout unic, special creat pentru dumneavoastră, pentru noi toţi, pentru AGRICULTURA VIITORULUI nostru!

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii