Adama
Vinasa Rompak

Produse ecologice: Top producători şi consumatori în lume

Publicat: 17 februarie 2012 - 15:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic în 160 de ţări a rămas la 37 milioane hectare în 2010, valoare înregistrată şi în 2009, în timp ce vânzările de produse organice au urcat la 59 miliarde dolari în 2010, în creştere cu 5 miliarde dolari faţă de 2009, conform studiilor de piaţă realizate de Federaţia Internaţională a Mişcării pentru Agricultură Ecologică (IFOAM).

Australia şi Argentina deţin aproape jumătate din suprafaţa cultivată ecologic în 160 de ţări

Potrivit datelor IFOAM, citate de Agerpres, Australia şi Argentina continuă să deţină cele mai mari suprafeţe cultivate în sistem ecologic, cu 12 milioane ha, respectiv 4,2 milioane ha, iar suprafeţele cultivate astfel au crescut, în 2010, cu între 126.000 şi 168.000 ha, şi în Franţa, Polonia şi Spania.

IFOAM mai arată că numărul producătorilor din agricultura bio a scăzut la nivel mondial, de la 1,8 milioane în 2009, la 1,6 milioane în 2010, dar a fost în creştere faţă de 2008, când erau 1,4 milioane de producători.

Cu o valoare de 6 mld. euro, Germania este a doua piaţă de produse organice din lume, după SUA

De asemenea, studiile arată că rata consumului de produse bio a crescut în 2010 cu două miliarde de dolari în SUA, cu 340 milioane dolari în Franţa şi cu 300 milioane dolari în Germania.

Consumul pe cap de locuitor se menţine ridicat în ţările centrale şi nordice din Europa: un locuitor din  Elveţia consumă, în medie, pe an, produse organice în valoare de 153 euro, în Danemarca - de 142 euro, Luxemburg - 127 euro şi Austria - 118 euro, în timp ce la nivel mondial consumul mediu de produse organice pe cap locuitor este de 6,5 euro.recolta-de-legume_b

Cu o valoare de 6 miliarde de euro, Germania este a doua piaţă de produse organice din lume, după SUA, care a înregistrat în 2011 vânzări de produse organice de 30 miliarde dolari, iar Franţa deţine o valoare de 3,4 miliarde euro a pieţei produselor organice.

România: 300.000 ha cultivate ecologic în 2011, 10.000 operatori ecologici şi o piaţă de 80 mil. euro

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de la 260.000 ha, în 2010, la aproximativ 300.000 ha în 2011, dar raportat la suprafaţa agricolă de 9 milioane ha este încă o suprafaţă nesemnificativă. Şi numărul operatorilor din agricultura ecologică a înregistrat o creştere în 2011, faţă de anii 2008-2010, ajungând la 10.000. Cei mai mulţi dintre aceşti deţin însă suprafeţe mici şi un număr mic de animale.

Piaţa românească de produse ecologice totalizează, în prezent, circa 80 milioane euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 milioane euro pentru 2011, de două ori mai mare decât în 2010, potrivit estimărilor Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România.

Borcane cu miere_b

România exportă materie primă şi importă produse bio procesate din Germania, Austria şi Belgia

La fel ca în anii trecuţi, cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure şi foarte puţine produse procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produse de panificaţie. Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.

În ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de Bio România la circa 80 milioane euro, jumătate din acestă valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri.

Vizualizat: 4046 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Acordul dintre UE şi SUA privind produsele ecologice reduce birocraţia

Acordul dintre UE şi SUA privind produsele ecologice reduce birocraţia

Prin acordul dintre Uniunea Europeană şi SUA privind produsele ecologice se deschide piaţa şi se reduce birocraţia, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la finalul unei întâlniri avute cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia.

UE și SUA au încheiat un parteneriat de importanță istorică în domeniul comerțului cu produse ecologice

UE și SUA au încheiat un parteneriat de importanță istorică în domeniul comerțului cu produse ecologice

Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat astăzi că, începând cu 1 iunie 2012, produsele ecologice certificate în UE sau în SUA pot fi comercializate drept produse ecologice in oricare dintre aceste două regiuni. 

Târgul Ecoagris amânat din cauza ninsorilor şi a viscolului

Târgul Ecoagris amânat din cauza ninsorilor şi a viscolului

Având în vedere că s-a anunţat în continuare cod portocaliu de ninsori şi viscol în aproape toată ţara, Bioma Agro Ecology Co a luat decizia de a nu mai organiza în perioada 17-19 februarie 2012, Târgul Naţional Ecoagris din Parcul Bisericii Toma Cozma din Iaşi. 

România ar putea fi noul partener al Germaniei la Biofach Nuremberg 2013

România ar putea fi noul partener al Germaniei la Biofach Nuremberg 2013

România a fost invitată să devină anul viitor partenerul Germaniei la cel mai mare târg de produse ecologice din lume - Biofach Nuremberg 2013, costurile totale pentru derularea acestui parteneriat fiind estimate la circa 500.000 de euro.

CE: Producătorii din vin organic vor putea folosi termenul de “vin bio” pe etichete

CE: Producătorii din vin organic vor putea folosi termenul de “vin bio” pe etichete

Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de 'vin bio' pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura econologică (SCOF), transmite Comisia Europeană.

Numărul operatorilor din sistemul agriculturii ecologice din România s-a triplat în 2011

Numărul operatorilor din sistemul agriculturii ecologice din România s-a triplat în 2011

Agricultura ecologică din România şi-a triplat, în 2011, numărul operatorilor activi din sistem, până la 10.000, iar creşterea subvenţiilor în acest domeniu ar putea aduce, la finele anului viitor, o dublare a agricultorilor care vor intra în sistemul de certificare ecologică.

Piaţa produselor bio din România depinde de organizarea producătorilor pentru a vinde şi pe piaţa internă

Piaţa produselor bio din România depinde de organizarea producătorilor pentru a vinde şi pe piaţa internă

Piaţa produselor bio se va dezvolta şi în România dacă producătorii autohtoni se vor organiza pentru a-şi vinde produsele şi pe piaţa internă, a declarat, vineri, comisarul european Dacian Cioloş, la finalul întâlnirii oficiale pe care a avut-o cu ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii