Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Produse ecologice: Top producători şi consumatori în lume

Publicat: 17 februarie 2012 - 15:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic în 160 de ţări a rămas la 37 milioane hectare în 2010, valoare înregistrată şi în 2009, în timp ce vânzările de produse organice au urcat la 59 miliarde dolari în 2010, în creştere cu 5 miliarde dolari faţă de 2009, conform studiilor de piaţă realizate de Federaţia Internaţională a Mişcării pentru Agricultură Ecologică (IFOAM).

Australia şi Argentina deţin aproape jumătate din suprafaţa cultivată ecologic în 160 de ţări

Potrivit datelor IFOAM, citate de Agerpres, Australia şi Argentina continuă să deţină cele mai mari suprafeţe cultivate în sistem ecologic, cu 12 milioane ha, respectiv 4,2 milioane ha, iar suprafeţele cultivate astfel au crescut, în 2010, cu între 126.000 şi 168.000 ha, şi în Franţa, Polonia şi Spania.

IFOAM mai arată că numărul producătorilor din agricultura bio a scăzut la nivel mondial, de la 1,8 milioane în 2009, la 1,6 milioane în 2010, dar a fost în creştere faţă de 2008, când erau 1,4 milioane de producători.

Cu o valoare de 6 mld. euro, Germania este a doua piaţă de produse organice din lume, după SUA

De asemenea, studiile arată că rata consumului de produse bio a crescut în 2010 cu două miliarde de dolari în SUA, cu 340 milioane dolari în Franţa şi cu 300 milioane dolari în Germania.

Consumul pe cap de locuitor se menţine ridicat în ţările centrale şi nordice din Europa: un locuitor din  Elveţia consumă, în medie, pe an, produse organice în valoare de 153 euro, în Danemarca - de 142 euro, Luxemburg - 127 euro şi Austria - 118 euro, în timp ce la nivel mondial consumul mediu de produse organice pe cap locuitor este de 6,5 euro.recolta-de-legume_b

Cu o valoare de 6 miliarde de euro, Germania este a doua piaţă de produse organice din lume, după SUA, care a înregistrat în 2011 vânzări de produse organice de 30 miliarde dolari, iar Franţa deţine o valoare de 3,4 miliarde euro a pieţei produselor organice.

România: 300.000 ha cultivate ecologic în 2011, 10.000 operatori ecologici şi o piaţă de 80 mil. euro

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de la 260.000 ha, în 2010, la aproximativ 300.000 ha în 2011, dar raportat la suprafaţa agricolă de 9 milioane ha este încă o suprafaţă nesemnificativă. Şi numărul operatorilor din agricultura ecologică a înregistrat o creştere în 2011, faţă de anii 2008-2010, ajungând la 10.000. Cei mai mulţi dintre aceşti deţin însă suprafeţe mici şi un număr mic de animale.

Piaţa românească de produse ecologice totalizează, în prezent, circa 80 milioane euro, în timp ce exporturile de astfel de produse sunt estimate la o valoare de 200 milioane euro pentru 2011, de două ori mai mare decât în 2010, potrivit estimărilor Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România.

Borcane cu miere_b

România exportă materie primă şi importă produse bio procesate din Germania, Austria şi Belgia

La fel ca în anii trecuţi, cele mai exportate sunt cerealele, mierea, fructele de pădure şi foarte puţine produse procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produse de panificaţie. Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.

În ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de Bio România la circa 80 milioane euro, jumătate din acestă valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importuri realizate în special de marii retaileri.

Vizualizat: 3037 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii