Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Prima recoltă de vinuri bio în UE

Publicat: 28 iulie 2012 - 23:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană va produce anul acesta primele vinuri bio. Sectorul vinicol rămăsese singurul sector nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura ecologică.

Norme pentru vinul produs din struguri bio se aplicau deja de câţiva ani, însă acestea nu vizau şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, permite producătorilor să folosească termenul „vin bio”. Totodată, etichetele trebuie să poarte logoul pentru agricultură ecologică al UE şi codul organismului de certificare.

Pentru a beneficia de eticheta bio, producătorii sunt obligaţi să respecte anumite practici oenologice. Spre exemplu, acidul sorbic şi desulfurarea nu vor fi permise, iar nivelul sulfiţilor va trebui să fie cu cel puţin 30-50 mg/l mai mic decât în cazul vinului obţinut prin metode convenţionale (în funcţie de conţinutul de zahăr rezidual).

Strugurii vor trebui produşi în condiţii biologice stricte, cu utilizarea pesticidelor limitată. Suprafaţa cultivată cu struguri pentru vin bio în Uniunea Europeană este estimată la 75.000 hectare din totalul de 3,5 milioane de hectare. Cele mai întinse suprafeţe se găsesc în Italia (30.341 ha), Franţa (21.403 ha) şi Spania (17.665 ha).

Conform autorităţilor de la Bruxelles, noile norme sunt mai transparente şi facilitează recunoaşterea produsului de către consumatori. Ele vor contribui la o mai bună funcţionare a pieţei interne şi la consolidarea poziţiei vinurilor bio din UE pe piaţa internaţională, dominată în prezent de SUA, Chile, Australia şi Africa de Sud.

Vizualizat: 2028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii