Uniunea Europeană va produce anul acesta primele vinuri bio. Sectorul vinicol rămăsese singurul sector nereglementat în întregime de normele UE privind agricultura ecologică.
Norme pentru vinul produs din struguri bio se aplicau deja de câţiva ani, însă acestea nu vizau şi practicile de vinificaţie, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin. Noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, permite producătorilor să folosească termenul „vin bio”. Totodată, etichetele trebuie să poarte logoul pentru agricultură ecologică al UE şi codul organismului de certificare.
Pentru a beneficia de eticheta bio, producătorii sunt obligaţi să respecte anumite practici oenologice. Spre exemplu, acidul sorbic şi desulfurarea nu vor fi permise, iar nivelul sulfiţilor va trebui să fie cu cel puţin 30-50 mg/l mai mic decât în cazul vinului obţinut prin metode convenţionale (în funcţie de conţinutul de zahăr rezidual).
Strugurii vor trebui produşi în condiţii biologice stricte, cu utilizarea pesticidelor limitată. Suprafaţa cultivată cu struguri pentru vin bio în Uniunea Europeană este estimată la 75.000 hectare din totalul de 3,5 milioane de hectare. Cele mai întinse suprafeţe se găsesc în Italia (30.341 ha), Franţa (21.403 ha) şi Spania (17.665 ha).
Conform autorităţilor de la Bruxelles, noile norme sunt mai transparente şi facilitează recunoaşterea produsului de către consumatori. Ele vor contribui la o mai bună funcţionare a pieţei interne şi la consolidarea poziţiei vinurilor bio din UE pe piaţa internaţională, dominată în prezent de SUA, Chile, Australia şi Africa de Sud.