Adama
Vinasa Rompak

Otrăvurile din mâncare: UE introduce standarde alimentare mai stricte!

Publicat: 30 august 2021 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană impune standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimente, ca parte a unui plan de prevenire a cancerului. Noile reglementări se aplică de la finalul lunii august 2021.

Ca parte a planului european de combatere a cancerului, noi valori limită pentru plumb într-o varietate de alimente au intrat în vigoare din 30 august 2021. Niveluri maxime mai stricte se aplică alimentelor pentru copii, condimentelor, vinurilor și sării. Pentru sare va fi permis un conținut maxim de 1 miligram de plumb pe kilogram. Pentru vinuri, conţinutul de plumb permis va fi redus de la 0,15 la 0,10 miligrame pe kilogram, începând cu recolta din 2022.

Un nivel ridicat de plumb a fost detectat în fructe de mare, peşte, alge şi suplimente alimentare.

Potrivit Ministerului Mediului din Germania, alte alimente, precum produsele din cereale sau legumele, pot contribui, de asemenea, cu o proporție semnificativă la aportul de plumb, chiar dacă acestea au un conținut relativ scăzut de plumb, fiind totuşi consumate frecvent.

„Ca parte a activităţii noastre vizând îmbunătăţirea sănătăţii prin accesul la diete sănătoase şi activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem şi mai mult prezenţa în alimente a contaminanţilor cancerigeni”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, citată de Agerpres.

Oficialii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-au exprimat recent temerile că actuala expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, bebeluşilor şi copiilor mici.

Din 31 august vor exista, de asemenea, noi valori limită pentru cadmiu în mai multe fructe, legume și cereale, precum și semințe oleaginoase.

Cadmiul pătrunde în mediu în special prin procese de ardere sau ca o componentă a nămolului de canalizare. De asemenea, poate ajunge în sol prin fertilizarea cu fosfat. Ca și plumbul, cadmiul este toxic și cancerigen.

Planul european de combatere a cancerului a fost prezentat în februarie 2021 și prevede o serie de alte măsuri pe lângă noile valori limită impuse alimentelor. În 2020, 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer. Alte 1,3 milioane de persoane au murit de boală, inclusiv peste 2.000 de tineri, explică Comisia Europeană, în argumentarea proiectului care are un buget de patru miliarde de euro.

Vizualizat: 2846 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii