FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Otrăvurile din mâncare: UE introduce standarde alimentare mai stricte!

Publicat: 30 august 2021 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană impune standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimente, ca parte a unui plan de prevenire a cancerului. Noile reglementări se aplică de la finalul lunii august 2021.

Ca parte a planului european de combatere a cancerului, noi valori limită pentru plumb într-o varietate de alimente au intrat în vigoare din 30 august 2021. Niveluri maxime mai stricte se aplică alimentelor pentru copii, condimentelor, vinurilor și sării. Pentru sare va fi permis un conținut maxim de 1 miligram de plumb pe kilogram. Pentru vinuri, conţinutul de plumb permis va fi redus de la 0,15 la 0,10 miligrame pe kilogram, începând cu recolta din 2022.

Un nivel ridicat de plumb a fost detectat în fructe de mare, peşte, alge şi suplimente alimentare.

Potrivit Ministerului Mediului din Germania, alte alimente, precum produsele din cereale sau legumele, pot contribui, de asemenea, cu o proporție semnificativă la aportul de plumb, chiar dacă acestea au un conținut relativ scăzut de plumb, fiind totuşi consumate frecvent.

„Ca parte a activităţii noastre vizând îmbunătăţirea sănătăţii prin accesul la diete sănătoase şi activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem şi mai mult prezenţa în alimente a contaminanţilor cancerigeni”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, citată de Agerpres.

Oficialii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-au exprimat recent temerile că actuala expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, bebeluşilor şi copiilor mici.

Din 31 august vor exista, de asemenea, noi valori limită pentru cadmiu în mai multe fructe, legume și cereale, precum și semințe oleaginoase.

Cadmiul pătrunde în mediu în special prin procese de ardere sau ca o componentă a nămolului de canalizare. De asemenea, poate ajunge în sol prin fertilizarea cu fosfat. Ca și plumbul, cadmiul este toxic și cancerigen.

Planul european de combatere a cancerului a fost prezentat în februarie 2021 și prevede o serie de alte măsuri pe lângă noile valori limită impuse alimentelor. În 2020, 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer. Alte 1,3 milioane de persoane au murit de boală, inclusiv peste 2.000 de tineri, explică Comisia Europeană, în argumentarea proiectului care are un buget de patru miliarde de euro.

Vizualizat: 556 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021!

În ultimii ani, mulţi producători au prezentat prototipuri ale unor "roboţi" - adevărate tractoare autonome. Dar AgBot, dezvoltat de AgXeed, va fi comercializat curând în Regatul Unit.

Robotul dezvoltat de startup-ul olandez AgXeed este acţionat de un motor standard Deutz, cu patru cilindri, de 156 CP, cuplat la un generator electric. La primul prototip, viteza maximă atinsă, cu ajutorul transmisiei electrice, este de 13,5 km/oră.

Tractorul autonom poate tracta şi acţiona echipamente electrice prin intermediul conectorilor săi de până la 136 CP/700 V. În toamna anului trecut, AgBot a fost testat în combinaţie cu numeroase implemente Imants, inclusiv sapă rotativă şi subsoliator, transformate pentru acţionare electrică.

Mai multe informații despre AgXeed aici: https://www.revista-ferma.ro/articole/agricultura-viitorului/primul-agbot-este-in-camp

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Bancul zilei

Trei amici

Trei amici
Trei amici, evident români, erau într-o barcă şi dădeau la peşte când deodată un înger vindecător apare lânga ei. Detalii