Uniunea Europeană impune standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb şi de cadmiu din alimente, ca parte a unui plan de prevenire a cancerului. Noile reglementări se aplică de la finalul lunii august 2021.
Ca parte a planului european de combatere a cancerului, noi valori limită pentru plumb într-o varietate de alimente au intrat în vigoare din 30 august 2021. Niveluri maxime mai stricte se aplică alimentelor pentru copii, condimentelor, vinurilor și sării. Pentru sare va fi permis un conținut maxim de 1 miligram de plumb pe kilogram. Pentru vinuri, conţinutul de plumb permis va fi redus de la 0,15 la 0,10 miligrame pe kilogram, începând cu recolta din 2022.
Un nivel ridicat de plumb a fost detectat în fructe de mare, peşte, alge şi suplimente alimentare.
Potrivit Ministerului Mediului din Germania, alte alimente, precum produsele din cereale sau legumele, pot contribui, de asemenea, cu o proporție semnificativă la aportul de plumb, chiar dacă acestea au un conținut relativ scăzut de plumb, fiind totuşi consumate frecvent.
„Ca parte a activităţii noastre vizând îmbunătăţirea sănătăţii prin accesul la diete sănătoase şi activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem şi mai mult prezenţa în alimente a contaminanţilor cancerigeni”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, citată de Agerpres.
Oficialii Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi-au exprimat recent temerile că actuala expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetuşilor, bebeluşilor şi copiilor mici.
Din 31 august vor exista, de asemenea, noi valori limită pentru cadmiu în mai multe fructe, legume și cereale, precum și semințe oleaginoase.
Cadmiul pătrunde în mediu în special prin procese de ardere sau ca o componentă a nămolului de canalizare. De asemenea, poate ajunge în sol prin fertilizarea cu fosfat. Ca și plumbul, cadmiul este toxic și cancerigen.
Planul european de combatere a cancerului a fost prezentat în februarie 2021 și prevede o serie de alte măsuri pe lângă noile valori limită impuse alimentelor. În 2020, 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer. Alte 1,3 milioane de persoane au murit de boală, inclusiv peste 2.000 de tineri, explică Comisia Europeană, în argumentarea proiectului care are un buget de patru miliarde de euro.