Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Mulţi producători au renunţat la reatestarea produselor tradiţionale

Publicat: 12 februarie 2015 - 15:28
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De la sfârşitul anului trecut şi până în prezent, doar 10 agenţi economici din Maramureş au solicitat reatestarea unui număr de 31 de produse tradiţionale. Până la schimbarea legislaţiei, existau 99 de fermieri maramureşeni care valorificau 375 de produse tradiţionale.

„Până la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, doar 31 de produse au primit certificatul de produse tradiţionale la solicitarea producătorilor şi agenţilor economici din domeniul agriculturii. Comparativ cu potenţialul judeţului Maramureş, putem spune că înregistrăm o scădere în ceea ce priveşte reatestarea produselor tradiţionale. Din păcate, au solicitat reatestarea numai 10 agenţi economici la 31 de produse tradiţionale. La nivel naţional, în noul registru al produselor tradiţionale figurează 309 produse din toate zonele ţării”, a declarat directorul DADR Maramureş, Virgil Ţânţaş.

Potrivit acestuia, printre produsele tradiţionale reatestate de fermieri se află unele din legume sau din fructe, o gamă diversificată de produse de patiserie şi panificaţie, dar şi preparate din carne. „Au fost reatestate şase produse din pâine, prăjituri şi tăieţei de casă, 13 categorii de produse din carne de porc, şapte produse pe bază de legume şi alte cinci produse pe bază de lapte” a adăugat Virgil Ţânţaş, potrivit Agerpres.

După vechea legislaţie, România avea înregistrate 4.400 de astfel de produse tradiţionale şi era, probabil ţara europeană cu cel mai mare număr de produse atestate la nivel naţional.
Ţara noastră deţine un singur produs certificat la nivel european prin indicaţia geografică protejată (IGP), respectiv Magiunul de prune Topoloveni. La nivel european, Italia şi Franţa deţin supremaţia cu 296, respectiv 243 de astfel de produse protejate, iar Bulgaria, ţară care a intrat în UE 2007, odată cu România, are trei produse recunoscute cu denumire de origine protejată (DOP) şi 11 cu indicaţie geografică protejată (IGP). Conform legislaţiei europene, produsele tradiţionale mai pot obţine protecţie ca specialitate tradiţională garantată (STG).

Vizualizat: 1235 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii