Autorităţile din Kazahstan sunt profund interesate de a dezvolta o reţea naţională de producători ecologici, pentru a-şi asigura o expunere mai mare pe piaţa exporturilor agroalimentare.
Concret, fostul stat sovietic îşi pune la dispoziţie vastele sale terenuri necultivate fermierilor care doresc să cultive soia şi alte plante nemodificate genetic pentru pieţe precum China şi Uniunea Europeană. Oferind produse netransgenice şi care nu sunt tratate cu substanţe chimice, Kazahstan speră să obţină mai mulţi bani şi în felul acesta să evite competiţia cu giganţi precum Rusia, SUA şi Australia.
"Putem folosi aceste hectare pentru a începe producţia ecologică", a declarat ministrul adjunct al agriculturii din această ţară, Gulmira Isaeva, într-un interviu acordat la Londra. "Este avantajul nostru. Nu putem concura cu preţurile produselor agricole din SUA, Australia şi Canada, dar putem deveni un concurent pe pieţele ecologice", a spus ea.
Piaţa produselor alimentare ecologice este în valoare de peste 90 de miliarde de dolari la nivel global şi se află de câţiva ani pe o direcţie ascendentă în Europa şi SUA. În condiţiile în care cererea creşte mai repede decât suprafeţele de teren disponibile, există preocupări cu privire la noile surse de aprovizionare, pe care o ţară ca şi Kazahstan le-ar putea asigura fără probleme.
Kazahstan speră să exporte o mare parte din produsele sale către Uniunea Europeană, a doua cea mai mare piaţă ecologică din lume, a cărei valoare este estimată la aproximativ 35 miliarde de dolari. China a arătat, de asemenea, un interes în achiziţionarea soiei din Kazahstan.