Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Fondurile europene alocate crescătorilor de vaci din zone defavorizate, disponibile pentru circa 80.000 de capete

Publicat: 24 ianuarie 2011 - 12:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fondurile europene alocate crescătorilor de vaci din zonele defavorizate, circa 22 de milioane de euro, vor ajunge pentru un număr de peste 80.000 de capete, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.

'Deşi au mai fost două sesiuni de depunere a cererilor de sprijin în a doua parte a anului 2010, această măsură nouă subvenţionată numai din fonduri europene a stârnit interesul fermierilor abia în cea de-a treia etapă de depunere, care ar fi trebuit să expire pe 21 ianuarie 2011. Am decis sa prelungim perioada de depunere până la 15 februarie pentru a beneficia cât mai mulţi fermieri şi pentru a putea atrage toată finanţarea de la UE', a spus Rădulescu.

Fermierii s-au înghesuit în ultimele zile la centrele locale ale APIA pentru depunerea cererilor în vederea subvenţiei pe cap de vacă de lapte, sumă care poate ajunge la maximum 250 de euro pe an, pentru fiecare animal.

Potrivit informaţiilor furnizate Agerpres de reprezentanţii APIA, motivul aglomeraţiei a fost legat de faptul că în această ultima etapă au putut depune şi persoanele fizice care nu erau autorizate potrivit OUG nr. 44/2008 ca PFA, dar trebuiau să deţină cotă de lapte, iar animalele să fie înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor.

Reprezentanţii APIA au declarat că fermierii care solicitau sprijinul nu au fost suficient informaţi despre acestă măsură întrucât, deşi deţineau cota de lapte, ei nu depuseră declaraţiile anuale privind livrările sau vânzările realizate în anul de cotă, acesta fiind de fapt şi motivul nemulţumirilor şi aglomeraţiei de la centrele locale ale APIA.

Măsura de sprijin privind ajutorul specific acordat producătorilor de lapte din zonele defavorizate este în vigoare din 21 iulie 2010, prima etapă de depunere a cererilor fiind 3-31 august 2010, iar cea de-a doua 10-29 octombrie 2010.

În aceste două etape au depus cereri de sprijin 11.000 de fermieri persoane fizice autorizate conform OUG 44 dar şi juridice, din care 60-70% erau persoane fizice neautorizare, dar care urmau să se autorizeze. Efectivul de animale pentru care s-a solicitat sprijinul era de 60.000 de capete. Deoarece mecanismul de autorizare era destul de greoi s-a decis ca îl ultima etapă de depunere, cea din ianuarie 2011, să poată fi  depuse cererile de sprijin de persoane fizice neautorizate, cu condiţia să fie deţinători de cotă de lapte.

În cazul în care numărul animalelor pentru care se solicită ajutor specific este mai mare de efectivul calculat pe suma totală alocată de 22,4 milioane eură, respectiv în jur de 88.000 de capete, sprijinul se reduce proporţional pe cap de animal.

Sprijinul se acordă pentru un efectiv cuprins între două şi maximum 15 capete vaci de lapte. Efectivul de vaci de lapte pentru care se solicită ajutor financiar trebuie să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să fie menţinut în exploataţie pe perioada derulării schemei.

De asemenea, persoanele fizice care au depus cerere de plată în prima etapă sau a doua etapă de depunere şi nu s-au autorizat potrivit O.U.G. nr. 44/2008 nu vor depune o nouă cerere deoarece cererea iniţială depusă ca persoană fizică va fi reverificată şi acceptată la plată cu respectarea condiţiilor de eligibilitate.

Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vacă. Plafonul total aferent acestei forme de sprijin este de de 22,447 milioane euro şi este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA)

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2545 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Bosilca
|
08. 31, 2011. Wednesday 17:18
Pacat trebuia sa se mareasca plafonul nu sa se misoreze coantumu de subventie in zonele defavorizate batrani nu mai au bani de coasa si acei 250 euro/cap era ca o mina de aur pt. plata cheltuierilor de intretinere a animalelor. Va rog mariti suma totala ca sa ia fiecare crescator de bovine 250 euro/cap. In acest mod atrageti mai multi crescatori de bovine ... ii stimulati mai bine.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

SAM la Agromalim 2019

SAM la Agromalim 2019

Smart Agro Machines România a expus la Agromalim 2019 patru semănători Sola şi un tractor Versatile, alături de o gamă completă de maşini şi utilaje agricole: pluguri Ermo, scarificatoare Pasto, discuri şi combinatoare Expom, un încărcător telescopic şi remorcă tehnologică Faresin, un încărcător Hydramet, distribuitoare de îngărşăminte Agres, maşini de erbicidat AgroMekanica şi altele.
Interviu cu Ciprian Popa, manager Smart Agro Machines

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii