Ministerul Mediului atrage atenţia asupra vulnerabilităţii ecosistemului Dunării, prin evenimentele ce marchează Ziua Dunării 2012. Evenimentul va avea loc în Gârla Mare, localitate ce face parte din grupul de 86 de comune din România în care Ministerul Mediului şi al Pădurilor desfăşoară proiecte.
Sudul ţării noastre figurează printre zonele din Uniunea Europeană în care apele subterane conţin niveluri ridicate de nitrați, o mare parte din cantitatea de nitrați transportată de Dunăre provenind din activitățile agricole practicate numai de țara noastră.
Anul acesta, Ziua Dunării este sărbătorită în cadrul Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi,” finanţat de Banca Mondială şi Guvernul României şi implementat de Ministerul Mediului şi Pădurilor. Poluarea cu nitraţi afectează atât apele de suprafaţă, cât şi cele subterane, poate conduce la îmbolnăvirea oamenilor şi poate afecta întreg ecosistemul. Pe termen lung, deversarea acestora în Dunăre și mai apoi în Marea Neagră poate conduce la dispariția unui număr important de animale marine.
În România, o mare parte din cantitatea de nitrați ce poluează apele provine din managementul deficitar al dejecţiilor animale şi umane din zonele rurale. În acest sens, proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” își propune diminuarea poluării prin activități de colectare, depozitare și gestionare a gunoiului de grajd, reabilitarea pajiștilor comunale și crearea unor bariere vegetale de protecție, prin împădurirea cu puieţi forestieri, dar mai ales dezvoltarea de sisteme de colectare a apelor uzate menajere şi de construcţie a staţiilor de epurare.
În cadrul proiectului, în comuna Gârla Mare, Ministerul Mediului şi al Pădurilor a realizat o investiţie de 314.000 euro, constând în construirea platformei comunale pentru colectarea gunoiului de grajd şi utilaje pentru colectarea, transportul şi împrăştierea gunoiului.