Şi în acest an, România va promova produsele obţinute din agricultura ecologică în cadrul celui mai mare târg de profil din lume, BioFach Nurnberg 2014, unde 40 de producători români vor expune pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi.
„Ministerul Agriculturii şi Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România sunt şi în acest an, la fel ca în 2013, organizatorii acestui eveniment, unde ne dorim să aducem cât mai multe produse procesate. În 2014, 40 de producători români vor fi prezenţi la cel mai mare târg de produse ecologice din lume, nu numai cu cereale sau seminţe oleaginoase, ceaiuri, plante aromatice, fructe de pădure, ciuperci şi mirodenii ci şi cu dulceţuri, produse lactate, miere şi produse apicole, cosmetice, produse de morărit şi panificaţie şi vinuri. Sperăm să intrăm pe piaţa mondială a produselor bio procesate”, a declarat preşedintele Bio-România, Marian Cioceanu.
Potrivit acestuia, anul 2013 a fost un an agricol bun şi pentru fermierii din agricultura ecologică, cu producţii mai mari, dar care au luat calea exporturilor. „2013 a fost un an agricol bun şi pentru fermierii din agricultura ecologică, cu producţii mai mari, dar care au mers cu precădere la export. Cu toate acestea, şi consumul intern de produse bio a crescut datorită parteneriatului încheiat cu retailer-ul Carrefour, prin care membrii asociaţiei Bio România au reuşit să-şi promoveze peste 70 de produse bio în toate hypermarketurile Carrefour din ţară. În numai cele 3-4 luni de la semnarea parteneriatului au fost înregistrate vânzări de peste 700.000 de lei. În această perioadă suntem în negocieri şi cu ceilalţi mari retaileri prezenţi pe piaţa românească pentru încheierea unor a astfel de parteneriate”, a spus Cioceanu.
Pentru 2014, asociaţia îşi propune să obţină reducerea TVA la alimentele bio, precum şi susţinerea financiară de care are nevoie agricultura ecologică, conform noilor reglementări din Politica Agricolă Comună şi PNDR 2014-2020.Conform datelor MADR, România avea în 2010 în jur de 3.000 de operatori în agricultura ecologică, iar la finele anului 2012 numărul acestora a atins 26.000 de operatori. Suprafeţele ocupate cu agricultura ecologică ajung la aproape un milion de hectare, însă nu este nici pe pe departe atins potenţialul maxim. sursa: Agerpres