Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, în sala Brâncuşi a Complexului Expoziţional Romexpo – Bucureşti, eveniment integrat Târgului Indagra 2013, a avut loc seminarul cu tema „Produsul tradiţional românesc în contextul schemelor de calitate europene”.
Evenimentul a fost un bun prilej de a se face puţină ordine în acest domeniu de strictă actualitate şi de larg interes public în care au pătruns numeroase produse contrafăcute sau de o calitate îndoielnică.
În cadrul seminarului, s-au dezbătut aspecte care definesc cadrul legislativ al produsului tradiţional românesc. „Era necesar ca Ordinul nr. 690 din 28 septembrie 2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale să fie modificat şi actualizat. Noul ordin ce se află acum la Monitorul Oficial, o colaborare între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor aduce prevederi care să permită controlul şi verificarea modului de producere a produselor care au fost înregistrate în Registrul produselor tradiţionale după verificarea iniţială, ceea ce vechiul ordin nu prevedea. Actul normativ are prevederi care să permită continuarea dezvoltării acestui segment de nişă pe baza unor prevederi legale bine definite, cum ar fi cantităţile pentru fiecare categorie de produs exprimată ca medie anuală, marcarea cu un logo a produsului tradiţional românesc, alături de sintagma Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Timp de nouă luni cei ce sunt atestaţi pot solicita reatestarea şi primirea logo-ului. Un logo care va da credibilitate pe piaţă, simbolizând un produs de calitate, autentic fără aditivi”, a spus secretarul de stat Achim Irimescu.
Mai multe detalii despre atestarea produselor tradiţionale puteţi citi în revista Ferma – noiembrie 2013.