Cu ocazia „Zilei Mondiale a Monitorizării Calităţii Apei”, 45 de elevi ai şcolilor generale din localităţile timişene Parţa şi Sânmihaiu Român au participat la testarea calităţii apelor râurilor Bega şi Timiş.
Pentru al patrulea an consecutiv, acţiunea iniţiată de voluntarii Smithfield Ferme şi Smithfield Prod ca ecou în România al proiectului internaţional cu acelaşi nume, a adunat la acest eveniment elevi, cadre didactice, dar şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Administraţiei Bazinale Apele Banat.
Elevii participanţi au avut ocazia să descopere metodele de testare a calităţii apelor şi chiar să experimenteze cum se realizează acest proces, în cadrul lecţiilor deschise organizate. Cu ajutorul trusele de testare, puse la dispoziţie de Smithfield Ferme şi Smithfield Prod, copiii au putut evalua nivelul de calitate a apei, prin măsurarea următorilor parametri: nivelul de oxigen dizolvat, pH-ul (aciditatea), turbiditatea (claritatea) şi temperatura sursei de apă. Ei au fost îndrumaţi în demersul experimental de voluntari Smithfield şi de cadrele didactice ale catedrelor de biologie şi chimie din şcolile de provenienţă, profesorii Virginia Buzilă (Şcoala cu clasele I-VIII din Parţa) şi Dina Silvia (Şcoala Generală din Sânmihaiu Român).
Acţiunea socio-educativă susţinută de companiile Smithfield are ca obiectiv creşterea gradului de conştientizare, în rândul generaţiilor tinere, a importanţei resurselor de apă şi a protejării acestora. În fiecare an, un număr tot mai mare de elevi sunt încurajaţi să se implice în protejarea resurselor de apă prin intermediul lecţiilor deschise desfăşurate cu ocazia Zilei Mondiale a Monitorizării Calităţii Apei.
„Ca şi în anii trecuţi, dorim să atragem atenţia asupra importanţei menţinerii calităţii apelor, element indispensabil pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei. Grija faţă de mediul înconjurător reprezintă o datorie de onoare pe care fiecare cetăţean trebuie să şi-o însuşească începând de la vârstele cele mai fragede. Ne bucurăm că prin aceste acţiuni avem ocazia să implicăm societatea civilă reprezentată prin cei mai tineri şi mai curioşi membri ai săi”, a declarat Bogdan Mihail, Preşedinte Smithfield România.
Programul de monitorizare a apelor se desfăşoară sub egida Asociaţiei Internaţionale a Apelor, fiind susţinut de Agenţia Statelor Unite pentru Protecţia Mediului şi de numeroase companii recunoscute la nivel internaţional, printre care şi Smithfield Foods. Programul îşi propune să atingă în 2012 pragul de 1 milion de persoane care să participe la activităţi de monitorizare a apelor din localităţile în care trăiesc.