Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Covasna: Se extind suprafeţele cultivate cu plante bioenergetice

Publicat: 06 ianuarie 2012 - 15:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, în judeţul Covasna s-au extins suprafeţele cultivate cu plante bioenergetice ajungând la aproape 60 de hectare.

Preşedintele Asociaţiei 'Green Energy' din Sfântu Gheorghe, Vajda Lajos a declarat că după apariţia primelor parcele experimentale cu salix în judeţul Covasna, numărul agricultorilor interesaţi de acest soi de salcie energetică s-a mărit constant şi se prefigurează şi pe viitor o creştere a suprafeţelor cultivate cu această plantă.

Salixul – o cultură rentabilă

Salixul poate fi folosit cu succes pe post de combustibil la încălzirea locuinţelor şi instituţiilor publice în locul lemnelor, rumeguşului sau gazului metan, la un preţ mult mai mic, susţine Vajda Lajos.  „Avantajele sunt multiple - protejăm mediul înconjurător pentru că salixul produce oxigen, îl folosim ca sursă de energie alternativă şi nu mai ardem pădurile şi în plus pământul nu mai stă pârloagă”, a mai spus Vajda Lajos, menţionând în context că numai în judeţul Covasna există aproape 15.000 de hectare de teren slab productive, mlăştinoase ori pur şi simplu nelucrate, care s-ar preta pentru această cultură.

Potrivit acestuia, culturile de salix sunt foarte rentabile pentru că nu sunt pretenţioase, cresc foarte repede şi după ce au fost însămânţate nu mai ai treabă cu ele timp de 30 de ani, decât o dată pe an, la strângerea recoltei.

Asociaţia 'Green Energy' împreună cu Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) au înfiinţat şi un cluster de biomasă, propunându-şi să sprijine afacerile şi inovaţiile în domeniul energiei regenerabile, dar şi să ofere consultanţă celor care vor să utilizeze combustibili ecologici.

Cele două asociaţii au înaintat mai multe memorii către Guvern, solicitând subvenţie din bugetul de stat pentru înfiinţarea culturilor de plante bioenergetice.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2966 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

Turcii vor să investească în energia verde din România

Turcii vor să investească în energia verde din România

Grupul de firme Cenk Demir din Turcia este interesat de piaţa de energie verde din România şi anunţă investiţii majore pe acest segment.

Ministrul Laszlo Borbely a participat la Consiliul de Mediu al UE

Ministrul Laszlo Borbely a participat la Consiliul de Mediu al UE

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a participat luni, 19 decembrie, la Bruxelles, la Consiliul de Mediu, ce reuneşte miniştrii mediului din Statele Membre ale Uniunii Europene.

Miniştrii Mediului din UE analizează utilizarea eficientă a resurselor şi protejarea biodiversităţii

Miniştrii Mediului din UE analizează utilizarea eficientă a resurselor şi protejarea biodiversităţii

Miniştrii Mediului din Uniunea Europeană vor analiza, în cursul zilei de astăzi, o strategie pentru îmbunătăţirea utilizării eficiente a resurselor şi o alta pentru protejarea biodiversităţii, precum şi rezultatele recentei reuniuni de la Durban (Africa de Sud), privind schimbările climatice.

Proiect de cooperare transfrontalieră privind valorificarea biocombustibililor, lansat la Giurgiu

Proiect de cooperare transfrontalieră privind valorificarea biocombustibililor, lansat la Giurgiu

Proiectul „Biocombustibilii - sursă comună de dezvoltare sustenabilă a zonei de cooperare transfrontaliere” a fost lansat vineri, în localitatea Roata de Jos din judeţul Giurgiu, la iniţiativa Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice din România, în colaborare cu Universitatea Anghel Kanchev din Ruse, Bulgaria, şi Consiliul Local Roata de Jos.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii