Comisia Europeană a publicat o propunere vizând limitarea conversiei la nivel mondial a terenurilor în scopul producției de biocarburanți și amplificarea efectelor benefice produse asupra climei de biocarburanții folosiți în UE.
Potrivit unui comunicat al CE, utilizarea biocarburanților obținuți din produse alimentare pentru îndeplinirea obiectivului de atingere a unei ponderi de 10% a energiei din surse regenerabile, obiectiv prevăzut de Directiva privind energia din surse regenerabile, va fi limitată la 5%. Acest lucru va stimula dezvoltarea biocarburanților alternativi, așa-numiți „de generația a doua”, obținuți din materii prime nealimentare, cum ar fi deșeurile sau paiele, care emit o cantitate substanțial mai mică de gaze cu efect de seră decât carburanții fosili și nu influențează direct producția mondială de alimente.
„Această propunere va oferi noi stimulente în favoarea celor mai performanți biocarburanți. În viitor, biocarburanții vor genera cantități și mai mici de emisii de gaze cu efect de seră și vor reduce factura noastră de import de carburanți”, a declarat comisarul pentru energie, Günther Oettinger.
"Odată cu extinderea pieței biocarburanților a devenit clar că nu toți biocarburanții au același impact asupra emisiilor de gaze cu efect de seră datorate utilizării terenurilor la nivel mondial. Studii științifice recente au arătat că atunci când se ia în considerare schimbarea indirectă a destinației terenurilor, de exemplu, când producția de biocarburanți provoacă deplasarea producției alimentare sau furajere către terenuri neagricole, cum ar fi pădurile, unii biocarburanți pot de fapt să adauge o cantitate de emisii de gaze cu efect de seră egală cu cea corespunzătoare carburanților fosili pe care îi înlocuiesc", se arată în comunicatul CE.