Activiştii ecologişti, care luptă împotriva exploatării gazelor de şist în Bulgaria, solicită interzicerea acesteia şi pe teritoriul României, se arată în articolele publicate recent de presa sofiotă.
„Trebuie să atragem atenţia vecinilor noştri din România asupra problemelor care afectează apele subterane comune”, a declarat Borislav Sandov de la Iniţiativa cetăţenească pentru interzicerea extragerii gazelor de şist, potrivit Agerpres.
În cadrul unei conferinţe de presă, Sandov a anunţat că va fi organizată o acţiune de protest în faţa Ambasadei României la Sofia prin care speră să convingă autorităţile de la Bucureşti să urmeze exemplul Bulgariei şi să impună un moratoriu asupra acestei activităţi.
Acesta susţine că nu există nici o îndoială că în cazul unei poluări a apelor subterane din România vor fi afectate şi apele din Bulgaria.
Potrivit publicaţiilor sofiote, cel mai mare pericol este exploatarea gazelor de şist în Dobrogea, dar sunt şi alte riscuri de poluare transfrontalieră cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă, combinatul de îngrăşăminte chimice de la Turnu Măgurele, proiectul de construire a unei centrale nucleare în Turcia, la graniţa cu Bulgaria, precum şi cea mai mare centrală termoelectrică a Greciei, situată tot în zona frontierei comune.
Parlamentul bulgar a adoptat săptămâna trecută o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de timp nelimitată.
Oficialii au interzis exploatarea de gaze şi ţiţei efectuate prin fracturare hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Decizia parlamentului de la Sofia precizează explicit că operaţiunile de prospectare şi extragere a gazelor de şist pe teritoriul ţării şi în zona bulgară a Mării Negre sunt interzise. Amenda pentru societăţile care vor încălca această prevedere se ridică până la 50 milioane de euro.
Prin această decizie, Bulgaria a devenit a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist nu este permisă.
sursa: Agerpres