Adama
Vinasa Rompak

Bulgarii cer interzicerea exploatării gazelor de şist şi România

Publicat: 25 ianuarie 2012 - 15:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Activiştii ecologişti, care luptă împotriva exploatării gazelor de şist în Bulgaria, solicită interzicerea acesteia şi pe teritoriul României, se arată în articolele publicate recent de presa sofiotă.

„Trebuie să atragem atenţia vecinilor noştri din România asupra problemelor care afectează apele subterane comune”, a declarat Borislav Sandov de la Iniţiativa cetăţenească pentru interzicerea extragerii gazelor de şist, potrivit Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă, Sandov a anunţat că va fi organizată o acţiune de protest în faţa Ambasadei României la Sofia prin care speră să convingă autorităţile de la Bucureşti să urmeze exemplul Bulgariei şi să impună un moratoriu asupra acestei activităţi.
Acesta susţine că nu există nici o îndoială că în cazul unei poluări a apelor subterane din România vor fi afectate şi apele din Bulgaria.

Potrivit publicaţiilor sofiote, cel mai mare pericol este exploatarea gazelor de şist în Dobrogea, dar sunt şi alte riscuri de poluare transfrontalieră cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă, combinatul de îngrăşăminte chimice de la Turnu Măgurele, proiectul de construire a unei centrale nucleare în Turcia, la graniţa cu Bulgaria, precum şi cea mai mare centrală termoelectrică a Greciei, situată tot în zona frontierei comune.

Parlamentul bulgar a adoptat săptămâna trecută o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de timp nelimitată.
Oficialii au interzis exploatarea de gaze şi ţiţei efectuate prin fracturare hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Decizia parlamentului de la Sofia precizează explicit că operaţiunile de prospectare şi extragere a gazelor de şist pe teritoriul ţării şi în zona bulgară a Mării Negre sunt interzise. Amenda pentru societăţile care vor încălca această prevedere se ridică până la 50 milioane de euro.

Prin această decizie, Bulgaria a devenit a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist nu este permisă.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3207 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Noi sesiuni de instruire a personalului de mediu pentru aplicarea legislației Natura2000

Noi sesiuni de instruire a personalului de mediu pentru aplicarea legislației Natura2000

Fundația Centrul Național pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Pădurilor – Direcția Biodiversității, organizează 8 sesiuni de instruire adresate personalului agenţiilor de protecţie a mediului din toată țara. 

Cioloş: S-a creat o falsă dezbatere cu privire la pârloagele ecologice

Cioloş: S-a creat o falsă dezbatere cu privire la pârloagele ecologice

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a spus recent că există o „falsă dezbatere” cu privire la propunerea sa de a impune agricultorilor ca o cotă de 7% din terenurile lor să fie dedicată pârloagelor ecologice, propunere care a provocat nemulţumire în mai multe ţări.

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

Agricultorii din sectorul vegetal cer Guvernului introducerea biotehnologiilor agricole şi stoparea înstrăinării terenurilor

 Este necesară definitivarea deciziei privind cultivarea OMG  şi a folosirii biotehnologiilor agricole, în aşa fel încât începând cu anul agricol 2012 acestea să poată fi cultivate şi în România, pentru  a se beneficia de avantaje ce se referă atât la producţie cât şi la mediu, scrie Liga Asociaţiilor  Producătorilor Agricoli din România în comunicatul de presă dat publicităţii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii