Obţinerea unui sprijin financiar pentru marii fermieri care doresc să treacă de la agricultura convenţională la cea ecologică ar putea aduce o triplare a terenului arabil cultivat în sistem ecologic în România, a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”, Marian Cioceanu.
„La ora actuală, pentru fermierii mijlocii şi mari care doresc să treacă de la agricultura convenţională la agricultura bio nu există nici un sprijin financiar, în perioada de conversie, care poate fi de la 2 până la 5 ani. Din acest motiv a explodat numărul de fermieri mici din sistem, practic s-a triplat în 2011, deşi suprafaţa certificată îşi păstrează trendul de 20-30%, iar raportat la suprafaţa arabilă este mult mai puţină”, a spus Marian Cioceanu.
Terenul arabil cultivat în sistem eco s-ar putea tripla
Potrivit acestuia, prin renegocierea PNDR cu Comisia Europeană ar trebui aprobat şi acest tip de sprijin. „Dacă se va renegocia în acest an, în 2013, aşa cum s-a triplat numărul fermierilor anul trecut aşa se va tripla terenul arabil din sistem eco. Ne dorim modelul francez de subvenţionare a fermierilor din sistemul ecologic, care oferă în perioada de reconversie un sprijin financiar dublu deoarece costurile sunt cele mai mari în acea perioadă, iar beneficiile cele mai mici. În perioada de conversie produsele nu pot fi etichetate ca ecologice şi nici vândute”, a explicat preşedintele Bio-România.
Doar 100 000 de hectare certificate
Cioceanu susţine că, deşi România are o suprafaţa agricolă cu un potenţial extraordinar pentru agricultura ecologică, respectiv câmpiile româneşti, o suprafaţă mult prea mică este utilizată în acest scop. „Din păcate o mică măsură din câmpiile româneşti se află în sistem ecologic, circa 100.000 de hectare certificate, dar raportat la cele 9 milioane de ha pe care le deţinem este foarte puţin”, a precizat Marian Cioceanu.
Actualmente, România exportă cu precădere materie primă, respectiv: cereale, miere, fructe de pădure şi foarte puţin produse procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produse de panificaţie.
Principalele pieţe de export ale României sunt Germania, Austria sau Belgia. Acestea importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, fiind în acelaşi timp principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.
sursa: Agerpres