Adama
Vinasa Rompak

Bio România vrea subvenţionarea marilor fermieri în perioada de conversie

Publicat: 20 februarie 2012 - 14:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Obţinerea unui sprijin financiar pentru marii fermieri care doresc să treacă de la agricultura convenţională la cea ecologică ar putea aduce o triplare a terenului arabil cultivat în sistem ecologic în România, a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”, Marian Cioceanu.

„La ora actuală, pentru fermierii mijlocii şi mari care doresc să treacă de la agricultura convenţională la agricultura bio nu există nici un sprijin financiar, în perioada de conversie, care poate fi de la 2 până la 5 ani. Din acest motiv a explodat numărul de fermieri mici din sistem, practic s-a triplat în 2011, deşi suprafaţa certificată îşi păstrează trendul de 20-30%, iar raportat la suprafaţa arabilă este mult mai puţină”, a spus Marian Cioceanu.

Terenul arabil cultivat în sistem eco s-ar putea tripla

Potrivit acestuia, prin renegocierea PNDR cu Comisia Europeană ar trebui aprobat şi acest tip de sprijin. „Dacă se va renegocia în acest an, în 2013, aşa cum s-a triplat numărul fermierilor anul trecut aşa se va tripla terenul arabil din sistem eco. Ne dorim modelul francez de subvenţionare a fermierilor din sistemul ecologic, care oferă în perioada de reconversie un sprijin financiar dublu deoarece costurile sunt cele mai mari în acea perioadă, iar beneficiile cele mai mici. În perioada de conversie produsele nu pot fi etichetate ca ecologice şi nici vândute”, a explicat preşedintele Bio-România.

Doar 100 000 de hectare certificate
Cioceanu susţine că, deşi România are o suprafaţa agricolă cu un potenţial extraordinar pentru agricultura ecologică, respectiv câmpiile româneşti, o suprafaţă mult prea mică este utilizată în acest scop. „Din păcate o mică măsură din câmpiile româneşti se află în sistem ecologic, circa 100.000 de hectare certificate, dar raportat la cele 9 milioane de ha pe care le deţinem este foarte puţin”, a precizat Marian Cioceanu.

Legume proaspete_b

Actualmente, România exportă cu precădere materie primă, respectiv: cereale, miere, fructe de pădure şi foarte puţin produse procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produse de panificaţie.
Principalele pieţe de export ale României sunt Germania, Austria sau Belgia. Acestea importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, fiind în acelaşi timp principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2614 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii