Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

PE face apel urgent la o acţiune pentru salvarea albinelor

Publicat: 16 noiembrie 2011 - 10:25
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
76% din producţia de alimente din Europa depinde de polenizarea de către albine

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat marţi o rezoluţie care cere o acţiune la nivel comunitar pentru protejarea albinelor şi suplimentarea investiţiilor în cercetarea de noi medicamente pentru această specie.

Europarlamentarii atrag atenţia asupra creşterii mortalităţii în rândul populaţiei de albine, susţinând că acest fapt ar putea avea un impact serios asupra producţiei alimentare şi a stabilităţii mediului în UE, în contextul în care majoritatea plantelor sunt polenizate de albine.

„Polenizarea, un bun public de care beneficiază întrega agricultură europeană, poate fi păstrată numai printr-o acţiune europeană comună”, a declarat autorul rezoluţiei, eurodeputatul maghiar Csaba Sándor Tabajdi (S&D), citat de Agerpres.

Rezoluţia a fost adoptată cu 534 de voturi 'pentru', 16 'împotrivă' şi 92 de abţineri.

Pentru a se obţine informaţii corecte privind problemele legate de sănătatea albinelor şi pentru a se permite realizarea unor comparaţii mai bune, eurodeputaţii solicită crearea unor sisteme de supraveghere la nivel naţional şi standarde armonizate la nivelul UE privind colectarea de date.

Statele din UE trebuie să colaboreze în cercetarea asupra prevenţiei bolilor şi a eforturilor de control şi să-şi împărtăşească descoperirile între laboratoare, apicultori, fermieri şi industria de profil pentru a se evita suprapunerile şi pentru a se impulsiona eficienţa, se arată în rezoluţia, citată de Agerpres.

Atenţie la antibioticele administrate, dar şi la pesticidele folosite de agricultori!
Regulile privind autorizarea şi punerea la dispoziţie a produselor veterinare pentru albine ar trebui flexibilizate, iar companiile farmaceutice ar trebui să primească stimulente pentru a dezvolta noi medicamente pentru a trata boli precum cea provocată de căpuşa Varroa, considerată unul din pricipalele pericole pentru albine. Totuşi, folosirea excesivă de antibiotice ar trebui evitată, din cauza impactului lor asupra calităţii produsului şi a creşterii rezistenţei la antibiotce, mai spun europarlamentarii.

Un alt factor care afectează sănătatea albinelor este prezenţa în mediu a agenţilor toxici, precum pesticidele. Programe speciale de intruire pentru fermieri asupra efectelor acestor agenţi şi folosirea de produse favorabile protecţiei plantelor pentru albine ar trebui sprijiite, subliniază eurodeputaţii, alături de programe speciale pentru apicultori şi veterinari asupra prevenţiei şi controlului bolilor.

PE cere de asemenea Comisiei să desfăşoare o cercetare obiectivă asupra posibilului efect negativ al recoltelor de organisme modificate genetic asupra sănătăţii albinelor.

Circa 76% din producţia de alimente din Europa depinde de polenizarea de către albine
Comisia Europeană ar trebui de asemenea să monitorizeze evoluţiile privind sănătatea animalelor din ţări terţe, să aplice cele mai stricte cerinţe privind sănătatea acestora şi să creeze un sistem pentru monitorizarea produselor importate, pentru a se evita introducerea de boli exotice de albine, se arată în rezoluţie.

Circa 84% din speciile de plante şi 76% din producţia de alimente din Europa depind de polenizarea de către albine. Mai mult, sectorul apicol oferă, direct şi indirect, venituri pentru mai mult de 600.000 de cetăţeni comunitari.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2053 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Simma Francisc
|
11. 17, 2011. Thursday 13:54

Bine ca in sfarsit s-au trezit si europarlamentarii.Mi de mutumiri eurodeputatului maghiar Csaba Sándor Tabajdi ! Ar fi bine ca si europarlamentarii romani sa sustina initiativele altora referitor la albine si apicultura din Europa.Poate si mai bine ar fi daca ar putea sa vina chiar ei cu noi propuneri in acest domeniu stiut fiind faptul ca Romania este intre primele tari din UE in cea ce priveste calitatea produselor apicole obtinute de apicultori romani.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019

În standul producătorul suedez de la Agritechnica 2019 au fost prezentate o serie de noutăţi: semănătoarea de precizie şi de mare viteză - Temp L, grapa pentru pregătirea patului germinativ - NZ Extreme 1425 cu o lăţime de lucru de 14,25m şi sistem inovativ - Tempo WideLining - care oferă posibilitatea realizării de cărări tehnologice păstrând densitatea (plante/ha) şi care este destinat fermierilor care distribuie dejecţii lichide în culturile de porumb siloz.

#agroinfo, #vaderstad

Interviu cu Sorin Radu - reprezentant Väderstad România;

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii