O nouă revoluţie este pe cale să se producă în alimentaţia umană, la fel de importantă ca trecerea de la vânătoare la păstorit, relatează publicaţia New Scientist. „Cultivarea de carne sintetică”, bună pentru consumul uman, va începe în numai câteva luni, declară Mark Post de la Universitatea din Maastricht.
Recent, acesta a inventat o metodă de cultivare a ţesutului muscular în condiţii de laborator: se iau celule porcine şi se 'alimentează' cu ser din embrion de cal. Post a reuşit să 'crească' fâşii de ţesut care amintesc de muşchi, cu lungimea de 2,5 cm şi lăţimea de 0,7 cm. Pentru ca ţesutul rezultat să nu difere de muşchii adevăraţi, Post încearcă să-l stimuleze.
Stellan Welin, de la Linköping University (Suedia), este de părere că în viitorul apropiat oamenii vor putea foarte uşor să facă rost de carne de animale rare: sintetică, desigur. În mod tradiţional, oamenii consumă carnea nu de la animalele cele mai gustoase, ci de la cele care pot fi mai uşor domesticite.
Pentru carnea sintetică, nu există restricţii
O problemă reală rămâne aceea dacă oamenii vor dori să consume carne sintetică. Utilizarea în alimentaţie a cărnii 'crescute' pe bază de ser din embrion de cal este strict interzisă: există un uşor risc că aceasta să conţină prioni sau alte substanţe toxice. În această situaţie, o sursă de hrană sigură pentru carnea de laborator - pe bază de alge - încearcă să inventeze profesorul Joost Teixeira de Mattos de la Universitatea din Amsterdam, subliniază revista ştiinţifică.
Carnea sintetică va permite renunţarea la sacrificarea animalelor. În afară de aceasta, producţia acestui tip de carne nu dăunează ecologiei: de exemplu, pentru sintetizarea cărnii este nevoie de cu 90% mai puţin teren decât pentru creşterea de vite pentru sacrificare.
Sursa: Agerpres