Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Carnea sintetică, o nouă revoluţie în domeniul alimentaţiei

Publicat: 03 septembrie 2011 - 16:23
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O nouă revoluţie este pe cale să se producă în alimentaţia umană, la fel de importantă ca trecerea de la vânătoare la păstorit, relatează publicaţia New Scientist. „Cultivarea de carne sintetică”, bună pentru consumul uman, va începe în numai câteva luni, declară Mark Post de la Universitatea din Maastricht.

Recent, acesta a inventat o metodă de cultivare a ţesutului muscular în condiţii de laborator: se iau celule porcine şi se 'alimentează' cu ser din embrion de cal. Post a reuşit să 'crească' fâşii de ţesut care amintesc de muşchi, cu lungimea de 2,5 cm şi lăţimea de 0,7 cm. Pentru ca ţesutul rezultat să nu difere de muşchii adevăraţi, Post încearcă să-l stimuleze.

Stellan Welin, de la Linköping University (Suedia), este de părere că în viitorul apropiat oamenii vor putea foarte uşor să facă rost de carne de animale rare: sintetică, desigur. În mod tradiţional, oamenii consumă carnea nu de la animalele cele mai gustoase, ci de la cele care pot fi mai uşor domesticite.

Pentru carnea sintetică, nu există restricţii
O problemă reală rămâne aceea dacă oamenii vor dori să consume carne sintetică. Utilizarea în alimentaţie a cărnii 'crescute' pe bază de ser din embrion de cal este strict interzisă: există un uşor risc că aceasta să conţină prioni sau alte substanţe toxice. În această situaţie, o sursă de hrană sigură pentru carnea de laborator - pe bază de alge - încearcă să inventeze profesorul Joost Teixeira de Mattos de la Universitatea din Amsterdam, subliniază revista ştiinţifică.

Carnea sintetică va permite renunţarea la sacrificarea animalelor. În afară de aceasta, producţia acestui tip de carne nu dăunează ecologiei: de exemplu, pentru sintetizarea cărnii este nevoie de cu 90% mai puţin teren decât pentru creşterea de vite pentru sacrificare.
Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2769 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Zetor Major CL 80, în premieră în Transilvania

Zetor Major CL 80, în premieră în Transilvania

Amprenta celebrei casei de design auto italiene Pininfarina, noul tractor Zetor Major CL 80 a fost prezent anul acesta la AGRARIA şi este privit de către producătorul ceh ca o variantă de înlocuire a vechilor tractoare Universal...
Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură T6 cu Dynamic Command

Bancul zilei

Un Trabant... modern

Un Trabant... modern
Un tip cu un Trabant vechi se adreseaza unui service modern: Detalii