Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Controale mai stricte pentru produsele ecologice

Publicat: 04 august 2014 - 22:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii va amenda nu doar operatorii economici care încalcă în mod grav regulile specifice producţiei ecologice, ci şi organismele de inspecţie şi certificare din domeniul agriculturii ecologice, care nu respectă obligaţiile prevăzute de legislaţia specifică din sector.

În prezent se constată pe piaţă folosirea frauduloasă a termenilor de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „bio”, „eco”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare, inclusiv pe eticheta produsului, materiale publicitare şi documentele comerciale, care pot induce în eroare consumatorul, nefiind obţinute în conformitate cu regulile de producţie ecologică. Aceste practici trebuie sancţionate şi eliminate.

În urma verificărilor, au fost constatate cazuri frecvente de nerespectare de către organismele de inspecţie şi certificare pentru domeniul agriculurii ecologice, a prevederilor legislaţiei comunitare, pentru care Comisia Europene a solicitat ca România să ia măsurile necesare pentru asigurarea trasabilităţii produselor ecologice în toate stadiile de producţie, procesare şi distribuţie.

Logo UE bio_b

Prin aplicarea prevederilor HG nr. 131/2013 pentru stabilirea măsurilor şi sancţiunilor necesare în vederea respectării prevederilor Regulamentului (CE) 834/2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, s-a constatat că pe lângă sancţionarea operatorilor care nu respectă regulile specifice sistemului de agricultură ecologică, trebuie aplicate sancţiuni organismelor de inspecţie şi certificare care nu respectă obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare”, se arată în Nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanţă de modificare şi completare a OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, elaborat de Ministerul Agriculturii.

Prin acest act normativ organismele de inspecţie şi certificare vor fi sancţionate contravenţional, cu sume între 25.000 lei şi 40.000 lei, pentru următoarele abateri: netransmiterea la timp către autoritatea competentă (MADR) şi celelalte organisme de inspecţie şi certificare a informaţiilor privind neregulile ce afectează statutul ecologic al produselor, nesolicitarea opririi temporare de la comercializare a produselor care încalcă în mod grav regulile specifice sectorului agricultură ecologică, nedeţinerea de către organismul de inspecţie şi certificare a documentelor care fac parte din dosarul de control, neefectuarea corectă a controalelor pe teren.

Vizualizat: 1901 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii