Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Agraria 2018
Reclama header after big part 3

AGRICULTURA ECOLOGICĂ: De la teren, la producţie e cale lungă!

Publicat: 06 iulie 2017 - 15:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Problematica reconversiei cultivării legumelor de la sistemul convenţional la cel ecologic este complexă. Potrivit dr. ing Costel Vînătoru, cercetător al Staţiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău, trebuie făcuţi mai mulţi paşi.

În primul rând, decontaminarea spaţiului de producţie protejat sau câmp; terenurile trebuie să fie libere de chimicale. „Apoi, mai avem de făcut în România o identificare a soiurilor care să fie pretabile pentru o agricultură ecologică. Această evaluare a patrimoniului genetic este absolut necesară pentru a identifica genotipurile sau soiurile valoroase pentru cultura eco. După aceea suntem deficitari la tehnologii ecologice, viabile, puternice. În legumicultură avem multe specii de boli, dăunători specifici, cerinţe diferite de factori de vegetaţie şi atunci avem nevoie de elaborarea de tehnologii specifice de cultură pentru sistem ecologic”, a precizat reputatul om de ştiinţă buzoian.

Bănci de gene sectoriale
Coordonatorul Laboratorului genetică şi ameliorare al SCDL Buzău consideră că există multe probleme care trebuie rezolvate în agricultura ecologică. „Avem nevoie de investigaţii, de cercetare profundă în acest domeniu. Avem nevoie de bănci de gene în care să putem conserva patrimoniul genetic, dar acestea trebuie să fie făcute sectorial, pe domenii: legumicultură, pomicultură, viticultură, fiecare să aibă banca proprie de gene. Şi atunci peste aceste bănci de gene este nevoie de un depozit central să conserve pe o perioadă medie şi lungă de timp patrimoniul genetic naţional”.

În băncile de gene, cultivare stabilizată genetic
„Nu poate să intre într-o bancă de gene un produs luat din piaţă. Seminţe trebuie să fie cunoscute din punct de vedere genetic, să aibă o fişă însoţitoare, evaluate foarte clar şi aduse odată ce au trecut prin selecţia conservativă în banca de gene. Iar cultivarele stabilizate genetic trebuie să fie trimise la depozitul central şi păstrate acolo în siguranţă. Eu văd aşa lucrurile!”, ne-a declarat Costel Vînătoru.

Vizualizat: 1662 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Indagra 2017: Oferte presezon de la IPSO Agricultură

Indagra 2017: Oferte presezon de la IPSO Agricultură

“Suntem prezenţi la IndAgra cu produse bine cunoscute pentru fermierii români. Printre acestea se numără tractoarele
din gama mică John Deere 5090, de 90 CP, pentru lucrările uşoare din fermele mici şi încă unul pentru dimensiuni mai
mari, cu putere de 370 CP. Totodată, am pregătit pentru fermieri campania de presezon pentru combinele de recoltat şi
pentru semănători”, ne-a declarat Dan Gîdea, director regional IPSO Agricultură.
reporter: RUXANDRA ILIE
cameraman: CLAUDIU BOROBEI

Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2017 Noutăţi Lemken la Agritechnica 2017 TITAN MACHINERY ROMANIA la Indagra 2017

Bancul zilei

Curaj

Curaj
Ca să-i dea curaj pacientului, stomatologul îi oferă înainte de a-i scoate măseaua câteva pahare de coniac, după care îl intreabă: Detalii