Adama
Agreena
AGRICOVER

Vremea rămâne capricioasă. Buletin agrometeorologic 08 – 14 mai 2014

Publicat: 08 mai 2014 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În acest interval, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 9...21°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, limite apropiate de normele climatologice. 

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15...27°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2...15°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 12...23°C, limite favorabile desfăşurării proceselor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de primăvară semănate până la această dată.
Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local, căderi de grindină. Izolat, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol, în majoritatea regiunilor.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul şi local în sudul, estul şi vestul ţării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică). În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Seceta pedologică moderată şi izolat puternică se va semnala îndeosebi în Dobrogea, estul şi sudul Munteniei, nordul Moldovei, local în vestul Maramureşului, Crişanei şi al Banatului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor imprima desfăşurarea normală a proceselor de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole. De asemenea, evoluţia regimului termic mediu diurn al aerului în limite apropiate de necesarul optim al plantelor de orz şi grâu de toamnă, pe fondul unei bune aprovizionări cu apă a solului va menţine o stare de vegetaţie în general bună la culturile înfiinţate în epoca optimă şi medie spre slabă la cele semănate tardiv, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de alungire a paiului (90-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-30%), iar la cele întârziate fenologic se vor continua alungirea paiului (10-100%) şi înspicarea (10-40%).
Cultura de rapiţă va parcurge predominant înflorirea (10-100%) şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-80%), pe majoritatea suprafeţelor cultivate.
Din punct de vedere fenologic, floarea-soarelui va înregistra germinarea (60-100%), răsărirea (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-70%).
În toate regiunile agricole, porumbul va parcurge germinarea (40-100%), răsărirea (10-100%), precum şi dezvoltarea primelor frunze (10-60%).
La sfecla de zahăr din principalele bazine specializate vor predomina germinarea (40-100%) şi răsărirea (10-100%).
Cartoful pentru consum va înregistra încolţirea şi răsărirea (10-70%), iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor.
La pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) se vor semnala în continuare înflorirea şi creşterea frunzelor/lăstarilor în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la soiurile timpurii, legarea şi formarea rodului, precum şi creşterea fructelor la sâmburoase (cais, cireş, corcoduş).
În toate podgoriile, la viţa de vie se vor continua dezmugurirea, creşterea frunzelor şi a lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, apariţia inflorescenţelor.
În zilele fără precipitaţii, condiţiile agrometeorologice vor fi prielnice efectuării lucrărilor agricole de sezon (semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, praşile mecanice-manuale, etc).

Recomandări de specialitate:
• Definitivarea semănatului/plantatului la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
• Fertilizarea foliară a speciilor de toamnă;
• Combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în vii şi livezi;
• Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile) în culturile de primăvară. ANM

Vizualizat: 1073 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

19 mai 2024 - 06:20

Foarte important pentru toți fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA pe hectar și cap animal. Mesajul este transmis de directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

15 mai 2024 - 20:26

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

15 mai 2024 - 20:03

MADR a publicat în transparență decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

15 mai 2024 - 16:49

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

15 mai 2024 - 07:32

Fermierii români amenință cu un protest masiv pe data de 27 mai 2024 dacă nu le vor fi îndeplinite revendicările. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România ne-a transmis lista de revendicări a fermierilor.

Videoconferință APIA pentru plata subvențiilor APIA cap animal și hectar!

Videoconferință APIA pentru plata subvențiilor APIA cap animal și hectar!

14 mai 2024 - 18:21

Șefii centrelor județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au fost convocați la o videoconferință de către conducerea centrală APIA și secretarul de stat MADR Adrian Pintea. Videconferința s-a desfășurat luni, iar subiectul zilei a fost plata subvențiilor APIA pe hectar și cap animal pentru acest an, stadiul depunerii cererilor unice de plată.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Beţie

Beţie
Azi dimineaţă m-a trezit nevastă-mea: Detalii