Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Presiunea DĂUNĂTORILOR a mărit suprafeţele cu PORUMB TRANSGENIC

Publicat: 24 decembrie 2016 - 11:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Suprafeţele cultivate cu porumb modificat genetic pe teritoriul Uniunii Europene au crescut anul acesta, din cauza atacurilor de dăunători care au determinat unii fermieri, în special din Spania, să caute alternative pentru a limita pierderile de producţie.

Fermierii europeni au alocat anul acesta 136.337 de hectare pentru a fi însămânţate cu singura varietate de porumb transgenic aprobată pentru a fi cultivată în UE, creaţia companiei americane Monsanto. Această suprafaţă este, totuşi, mult prea mică în comparaţie cu cele aproximativ 8,8 milioane de hectare semănate cu porumb convenţional. Chiar şi aşa, însă, procentul de 1,6% reprezintă cea mai importantă creştere începând cu 1998, an în care porumbul MON810 a fost aprobat pentru a fi cultivat în Uniunea Europeană.

Faţă de 2015, suprafaţa alocată porumbului modificat genetic s-a mărit cu 19.000 de hectare, aceasta fiind de altfel prima creştere din 2013, când la nivelul întregului bloc comunitar existau 148.658 de hectare cu porumb biotehnologic. Creşterea din ultimul an este pusă pe seama deciziei fermierilor spanioli de a mări suprafeţele cu porumb de tipul MON810, proiectat să reziste atacurilor de Ostrinia nubilalis, un dăunător foarte agresiv, cunoscut şi sub denumirea populară de sfredelitorul porumbului, prezent şi în culturile de la noi.

Producţia medie la hectar a porumbului furajer din Spania, unde mai mult de 35 la sută din însămânţări au fost porumb MON810, a crescut anul acesta cu 8,5 tone, ajungându-se la o medie de 116,5 tone pe hectar, egalându-se astfel performanţa Olandei, ţara cu cele mai mari randamente la porumbul furajer.

porumb_MON810_b

Vizualizat: 985 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Gavrila Tuchilus asteapta investitii în infrastructura de irigatii

Gavrila Tuchilus asteapta investitii în infrastructura de irigatii

Gavrila Tuchilus a luat pulsul celei mai mari expozitii în câmp, Agriplanta - RomAgroTec, si ne-a vorbit despre importanta finalizarii investitiei în sistemul de irigatii din zona unde îsi desfasoara activitatea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

AgroConcept şi-a prezentat gama de combine şi hedere Colectorul de bolovani Sisteme de recoltat propuse de MEWI

Bancul zilei

Întrebare la şcoală

Întrebare la şcoală
Profesorul: Cum se numesc ultimii dinţi care ne apar în gură? Detalii