Adama
Agreena
AGRICOVER

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Publicat: 17 aprilie 2024 - 09:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

TRANSFERUL DE EXPLOATAŢIE

Transferul se poate realiza oricând până la momentul emiterii de către APIA a deciziei de plată pe numele fermierului care transferă exploataţia agricolă.
Conform art. 2 alin. (1) lit. cc) din Hotărârea de Guvern nr. 1571/2022 cu modificările și completările ulterioare, transferul unei exploataţii este definit ca orice modalitate de transmitere legală a dreptului de proprietate, deţinere sau utilizare a exploataţiei, efectuată până la emiterea primei decizii de plată, cu excepţia moştenirii, în cazul căreia transmiterea se poate realiza şi după emiterea primei decizii de plată.

Conform art. 32. din același act normativ:

(1) Dacă o exploataţie este transferată integral de la un beneficiar la altul după depunerea unei cereri de plată şi înainte să fi fost îndeplinite toate condiţiile de acordare a plăţii, cedentului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin pentru exploataţia transferată.
(2) Ajutorul solicitat sau plata solicitată de cedent se acordă cesionarului, cu respectarea următoarelor condiţii:
a) în termen de 15 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploataţie, cesionarul notifică APIA asupra transferului şi solicită plata ajutorului şi/sau a sprijinului;
b) cesionarul furnizează toate documentele justificative solicitate de APIA referitoare la transferul de exploataţie;
c) sunt îndeplinite toate condiţiile pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului în ceea ce priveşte exploataţia transferată.
(3) După momentul în care cesionarul a informat APIA şi a solicitat plata ajutorului şi/sau a sprijinului potrivit prevederilor alin. (2) lit. a):
a) toate drepturile şi obligaţiile cedentului care decurg din raportul juridic dintre cedent şi APIA generat de cererea
de plată sunt atribuite cesionarului;
b) toate acţiunile necesare pentru acordarea ajutorului şi/sau a sprijinului şi toate declaraţiile date de cedent înainte
de transfer sunt atribuite cesionarului în scopul aplicării normelor relevante ale Uniunii;
c) exploataţia transferată este considerată o exploataţie separată pe durata anului de cerere în cauză.

În cazul intervenţiilor sprijin cuplat sector zootehnic şi/sau ANT şi eco-scheme în sector zootehnic, se poate efectua şi transferul unei/unor exploataţii cu cod ANSVSA şi/sau părţi ale exploataţiei ca unitate de producţie. (art.33 din Hotărârea de Guvern nr. 1571/2022 cu modificările și completările ulterioare).

Conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. k) din HG nr.1571/2022 cu modificările și completările ulterioare, „exploataţie” înseamnă ansamblul unităţilor de producţie utilizate pentru activităţi agricole şi gestionate de un fermier, situate pe teritoriul României.

Având în vedere prevederile de mai sus, transferul de exploataţie se realizează pentru întreaga exploataţie între doi fermieri înscrişi în Registrul Unic de Identificare (RUI) gestionat de APIA, conform art. 32 din HG nr.1571/2022 cu modificările și completările ulterioare. În cazul în care cesionarul nu este înscris în RUI, acesta completează Formularul de înscriere în RUI - Anexa 1 din Ordinul MADR nr. 102/2024 privind înregistrarea în Registrul Unic
de Identificare pus la dispoziţie de APIA şi primeşte în baza de date un ID (RO.........).

Cesionarul trebuie să anunţe APIA referitor la transferul de exploataţie în termen de 15 zile calendaristice de la efectuarea transferului de exploataţie, cesionarul notifică APIA asupra transferului şi solicită plata ajutorului şi/sau a sprijinului, conform art. 32 din HG nr.1571/2022 cu modificările și completările ulterioare.

Fermierul care preia exploataţia agricolă (toate unitatile de productie din cadrul acesteia) depune la centrul local/judeţean sau a municipiului Bucureşti unde a fost depusă cererea de plată a fermierului care transferă exploataţia agricolă Cererea de transfer de exploataţie și documentele care au stat la baza transferului de exploataţie agricolă: contract de vânzare-cumpărare/ arendă/ închiriere/ concesionare/ donaţie/ comodat sau altele asemenea şi dovada contului bancar activ deschis la o unitate bancară de pe teritoriul României.

Înregistrarea transferului de exploataţie are la bază formularul ,,Cerere pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare” şi documentele specifice în funcţie de specificul unităţilor de producţie componente, puse la dispoziţie de către APIA. Acest formular este completat, datat și semnat de către cei doi beneficiari.

apia trans 2024_b

Cererea pentru transfer de exploataţie/schimbarea formei de organizare este depusă la centrul local/centrul judeţean/Centrul municipiului Bucureşti unde cedentul a depus cererea de plată, după caz. Ulterior, aceasta este ataşată la dosarul cererii de plată a cesionarului, o copie a cererii de transfer fiind depusă la dosarul cererii de plată a cedentului. Pe copia documentelor menţionate, cesionarul va înscrie “conform cu originalul” şi va semna.

ATENŢIE: Terenul/animalele care face/fac obiectul unui contract de arendă/închiriere/concesiune/comodat nu poate/pot fi transferat/e unui alt utilizator, în acest caz transferul reprezentând subarendare/subconcesionare/subînchiriere, operaţiune juridică interzisă de prevederile art. 1.847 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil.
Astfel, alin.(1) şi alin.(2) din art. 1847 din Codul Civil prevăd:
„Nu sunt permise oficiile de arendaşi”;
“Subarendarea totală sau parţială este interzisă, sub sancţiunea nulităţii absolute”.

Schimbarea formei de organizare a beneficiarului de plăți directe se poate realiza oricând pe parcursul anului de cerere, cu obligativitatea menținerii/preluării obligațiilor asumate de către forma de organizare anterioară.

Vizualizat: 1783 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

30 aprilie 2024 - 07:52

Dacă nu se găsesc bani pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri la instalarea ca șefi de exploatație, acest ajutor e posibil să mai fie acordat doar în 2028, deci în viitoarea politică agricolă comună, susține unul dintre consultanții fonduri europene. Banii s-au terminat.

Vremea în Săptămâna Mare!

Vremea în Săptămâna Mare!

29 aprilie 2024 - 20:52

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, anunță că vremea se schimbă chiar înainte de Paște.

Termenul de 10 zile care vă salvează subvenția APIA pe cap animal!

Termenul de 10 zile care vă salvează subvenția APIA pe cap animal!

29 aprilie 2024 - 20:14

Crescătorii de animale care se confruntă cu anumite situații considerate circumstanțe naturale pot să-și salveze subvențiile pe cap animal cu o singură condiție: să anunțe Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în termen de 10 zile.

ANSVSA ASTĂZI! Practici frauduloase vânzare lapte și produse lactate!

ANSVSA ASTĂZI! Practici frauduloase vânzare lapte și produse lactate!

29 aprilie 2024 - 14:45

În intervalul 16 – 29 martie 2024, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus continuarea controalelor pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate comercializate pe piața din România.

Salariul unui tractorist, 15.000 de lei!

Salariul unui tractorist, 15.000 de lei!

29 aprilie 2024 - 14:05

Este nevoie de forță de muncă într-un sector vital al României: agricultura. Pentru prima dată de după Revoluție, salariile din domeniul agricol de la noi concurează cu cele din afară.

Săptămâna Mare a început pe 29 aprilie 2024. Semnificații și tradiții

Săptămâna Mare a început pe 29 aprilie 2024. Semnificații și tradiții

29 aprilie 2024 - 07:28

În 2024, Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor începe luni, pe 29 aprilie, și se va încheia sâmbătă, pe 4 mai. În aceste zile, credincioșii rememorează pas cu pas calea urmată de Iisus Hristos pentru mântuirea omului și învingerea morții, cale care culminează cu evenimentul crucial al creștinismului: Învierea. Săptămâna Patimilor este ultima și, totodată, cea mai aspră săptămână a Postului Sfintelor Paști.

Termene plată APIA în luna mai!

Termene plată APIA în luna mai!

29 aprilie 2024 - 06:10

Subvenția APIA pe hectar aferentă anului de cerere 2023 care nu a intrat încă la plată este sprijinul cuplat pentru venit în sectorul vegetal. Pentru această subvenție, fermierii au termen 15 mai 2024 pentru depunerea unor documente la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Banii virați ACUM de APIA în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Banii virați ACUM de APIA în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

27 aprilie 2024 - 07:02

Ministerul Agriculturii a transmis către Agroinfo un comunicat cu plățile făcute acum de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în contul fermierilor, crescătorilor de animale.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători de animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători de animale!

26 aprilie 2024 - 07:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA.

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Maschio Gaspardo - la 20 de ani, acasă - în România!

Au început cu scarificatoare şi grape cu discuri - câteva sute de utilaje pe an şi au ajuns acum să producă o gamă largă de utilaje pentru prelucrarea solului, inclusiv pluguri şi prese de balotat, peste 5000 de utilaje pe an şi o cifră de afaceri de aproape 100 de milioane de euro. Pentru anul acesta, Maschio Gaspardo România are noi planuri de extindere a unităţii de producţie de la Chişineu-Criş şi promovarea printr-un utilajele sale în cadrul unui demo-tour în fermele din România.

Un interviu cu Paolo Rocchi, director general Maschio Gaspardo România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii