Adama
Agreena
AGRICOVER

FERMIERI care riscă să fie EXCLUŞI de la PLATĂ!

Publicat: 01 februarie 2017 - 19:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O PARTE DIN FERMIERII ROMÂNI AR PUTEA RĂMÂNE FĂRĂ SUBVENŢIILE DE LA APIA. Comisia Europeană a atras atenţia că ar fi o subvenţionare dublă!

Crescătorii de bovine şi de ovine şi caprine care au primit sprijin pentru animale de rasă prin Măsura 10 - Pachetul 8: Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din PNDR 2020 ar putea pierde sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) pentru acele animale pentru care primesc sprijinul din PNDR.

Comisia Europeană a cerut României să se asigure că cele două scheme de sprijin, ambele acordate din bani europeni, şi anume cel pentru rase locale în pericol de abandon, respectiv sprijinul cuplat, nu se suprapun. Cu alte cuvinte, Comisia nu ar fi de acord ca un fermier să încaseze, pentru acelaşi animal, ambele tipuri de sprijin.

CUM A RĂSPUNS MADR:

Prin Măsura 10, Pachetul 8 din PNDR se acordă sprijin pentru femelele adulte de reproducţie de rasă pură, deci numai cele înscrise în secţiunea principală a Registrului Genealogic, fără o limită minimă de număr de capete pe exploataţie.

Prin SCZ se acordă sprijin financiar pentru animalele înscrise în Registrul Genealogic (secţiunea principală şi/sau secţiunea secundară), această formă de sprijin fiind condiţionată de un anumit număr de capete pe exploataţie.

Ca urmare, doar un număr foarte mic de animale pot fi eligibile pentru ambele forme de sprijin.

În cazul în care Comisia consideră necuvenite plăţile SCZ pe anul 2015 pentru animalele care au beneficiat de sprijin prin Măsura 10, Pachetul 8 din PNDR, sumele alocate necuvenit se vor scădea din plăţile aferente anului 2016, iar începând cu plăţile pentru 2016 se va restricţiona plata SCZ la animalele care beneficiază de sprijin prin Măsura 10.

AGROINFO v-a prezentat în exclusivitate DOCUMENTUL cu SUBVENŢIILE APIA, ŢINUT SECRET de MADR, cu observațiile transmise de Comisia Europeană. Documentul cuprinde și explicaţiile şi argumentele Ministerului Agriculturii privind modificarea condiţiilor de acordare a sprijinului cuplat către fermierii români începând din 2017, precum şi această chestiune legată de SCZ pe anii 2015 şi 2016.

Toate propunerile şi modificările privind sprijinul cuplat vor fi dezbătute şi decise la Bruxelles, unde secretarul de stat Alexandru Potor se va întâlni cu experţii Comisiei Europene în a doua săptămână din luna februarie 2017, aşa cum a anunţat Ministerul Agriculturii. Mai precis, pe 8 februarie 2017. Din delegația MADR ar putea face parte și reprezentanți ai fermierilor români.

Într-un interviu acordat pentru AGROINFO, secretarul de stat Alexandru Potor a precizat că este vorba doar de sprijinul cuplat acordat din 2017 și că fermierii nu vor rămâne fără banii pe 2016: Alexandru POTOR: PLĂȚILE cât mai REPEDE pentru TOȚI FERMIERII!

APIA şi MADR nu au stabilit deocamdată cuantumul subvenţiei pe cap de animal pe care o vor primi fermierii români în contul SCZ pentru 2016. Au fost stabilite doar sumele totale alocate pentru fiecare specie:
- 1,4 milioane euro, respectiv 6,235 milioane lei, pentru bivoliţe de lapte;
- 28 milioane euro, respectiv 124,704 milioane lei pentru ovine/caprine;
- 11,025 milioane euro, respectiv 49,102 milioane lei pentru taurine din rase de carne şi metişii acestora;
- 81,499 milioane euro, respectiv 362,975 milioane lei pentru vaci de lapte.
Cuantumul SCZ pe 2016 se calculează prin împărţirea acestor sume la efectivul de animale determinate eligibile de către APIA.

Prin Măsura 10, Pachetul 8 din PNDR 2020, fermierii români primesc:
- 13 euro/cap (87 euro/UVM) pentru femelele ovine de reproducţie din rasă pură din rasele Ţigaie cu cap negru de Teleorman, Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Karakul de Botoşani, Merinos de Şuşeni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas şi Țigaie - varietatea ruginie;
- 6 euro/cap (40 euro/UVM) pentru femele caprine din rasele Carpatină şi Albă de Banat;
- 200 euro/cap pentru femele bovine (200 euro/UVM) (inclusiv taurine de carne şi bubaline), fiind eligibile Sura de Stepă şi Bivolul românesc.

Citiţi şi modificările propuse pentru acordarea SCZ începând din 2017:

EXCLUSIV: Se SCHIMBĂ CONDIŢIILE şi VALOAREA SUBVENŢIILOR APIA! Cine ia MAI PUŢINI BANI?

EXCLUSIV: CUM obţineţi SPRIJINUL CUPLAT PENTRU BOVINE în 2017?

Vizualizat: 12741 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ULTIMELE VEȘTI despre SPRIJINUL CUPLAT!

ULTIMELE VEȘTI despre SPRIJINUL CUPLAT!

MINISTRUL AGRICULTURII INVITĂ FERMIERII LA BRUXELLES! Zi de FOC la Ministerul Agriculturii! Liderii fermierilor români au discutat cu ministrul agriculturii, Petre Daea, și cu secretarul de stat Alexandru Potor despre sprijinul cuplat, acordat atât fermierilor din zootehnie, cât și celor din vegetal.

SPRIJINUL CUPLAT în ZOOTEHNIE se bazează pe un COP care se face de MÂNTUIALĂ!

SPRIJINUL CUPLAT în ZOOTEHNIE se bazează pe un COP care se face de MÂNTUIALĂ!

FACEM VOCEA FERMIERILOR AUZITĂ! Nicolae Pascu, mic fermier, cum se autointitulează, din localitatea Ormeniș, județul Mureș, o spune răspicat. „Se cumpără certificatele de inseminare artificială de la însămânțători cu darul beției sau cu alte nevoi și apoi noi fermierii cumpărăm o junincă, practice, cu certificat fals de origine. Deoarece mama junincii a luat cu un taur, care nu era nici măcar omologat”. 

SPRIJIN CUPLAT, MODIFICAT!

SPRIJIN CUPLAT, MODIFICAT!

SUBVENȚIA DE PESTE 1.000 DE EURO! Pentru 2015, fermierii români au încasat cea mai mare subvenție pentru bovine din Europa, un sprijin cuplat al cărui cuantum a fost de maxim 1.300 euro/cap de animal. Pentru următoarea campanie de depunere a cererilor unice de plată, au fost schimbate condițiile de acordare a sprijinului cuplat.

MADR: BUGETUL pentru PLATA SPRIJINULUI CUPLAT!

MADR: BUGETUL pentru PLATA SPRIJINULUI CUPLAT!

SPRIJIN CUPLAT VEGETAL. Ministerul Agriculturii a modificat, pe ultima sută de metri, hotărârea de Guvern care stabilea bugetul pentru plata sprijinului cuplat, în sectorul vegetal, pentru campania agricolă 2015. Iată bugetele alocate pentru achitarea acestei scheme de sprijin!

Alte articole in aceasta categorie

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

25 aprilie 2024 - 15:03

GAEC 8, norma de eco-condiționalitate, procentul de teren lăsat pârloagă, care a dat bătăi de cap fermierilor nu va mai fi o condiție pentru încasarea subvențiilor APIA, anunță eurodeputatul român Daniel Buda.

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

25 aprilie 2024 - 11:24

Ghidul APIA elaborat pentru acest an precizează modalitatea de efectuare a plăților APIA pentru crescătorii de animale, termenul limită pentru plata subvențiilor din zootehnie.

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

25 aprilie 2024 - 05:33

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) va verifica și anul acesta fermele de animale care solicită plata subvențiilor disponibile pentru zootehnie, ajutor național tranzitoriu, ANT, și sprijin cuplat pentru venit, SCZ.

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

24 aprilie 2024 - 19:36

Mai mulți fermieri români au rămas fără zeci de mii de euro după ce au făcut comenzi în Germania pentru utilaje agricole. 

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

24 aprilie 2024 - 15:43

Crescătorii români de ovine vând în această perioadă sute de miei pentru export în țările arabe. Zeci de mii de miei din județele Galați și Vrancea ajung anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână.

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

24 aprilie 2024 - 07:33

Foarte important termenul APIA de 15 zile lucrătoare pentru crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal sau tonă lapte, aferente acestui an. Respectarea termenului înseamnă încasarea fără probleme a subvențiilor APIA din zootehnie chiar dacă crescătorii nu au respectat regulile.

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

24 aprilie 2024 - 07:03

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

24 aprilie 2024 - 06:27

Mulți crescători de animale nu știu cum să facă transferul unei exploatații zootehnice și din acest motiv își pierd subvențiile APIA. Ghidul APIA pentru anul 2024 lămurește cum se face acest transfer.

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

23 aprilie 2024 - 13:30

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un proiect de Ordin MADR care modifică unele dintre condițiile subvențiilor APIA pentru acest an, prevăzute în Ordinul MADR 106/2024. O schimbare este făcută la sprijinul cuplat pentru venit-soia, referitoare la documentele doveditoare pe care fermierii trebuie să le prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii