Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum se iau subvențiile APIA mari din oieritul din România!

Publicat: 13 martie 2023 - 12:05
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Acuzații grave lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros! Fostul șef MADR susține că s-ar pregăti circa 20.000 de certificate de origine false pentru berbeci. Un berbec cu certificat de origine înseamnă obținerea subvenției APIA mari de 20 euro/ovină atât pentru berbec, cât și pentru alte 35 de femele ovine neînscrise în registrele genealogice ale raselor.

Băieții șmecheri din oierit”, pregătesc 20.000 de “certificate de origine false”. Vor să pună mâna iar pe banii oierilor! Cu ajutorul Ordinelor de Ministru scrise după dictare și a conducerii APIA.

Știu că voi stârni încă o dată furia acestor “băieți” care sunt mulți, vocali și au devenit puternici, dar nu pot să nu remarc cum încearcă iar să își valorifice “certificatele de origine”, dictând MADR-lui criteriile de acordare a Sprijinului Cuplat la ovine.

adi oros certificate_b

Sunt practici care afectează grav sectorul de creștere a oilor în România. Care au distrus procesul de ameliorarea la ovine și descurajează oierii cinstiți, care nu acceptă aceste compromisuri.

Pe site-ul MADR și APIA a apărut Ordinul ministrului agriculturii nr. 80 din 27 februarie 2023 privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a)-c) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat.

În anul 2023, 80 milioane de euro, bani europeni, ar trebui să ajungă la oieri ca Sprijin Cuplat Zootehnic. Și să contribuie la îmbunătățirea sustenabilității și competitivității, evitarea abandonului creșterii de ovine și caprine, prevenirea depopulării satelor, reînnoirea generațiilor de crescători, menținerea locurilor de muncă în sector și asigurarea securității alimentare. Asta este specificat în fundamentare. Și asta ar trebui să se întâmple.

Ce se va întâmpla în realitate ?
O bună parte din acești bani, vor fi deturnați de către “băieții șmecheri din oierit”, ajutați de criteriile de eligibilitate făcute de MADR.
La aceasta oră, nu există o garanție a corectitudinii modului în care se conduc Registrelor genealogice deși, se alocă mulți bani de la bugetul național (zeci de milioane anual), pentru a se face corect aceste activități.

Au fost și sunt pe rolul instanțelor, dar și în cercetare, multe cazuri de deturnare de fonduri europene(subvenții), prin utilizarea unor date și documente false.

Cel mai răspândit fenomen este eliberarea “Certificatelor de origine false”. Unul din criteriile de obținere a Sprijinului Cuplat ( 20 euro/ cap în 2023), este deținerea unui berbec înscris în Registru genealogic, cu Certificat de origine, la 35 de femele pentru care se primesc subvenții.
Doar că Certificatele de origine pentru berbeci se eliberează fără testul de genotipare. Acest test ar garanta și ar certifica că berbecii aparțin cu adevărat Registrului de origine respectiv și că nu transmit în turmele de ovine unde sunt introduși scrapie( boală gravă cu determinism genetic), care produce pagube economice imense. Dar majoritatea Registrelor refuză să facă genotiparea, iar Ministerul acceptă.
Din spusele oierilor, în această perioadă, la peste 20.000 de berbeci li se pregătesc documentele ca să fie vânduți “cu origine”!!!
Iar bieții oieri , ca să primească subvenția din bani europeni, sunt condiționați să cumpere acești berbeci cu origine incertă.

Cu alte cuvinte, milioanele de euro care ar trebui să ajungă la oierii corecți și care practică de generații oieritul, sunt deturnate anual de “vânătorii de subvenții”, prin asemenea mecanisme, avantajate de Ordine de ministru scrise după dictare," a scris Adrian Oros, pe Facebook, pe pagina sa oficială de politician. 

Vizualizat: 1758 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Termen 7 iunie subvenții APIA crescători animale!

Termen 7 iunie subvenții APIA crescători animale!

02 mai 2024 - 10:12

Crescătorii de animale trebuie să știe că atât cererea pentru plata subvențiilor APIA pe cap animal și hectar, cât și modificările la această cerere se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 7 iunie 2024. Prin excepție, anul acesta nu există o perioadă de prelungire cu penaltăți. Agroinfo a obținut informații de la APIA privind modificarea cererilor.

Subvenție APIA anul acesta de 248 euro/UVM!

Subvenție APIA anul acesta de 248 euro/UVM!

02 mai 2024 - 07:09

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de subvenția APIA de circa 248 euro/UVM, Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat (PD-08 din PS). Ce condiții trebuie respectate pentru obținerea banilor de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

Ajutor 50.000 euro/fermă timp de 3 ani!

01 mai 2024 - 19:45

Majorarea ajutoarelor de minimis de la 25.000 euro/fermă la 50.000 euro/fermă și acordarea lor timp de 3 ani.

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

01 mai 2024 - 19:19

Joia Mare este o zi extrem de importantă din Săptămâna Mare. Ce semnificație are aceasta, ce nu e bine să faci în această zi și ce tradiții și superstiții sunt cunoscute și urmate de creștini?

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

AFIR ACUM: Plăți directe către fermieri!

01 mai 2024 - 17:24

Beneficiarii FEADR au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranșă de plată în valoare totală de 119 milioane de euro (594,66 milioane de lei). Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile realizate în cadrul proiectelor de investiții în agricultură și dezvoltare rurală, precum și cele aferente măsurilor de mediu și climă.

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

01 mai 2024 - 07:36

Crescătorii de animale pot să-și suplimenteze anul acesta subvențiile APIA pe cap de animal dacă cresc rase autohtone de vaci, oi, capre sau porci în pericol de abandon. Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

01 mai 2024 - 06:50

Ce trebuie să știe crescătorii de animale care solicită anul acesta subvențiile pe cap animal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Miercurea Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

30 aprilie 2024 - 19:56

Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor este o zi importantă pentru creștini, dedicată postului și rugăciunii. La fel ca la oricare altă sărbătoare importantă, există tradiții și superstiții ce se respectă de sute de ani.

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

30 aprilie 2024 - 19:16

Ghidul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care prevede condiții de acordare a schemelor de plată din zootehnie pentru acest an lămurește termeni pe care mulți crescători de animale nu le știu. Aceste definiții au rol important în plata subvențiilor APIA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii