Adama
Agreena
AGRICOVER

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Publicat: 16 aprilie 2024 - 14:44
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

"Salut ciobănași ! Oare din cei care 'cauta cioban' au găsit toți?! Cei care nu au fost norocoși sa găsească, la ce varianta au apelat? Care credeți ca este soluția cea mai buna dacă nu-i 'personal' ?!" A întrebat Ioan Suciu. 

oierit-unesco-doi_b

La ce soluții spun oierii că au apelat?

"Dan Banciu: Gardu electric cand ai treaba... Si cand ai liber le dai drumul... Ieftin si sigur.

Giulio Rosca: Dan Banciu, apoi lapte... dacă le bagi în gard. Lupi, sacali, ursi au de mâncare, gospodare... când o data se ajunge la gard electric însemna că nu-i capabil de oile lor, ori care face treaba asta. Oaie pe jumate e sălbatică, oaia trebuie dusa adus pe locuri noi,apa rece nu apa calda statuta.numai zic lapte,etc. Cu lupul nu se pun câini.lupul e deștept frate. Ia la multe oi ai dat greș. Niciodată in gard nu o sa dea lapte .cine le misca ?? Dacă sunt în gard, frate, toată ziua dorm.

Dan Banciu: Giulio Rosca las sa doarma ca pot dormi 400 de oi in 50 ha unde vor ele ai in 300 sa mance cand le scot de acolo... Daca dorm singure nu mi ciuda... Mi ciuda cand dau 3 - 4 mii de lei la un aurolac si is bate joc de animalele mele pe bani mei.... 

Ghita Bujor: Cea mai buna ie soluția sa luam bătu și tolicu și sa stam noi la oii ca-s a noastre

Lucian Moldovan: Vă salut! Singura soluție pe care o văd este cea a pășunatului prin rotație, în gard electric, acolo unde este posibil. Cu acces permanent la sursa de apă și parcelare în funcție de încărcătură animale/ hectar și productivitate masă verde/ ha. Parcelare în 6 - 8 parcele cu revenire după o lună. Investiția este ceva mai mare în primul an și constă în stâlpi plastic și bandă gard. Aparatul și sursa de alimentare se mută de la o împrejmuire la alta. Oile se obișnuiesc după 2-3 impulsuri electrice luate, nici nu se mai apropie de fire.

Valy Stoica: Nu se mai găsesc ciobani buni, s-a ajuns la vorba aceea "a murit mama ciobanilor" și referitor la căuat dai de tot felul de dubioși care îți cer bani în avans și de transport până la tine și nu vin, soluția e că v-a fi nevoie să fim independenți, și să stăm la oi

Udar Nairam: Nu îngrijește nimeni mai bine animalele decât proprietarul!

Ilie Hutan: La cine-i sunt dragi oile trebuie să-i fie drag a umbla și cu ele cea mai buna varianta!

Baciu Teodor Vasile: Eu unu mulg de la sat de 3 ori pe zii 300 de manzari si ale mele las miei la ele si aleg seara miei si dimineață le mulg... Dar cred că renunt de la anul la oile de la sat si continui numai cu ale mele... Ca nu mai e putere de muncă... Stanele la sat in 2,3 ani vor dispărea din lipsa personalului. Se vor alege ciobani adevărati de patroni.

Petru Popovici: Mă uit la comentari!
Și vad niște vorbe chiar aiurea vorbite
Numai sunt Ciobani.
A murit mama lor nu are grijă de oi.
Oameni buni ciobani care au fost ciobani au înbătrînit
Mulți nu mai sunt printre noi.au murit iar tineretu nu mai stă la Oii
Pe copii voștri vreți să-i faceți ingineri doctori parlamentari.
Și alți care sunt mai necăjiți să vă pască oile!
Suntem în 2024 lumea asta s-a cumințit
Au posibilități de a face bani numai să vrea nu să slugărească pe alți.pentru un blit de mîncare Gata cu așa zise șmecheri
Îți trebuie Oiii bîta si cu ele frate cu nevasta cu copii.tăi cu.nepoți.in baza ciobanilor numai faci mare brînză!

Ion Gavriloaia: Eu îmi închid pasunea cu gard electrice renunț la cioban.

Maria Pirneamaria: Ma duc cu ele,cand am treburi urgente gasesc om dar inca nu renunt chiar daca nu mai am asa multe pana nu s o rupe galeata de muls nu ma las. Deci e greu daca ai cioban unii te lasa balta te fura sau.....isi bat joc de ele iar cei care-s corecti nu prea mai sunt si asta tot din cauza ciobanului care e uracios si nu se inteleg nici la bani nici la.munca.Nu ma.pun in pielea celor care au multe si se descurca f greu fara un cioban bun.Ca degeaba ai pe cineva care doar le pazeste daca la.strunga bate la ele si ti le face gramada la usa. Este strict parerea mea,nu ca n as fi avut cioban cu care sa ma inteleg dar nici ciobanul nu sta plecat cu anii de acasa.Deci....cine poate oase roade cine nu,nici carne moale.Succes tuturor ciobanilor! (Ei acum pana n Paste apar injuraturile cum ca ciobanii s pricopsiti ca e scump un amarat de miel odata n an dar pe iarna a fost liniste)

Alex Vld: Cel mai bun cioban este stăpânul, bineînțeles dacă și el cunoaște la oi și e ,,bolnav ,,de oierit, dacă stăpânul nu sta deloc cu oile ăla nu este crescător de oi nu merita sa țină oi.

Grigore Rus: Ciobani pe gratis n-o sa găsiți niciodata." (pentru autenticitate, comentariile sunt redate aproape integral așa cum au fost scrise de autorii lor n.r.)

 

 

Vizualizat: 1925 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

19 mai 2024 - 06:20

Foarte important pentru toți fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA pe hectar și cap animal. Mesajul este transmis de directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

19 mai 2024 - 05:45

Crescătorii de vaci, oi/capre care încă așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2023 sunt anunțați că banii vor intra efectiv în conturi în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de directorul executiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

APROBATĂ ASTĂZI de Guvern! Sumă mai mare la plata subvenției APIA!

16 mai 2024 - 14:32

În ședința de Guvern din data de 16 mai 2024 s-a aprobat Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

Decizie președinte Iohannis: Bani împărțiți fermierilor, crescătorilor animale!

16 mai 2024 - 07:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de promulgare a legilor care stabilesc instituirea unor scheme de ajutor pentru fermieri şi agricultori, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, subvenţiile totale fiind de aproape 400 de milioane de euro, conform Agerpres.

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

Mesaj APIA fermieri, crescători animale!

15 mai 2024 - 20:26

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani reamintește fermierilor că termenul limită până la care pot depune Cererea de Plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024 este data de 07 iunie 2024.

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

Proiect hotărâre de Guvern în consultare pe site-ul MADR!

15 mai 2024 - 20:03

MADR a publicat în transparență decizonală Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Imediat APIA dă drumul plăților pe hectar și pe animale!

15 mai 2024 - 16:49

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunță astăzi că încep plățile pentru fermieri, crescători de animale, așa-numitul ajutor Ucraina, achitat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

OROS susține inovația în agricultură!

OROS susține inovația în agricultură!

Headerele Oros pentru orice cultură, densitate şi genetică! Compania Soytek, reprezentant exclusiv în România al companiei americane Stine promovează un concept nou în cultura porumbului: un porumb de talie mică, semănat la o densitate mai mare şi în rânduri mai dese. Pentru a evidenţia beneficiile semănatului la densităţi mari cu genetică Stine, Soytek a înfiinţat mai multe platformele de dezvoltare în 2023 şi a achiziţionat un header Oros pentru porumb cu distanţa de 50cm între rânduri.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Beţie

Beţie
Azi dimineaţă m-a trezit nevastă-mea: Detalii