Adama
Agreena
AGRICOVER

ADAMA - ALERTĂ CEREALE PĂIOASE. Septoria tritici, Rhynchosporium secalis!

Publicat: 25 aprilie 2024 - 18:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Puccinia recondita, Puccinia striiformis (Rugina brună, Rugina galbenă)

Senzorii instalaţi pe staţiile meteo au detectat un nivel de infecţie de la 70% pana la 100 %, cu Septoria tritici (grâu), Rhynchosporium secalis (orz) şi Puccinia spp. în toate zonele agricole ale ţării!

Precipitaţiile acumulate în ultima săptămână au favorizat dezvoltarea bolilor la cereale păioase, boli ce pot compromite etajul superior de frunze şi astfel pot impacta negativ producţia.

poza grau bun adama(1)_b

Specialiştii ADAMA vă recomandă verificarea culturilor de cereale

Patogenii Septoria tritici, Rhynchosporium secalis şi Puccinia spp. pot duce la pierderi de producţie de până la 50%, având o evoluţie agresivă, distrugând timpuriu masa foliară a plantelor, organe ce sunt vitale în susţinerea producţiei.

Septoria tritici, cunoscută şi sub denumirea de septorioza frunzelor, este o boală care poate afecta culturile de cereale. Simptomele septoriozei apar pe frunzele inferioare, la baza plantelor. Petele de culoare galbenă sau brunificate au o formă caracteristică, oval-alungită. Acestea cresc uneori până la câţiva centimetri, fiind limitate de nervurile paralele ale frunzelor de cereale. Țesuturile atacate se necrozează iar petele vor căpăta în dinamică culori cenuşiu-albicioase, care la final sunt înconjurate de o margine brună. În cazul unor presiuni puternice ale atacului de Septoria tritici, petele se unesc şi provoacă uscarea mai rapidă a frunzelor.

Atacul de Septoria spp. aduce pierderi însemnate, atât cantitativ cât şi calitativ, boabele atacate de septorioza fiind cu un MMB mai mic, şiştave şi infestate cu fructificaţiile ciupercii.

Septoria se transmite de la un an la altul prin intermediul sporilor rămaşi pe sol în resturile plantelor bolnave. Sporii ciupercii germinează la temperatura optimă de 22-26 grade C. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 6-8 zile, până la apariţia picnosporilor fiind necesare 11-14 zile. Ciuperca poate forma în perioada de vegetaţie a grâului până la 7-9 generaţii de spori. Sporii pot germina chiar şi la temperaturi mai scăzute, de până la 2-3 grade C.

Puccinia striiformis, cunoscută şi sub denumirea de rugina galbenă, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul şi orzul. Simptomele ruginii galbene apar pe frunzele dezvoltate în vegetaţie şi se prezintă sub forma unor leziuni. Boala se manifestă prin pustule de culoare galben spre portocaliu, aşezate sub formă de striuri, de-a lungul frunzei. Aceste pustule pot apărea pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tecile frunzelor, tulpină, spic.

Atacul se poate manifesta iniţial sub formă de vetre, urmând apoi să se extindă în toată cultura. Factorii care pot influenţa atacul cu rugina galbenă includ soiul, factorii climatici şi agrotehnica.

Puccinia recondita, cunoscută şi sub denumirea de rugina brună, este o boală care poate afecta culturile de cereale, în special grâul şi secara. Simptomele ruginii brune apar pe partea superioară a frunzelor şi uneori pe teaca acestora sub formă unor pustule de culoare brună, rotunde sau ovale, distribuite neuniform la suprafaţa acestora. Atacul acestea afectează atât producţia, prin reducerea numărului de boabe din spic şi a MMB, cât şi calitatea prin scăderea conţinutului de proteine din boabe.

Intervalul de timp de la infecţie până la răspândirea bolii la temperaturi de 10-20 grade C este de 7-10 zile.

Toţi aceşti patogeni pot avea un impact semnificativ asupra culturilor de cereale, dar cu măsuri preventive şi de combatere adecvate, bolile provocate de acestea pot fi gestionate eficient.

Culturile de cereale de toamnă sau de primăvara au nevoie de un program robust de protecţie pentru a ne asigura că acestea continuă să-şi atingă adevăratul randament şi potenţial de producţie şi calitate.

ADAMA, prin portofoliul sau de fungicide specializate în controlul bolilor la cereale, vă recomandă fungicidul CUSTODIA.

Vizualizat: 503 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA la plată săptămâna aceasta!

Subvenții APIA la plată săptămâna aceasta!

12 mai 2024 - 20:13

MADR va demara în perioada următoare plata subvenției de 100 euro/hectar, ajutorul pentru sectorul vegetal pe cadrul de criză Ucraina, respectiv 100 euro/echivalent UVM pentru sectoarele suin și avicol pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută de fiecare beneficiar.

Plăți AFIR pentru bunăstarea animalelor!

Plăți AFIR pentru bunăstarea animalelor!

10 mai 2024 - 14:09

Plățile efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), săptămâna aceasta, din FEADR, sunt în sumă de peste 13 milioane de euro pentru bunăstarea animalelor, informează astăzi un comunicat MADR transmis Agroinfo.

Ajutoare naționale tranzitorii virate ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

Ajutoare naționale tranzitorii virate ASTĂZI în conturile fermierilor, crescătorilor animale!

10 mai 2024 - 13:50

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți, în intervalul 8-10 mai 2024, pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 333.712.555,81 lei (67.110.538,76 euro). 

Soluţii pentru îmbunătăţirea protecţiei şi sănătăţii culturilor împotriva dăunătorilor în condiţii nefavorabile

Soluţii pentru îmbunătăţirea protecţiei şi sănătăţii culturilor împotriva dăunătorilor în condiţii nefavorabile

10 mai 2024 - 11:32

Succesul fermierilor depinde de protecţia corespunzătoare şi eficientă a culturilor în prezenţa dăunătorilor care pot afecta productivitatea şi profitabilitatea acestora. Măsuri preventive de protecţia plantelor sunt necesare cu scopul de a furniza soluţii pentru o recoltă bună şi o agricultură de succes chiar şi în anii marcaţi de secetă şi temperaturi extreme.

Anunț OFICIAL! Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Anunț OFICIAL! Plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

09 mai 2024 - 19:01

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), reamintește că termenul limită de depunere a Cererilor de Plată, în cadrul Campaniei 2024, este data de 07 iunie a.c., inclusiv, conform prevederilor Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 127/03.04.2024 privind aprobarea formularului-tip al cererii de plată pentru anul 2024.

De ASTĂZI, APIA eliberează adeverințe pentru plata în avans a subvențiilor APIA!

De ASTĂZI, APIA eliberează adeverințe pentru plata în avans a subvențiilor APIA!

09 mai 2024 - 14:12

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând de astăzi, 09 mai 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA. 

Ministrul agriculturii din Israel la ferma de ovine Iancu din Constanța!

Ministrul agriculturii din Israel la ferma de ovine Iancu din Constanța!

08 mai 2024 - 19:56

Ministrul agriculturii din Israel Avi Dichter a vizitat astăzi ferma de ovine Iancu din Constanța și alte ferme vegetale și obiective de investiții din agricultură.

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelenţă în Management

Leadershipul în marketing al Corteva în România, onorat la Gala Capital de Excelenţă în Management

07 mai 2024 - 12:03

Maria Cîrjă, Marketing Manager pentru România şi Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internaţională de cercetare şi dezvoltare în agricultură, a fost onorată cu premiul „Cel mai bun Manager de Marketing din România" la Gala de Excelenţă în Management organizată de revista Capital.

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

30 aprilie 2024 - 14:37

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea cu o lună a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru DR-15 Investiții în exploatații pomicole, intervenție finanțată cu fonduri din Planul Strategic 2023 – 2027.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

Talerul de disc Niaux - flexibil şi dur, în acelaşi timp

INDUSTRIEHOF, producător şi distribuitor de piese de uzură pentru utilaje agricole, în special cele de prelucrarea solului, cu 18.000 de repere distincte în portofoliu, şi-a expus câteva dintre produsele consacrate la ediţia 2023 a târgului Agriplanta-RomAgroTec. Află care este durata de viaţă a organelor produse de specialistul german comparativ cu piesele standard.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii