Adama
Agreena
AGRICOVER

Vocea Fermierului: Memoriu cu privire la problemele tinerilor fermieri - fonduri europene, subvenţii şi impozitare

Publicat: 25 martie 2013 - 12:53
3 comentarii   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Am intenţionat să înfiinţăm o asociaţie pentru tinerii fermieri, dar problemele ne depăşesc. Suntem confuzi şi pesimişti din cauza măsurilor care se iau, ne scrie Gheorghe Tenie, tânăr fermier, la secţiunea Vocea Fermierului, adresând următorul memoriu autorităţilor competente din agricultura românească.

“Prin prezentul memoriu dorim să vă aducem la cunoştinţă problemele cu care se confrunta fermierii.

1. Fonduri europene
În această privinţă aş dori să punctăm fiecare problemă care trebuie rezolvată.
a) Elaborarea şi publicarea ghidurilor pentru fiecare măsura în parte să fie făcută cu cel puţin 30 de zile înainte de lansarea sesiunii de depunere de proiecte.
Motive: Dacă se doreşte accesarea şi absorbţia fondurilor europene, de ce au un termen limită de depunere a dosarelor într-o sesiune? De ce nu se continuă depunerea dosarelor până la epuizarea sumei alocate? Un exemplu interesant este măsura 121 a cărei sesiune s-a tot prelungit, dar nimeni nu a ştiut că se va prelungi deoarece pe site-ul apdrp.ro anunţul prelungirii s-a făcut cu 2-3 zile înaintea expirării termenului limită de depunere prevăzut anterior. Cum să facem proiecte dacă nu avem posibilitatea să obţinem avizele şi autorizaţiilor la timp? Cum să ne facem un plan de afaceri dacă totul este incert? Totul se face pe ascuns, fără transparenţă.
Un proiect necesită o perioadă de timp pentru întocmire, necesită avize, autorizaţii, memorii, obţinerea unor oferte, elaborarea unui proiect tehnic. Termenul de o lună nu este suficient pentru realizarea unui proiect.

b) Cerem responsabilizarea APDRP cu precizarea unor termene scurte de maxim 3 luni pentru evaluarea eligibilităţii unui proiect şi după declararea eligibilităţii precizarea unui termen limită pentru încheierea contractului de finanţare. Respectarea acestor termene trebuie condiţionată prin măsuri coercitive care au menirea să tragă la răspundere vinovaţii.
Exemplu: Proiectele depuse în sesiunea din iunie 2012 sunt declarate eligibile abia în martie 2013. Anul agricol începe şi tinerii instalaţi nu ştiu în ce situaţie sunt, au de făcut mărirea numărului de UDE prin investiţi. Banii de la proiecte vor veni cel mai probabil prin luna iunie când se recoltează. Când au nevoie tinerii de bani, la recoltare sau la începutul anului agricol? Cu ce să facă tinerii fermieri investiţiile? Sperăm ca Ministerul Agriculturii să fie conştient de necesităţile fermierilor, deoarece agricultura se face la timpul potrivit, nu când vine vara. Domnilor: semănaţi vânt, culegeţi furtuna. Dacă nu semănăm nimic, nu culegem nimic. Adio creştere economică!

c) Să se mărească sumele alocate pentru fiecare măsura unde sunt mai multe proiecte eligibile decât suma alocata.
Tinerilor fermieri instalaţi prin încercarea de a accesa Măsura 112 ale căror proiecte nu au fost finanţate, deşi sunt declaraţi eligibili, deoarece banii alocaţi nu au ajuns şi la ei, să li se finanţeze şi lor proiectele sau măcar să li se dea posibilitatea să depună din nou proiectele în sesiunea următoare. Nu este corect faţă de nişte oameni care au muncit, au făcut investiţii, au alergat după documente, au făcut cheltuieli aproximativ de 1000 euro pentru accesarea acestei măsuri să fie compromise pentru totdeauna. Vă pot da un exemplu evident: În sesiunea iunie 2012 au fost depuse peste 6500 de proiecte din care 6406 proiecte sunt declarate eligibile. Din aceste 6406 proiecte eligibile numai 3672 sunt finanţabile. Vă rugăm să ne spuneţi în ce situaţie se afla ceilalţi 2743 de tineri fermieri instalaţi pentru prima dată în agricultură, ale căror proiecte au fost declarate eligibile, dar care nu mai ai nici o şansă să facă agricultură. Agricultura se face cu bani. Cum poate face un tânăr agricultura când porneşte cu mai nimic? Dacă România are vreun interes să fiscalizeze agricultura, aceasta este cea mai bună şansă.

d) Solicitam continuarea măsurii 112 şi în următorul PAC 2014-2020, deoarece este singura măsură unde banii au fost absorbiţi integral, ba chiar cererea a fost mai mare. Să se mai spună ca românii nu doresc să acceseze fonduri. România nu doreşte să acceseze fondurile europene, din acest motiv nu măreşte sumele alocate măsurilor unde valoarea proiectelor depuse este mai mare decât fondul alocat fiecărei măsuri.

2. O altă problemă stringentă pentru fermieri este subvenţia
Subvenţia de 170 euro promisă în campanie electorală unde este? Când vine? De ce niciodată nu va respectaţi promisiunile făcute? De ce primim o subvenţie tot mai mică şi tot mai târziu? Primim cumva o subvenţie mai mică deoarece europarlamentarii care ne reprezintă la Uniunea Europeană nu au ştiut că suprafaţa agricolă a României este de 9 milioane ha şi nu de 8,5 milioane ha cum au declarat? Până când vom mai suporta incompetenţa şi iresponsabilitatea celor care ne reprezintă?
De ce nu primim subvenţia la sfârşitul anului pentru anul în curs? Subvenţia la motorină mai există sau aţi uitat să înştiinţaţi Uniunea Europeană despre ea şi nu se mai acordă?

3. Impozite şi taxe
Domnilor guvernanţi, sunteţi minţi luminate şi de accea dorim că împreună să realizăm impozitarea fermierilor în mod echitabil pentru toate categoriile.
Domnule Ministru, aţi modificat prin Ordonanţa de Guvern Codul Fiscal şi astfel aţi impozitat o categorie socială din mediul rural numită micii fermieri. Vă rugăm să ne spuneţi cum aţi ajuns la concluzia că se pot realiza veniturile minime stabilite în noul Cod Fiscal?
În acest sens aş dori să vă dau un exemplu de cât trebuie să plătească o firmă mare şi cât trebuie sa platesca un mic fermier: Sc Agromec Sa Corod este o societate care are în arenda teren, aproximativ 2200 ha pe care le cultivă cu cereale în fiecare an. Această firmă are un profit în anul 2011 de 64771 ron din care trebuie sa platesca 16 % impozit ceea ce înseamnă 10363 ron. Eu sunt o persoană fizica autorizată cu contabilitate în partida simplă şi care cultiv o suprafaţă de 8 ha pepeni în câmp neirigat deoarece nu am posibilitatea. Cota de venit la un hectar de legume în câmp este de 4000 ron. În total venitul minim stabilit de dumneavoastră ar fi de 32000 de lei. Menţionez că această sumă este imposibil de realizat la o cultură în câmp neirigata. Din această sumă trebuie să plătesc 16% impozit şi 5.5% sănătatea, ceea ce ar însemna 6880 ron. Vă rog să îmi spuneţi dacă vi se pare corect să plătesc aproape cât o mare firmă care are utilaje proprii, ingineri agronomi şi personal calificat pentru această activitate.
Chiar credeţi că se poate realiza acest venit de pe o cultură neirigată? Ce se întâmplă în situaţia în care nu plouă şi cultura este afectată 50 %??? Dacă vom avea un an la fel de secetos ca cel de anul trecut? De unde să plătim atâţia bani?
Cred sincer ca socotelile dumneavoastră privind venitul minim realizat sunt eronate şi vă rog să vă convingeţi şi să veniţi să lucraţi alături de noi 1 ha de pepeni în câmp şi să verificaţi teoria noastră. Vă pun la dispoziţie un hectar de teren din cele 8 pe care doresc să le cultiv anul acesta.
Dorim să ne daţi un exemplu de companie agricolă din România care a realizat anul trecut un asemenea venit în legumicultură.
Aţi stabilit nişte venituri minime imposibil de realizat şi prin aceasta credem că doriţi distrugerea micilor fermieri, cu toate ca mulţi au început să se fiscalizeze din proprie iniţiativă. Doriţi prin aplicarea acestor taxe vinderea terenurilor către străini şi lăsarea copiiior şi nepoţilor noştri pe drumuri” conchide Gheorghe Tenie.

Daţi Click pe link-ul de mai jos şi scrieţi povestea, problema sau opinia dumneavoastră!

http://agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-memoriu-cu-privire-la-problemele-tinerilor-fermieri-fonduri-europene-subventii-si-impozitare#comment

Precizare: Comentariile sunt moderate şi ne asumăm corectarea şi rescrierea acestora fără a influenţa/modifica în vreun fel sensul cuvintelor sau expresiilor. Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro

Vizualizat: 5182 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Alte articole in aceasta categorie

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

Video! Oier Sterp: Să afle toți oierii! Nu dați mieii la samsari! Țineți prețul sus, că vin contractele!

15 mai 2024 - 09:43

Crescătorul de ovine Ionică Sterp, Ianoșda, Bihor, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, are un anunț important pentru toți oierii. Sunt pe cale să fie semnate contracte de export miei cu Marocul și Algeria, firmele exportatoare fiind din Spania.

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

Plata în cel mai scurt timp a subvenției de 100 euro/ha!

15 mai 2024 - 07:32

Fermierii români amenință cu un protest masiv pe data de 27 mai 2024 dacă nu le vor fi îndeplinite revendicările. Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România ne-a transmis lista de revendicări a fermierilor.

Cinci fermieri în greva foamei pe holul Parlamentului!

Cinci fermieri în greva foamei pe holul Parlamentului!

14 mai 2024 - 12:24

Un grup de cinci fermieri polonezi a intrat în greva foamei chiar pe holul Parlamentului de la Varșovia. Motivele? Aceleași pentru care au fost uriașe demonstrații în toată Europa, inclusiv în România: pe de-o parte reglementările de mediu impuse de Uniunea Europeană, pe de altă parte concurența cerealelor ieftine din Ucraina.

De 75 de ani este cioban la o turmă de 200 de oi

De 75 de ani este cioban la o turmă de 200 de oi

07 mai 2024 - 18:05

De când se știe, Mihai Pruteanu este înconjurat de oițe. A preluat afacerea de familie de la părinți, iar de peste 70 de ani își câștigă existența din munca de la stână.

Hristos a Înviat! Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

Hristos a Înviat! Tradițiile românilor în prima zi de Paște!

05 mai 2024 - 07:23

Sărbătorile pascale sunt petrecute de românii noștri în familie, alături de ființele dragi. Multe dintre tradițiile noastre străvechi au dispărut. În spațiul rural, din fericire, s-au conservat o parte din obiceiurile, ritualurile care creionează identitatea noastră ca neam.

Cu cât se vând mieii din fermele românești în Grecia! Prețul e uriaș!

Cu cât se vând mieii din fermele românești în Grecia! Prețul e uriaș!

02 mai 2024 - 19:33

Mieii cumpărați de la crescătorii de ovine din România cu un preț mic sunt vânduți cu un preț uriaș pe kilogram în Grecia. Oierii greci s-au revoltat din pricina speculei făcută de mai multe magazine. 

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

Fermierii polonezi renunță la blocarea frontierelor cu Ucraina

30 aprilie 2024 - 14:53

Fermierii polonezi anunță că toate pasajele rutiere de la frontiera dintre Polonia şi Ucraina au fost deblocate, ”pentru a nu face şi mai dificilă” situaţia ucrainenilor vizaţi în atacuri deosebit de intense ale armatei ruse.

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

24 aprilie 2024 - 15:43

Crescătorii români de ovine vând în această perioadă sute de miei pentru export în țările arabe. Zeci de mii de miei din județele Galați și Vrancea ajung anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână.

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

Cum se descurcă oierii care nu și-au găsit ciobani la turmă!

16 aprilie 2024 - 14:44

Crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș și-a întrebat astăzi colegii, pe un grup Facebook de profil, cum se descurcă fără ciobani la stână care să aibă grijă de turma de oi, ce soluții au găsit. Ciobani care să știe meserie nu se mai găsesc de mult. Problema forței de muncă pentru ferme e cronică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
pruna antoniu ioan
|
03. 30, 2013. Saturday 19:53

Problemele dezbatute sunt esentiale pentru supravietuirea celor care doresc sa munceasca in agricultura. Doresc sa sustin aceste afirmatii si sa fiu alaturi de cei care vor sa schimbe ceva. Problema celor care au depus proiecte pe Masura 112 nu trebuie lasata asa. Ministerul vrea sa sustina ferma familiala cu o suma de bani. De ce nu finanteaza proiectele eligibile asa cum a facut in 2008 cu programul SAPARD ROMANESC. Acesti tineri sunt dezamagiti de tot ce se intampla. au cheltuit foarte multi bani .
TREBUIE SA FACEM CEVA.

2.
unu
|
03. 27, 2013. Wednesday 07:23

Omul are dreptate ar trebui ca cei domnii care au dus pe noi aici unde suntem si unde o sa ne baga sa primeasca meritele

1.
Draghici Mircea
|
03. 26, 2013. Tuesday 21:42

Are foarte mare dreptate .Atata munca din partea agricultorilor si rasplata vine de la cei care dorm pe bancile parlamentului (taxe si inpozite)

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Afiş într-un bar: Detalii