Subvenţiile sunt întodeauna un subiect de actualitate în discuţiile fermierilor. Fie că „nu se dă cât se spune”, fie că „banii nu vin la timp”, ajutoarele din agricultură ajung mereu în prim-plan. Ba mai mult, uneori devin şi motiv de neînţelegere între arendaşi şi proprietari. Iată de ce!
Până la data de 21 ianuarie a.c., societatea agricolă argeşeană Ceres Mirosi nu primise nici un leu din plata pe suprafaţă pe anul trecut, nici măcar avansul SAPS, ne atrăgea atenţia Mihai Ion, preşedintele societăţii! Asta, deşi Ministerul Agriculturii anunţase că plata avansului era efectuată integral încă din prima parte a lunii decembrie anul trecut. „O situaţie îngrijorătoare este dată de faptul că până la această dată (21 ianuarie - n.r.) noi nu am primit nici un leu subvenţie, nici măcar avansul din SAPS. Abia am reuşit să ne achităm contractele către oameni. Este o situaţie greoaie, am mai recurs şi la împrumuturi, mai ales pentru îngrăşămintele procurate de la societăţile specializate. Ciudat este faptul că suntem minţiţi: că vine, că nu vine... Cel puţin dacă ştim că nu mai vin banii, ne luăm grija şi ne calculăm altfel cheltuielile”, spune indignat agricultorul argeşean.
„Arendatorii cred că îi minţim”
Fermierul ne-a asigurat că nu se află în vreun litigiu sau control, care să-i pună beţe în roate. „Verificările s-au finalizat pe 30 decembrie, APIA a emis ordin de plată, dar ori de câte ori întrebăm, ne spun că Ministerul nu are bani să facă plăţile. Nu ne-am pierdut speranţa şi încrederea, dar uneori acţionarii, asociaţii şi alţi oameni (arendatorii - n.r.) care aud că se dau banii cred că noi îi minţim. Deja sunt nişte mici neînţelegeri la noi, între conducere şi unii asociaţi care cred că noi câştigăm mai mult şi lor le dăm prea puţin. Aş dori să subliniez că faţă de alt sistem de asociere, cel al cooperativelor, unde fermierii muncesc şi încearcă să-şi valorifice produsele împreună, la noi, prin sistemul acesta de asociere, oamenii dau pământul în folosinţă şi cred că li se cuvine totul şi că totul se face doar din pământ. Or, munca în agricultură nu este aşa de uşoară! Anul trecut au fost foarte multe precipitaţii, preţuri foarte mici şi abia am reuşit să ne strecurăm. Am reuşit să ne achităm obligaţiile la un nivel destul de bun, zicem noi, 800 kg de grâu/ha. {i tot sunt nemulţumiri. Astfel de situaţii ne dezamăgesc pe noi, cei care lucrăm pământul cu suflet şi cu pasiune!", mărturiseşte Mihai Ion.
Dă Click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, problema sau opinia ta!
Precizare: Menţionăm că aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului agroinfo.ro
Citeşte şi alte opinii/poveşti agricole în revista Ferma, ediţia 15-28 februarie 2015!