Adama
Vinasa Rompak

Vocea fermierului: În ferma de familie sectorul vegetal ar trebui cuplat cu zootehnia

Publicat: 17 decembrie 2013 - 10:45
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Inginerul Nicu Calmuc lucrează o suprafaţă de teren în nordul judeţului Galaţi. El este de părere că fermele de familie sunt viabile, numai că nu prea se găseşte forţă de muncă!

„Eu văd ferma de familie cam aşa: să aibă 50 – 100 de hectare de cultură mare şi să fie cuplată cu creşterea animalelor. Ca să faci cultură mare şi să vinzi producţia la recoltare, nu câştigi mai nimic; şi apoi nu poate să trăiască o familie din asta. Zootehnia este un sector cu «foc continuu» şi nu mai există la ţară forţă de muncă aptă care să lucreze în agricultură – şi non stop în zootehnie - ca să câştige un ban. În satele noastre, abia dacă găseşti câteva familii dispuse să se înhame la aşa ceva”, consideră Nicu Calmuc.

Forţa de muncă, slab reprezentată
În satul Slivna, comuna Bereşti Meria, unde are exploataţia inginerul Camuc, forţa de muncă este mult îmbătrânită, iar tinerii au luat drumul străinătăţii. „Dacă luăm exemplul de aici, mai mult de trei-patru familii nu găseşti ca să poate lucra într-o fermă, iar în toată comuna, cu toate că are şapte sate, dacă sunt 10 – 15 familii pentru a întreprinde o afacere în agricultură”, susţine fermierul.

Tinerii fermieri, fiii marilor agriculturi
După cum aflăm, în zona frământată în care face agricultură Calmuc, pământ s-ar mai găsi să poată fi lucrat. Dar nu are cine! Când a venit la marginea de nord a judeţului Galaţi, în urmă cu şapte ani, a preluat suprafeţe de teren care nu văzuse plugul de la Revoluţie! „Şi ar mai fi ceva de spus, despre chestia cu tinerii fermieri. Păi, tinerii fermieri de la noi sunt fiii marilor proprietari de suprafeţe de pământ, ai agricultorilor mai înstăriţi, care, în general, lucrează teren preluat în arendă. Odraslele lor au primit câte o bucată de pământ să-l muncească! Ele au «vocaţia proiectelor pentru instalare»”, ne-a declarat Nicu Calmuc.

SCRIE-NE POVESTEA TA!
Ai nevoie de lămuriri legate de plata subvenţiilor, soluţii de finanţare, costuri şi beneficii? Ai reuşit să obţii recolte bogate sau, dimpotrivă, ai înregistrat pierderi mari? Deţii o fermă profitabilă sau eşti abia la început de drum?

Dă click pe link-ul de mai jos şi scrie-ne povestea, opinia sau problema ta!

http://agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-in-ferma-de-familie-sectorul-vegetal-ar-trebui-cuplat-cu-zootehnia#comment

PRECIZARE. Aceste comentarii reprezintă opinii personale şi nu reflectă în mod necesar poziţia portalului www.agroinfo.ro

Vizualizat: 3333 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
saftel valeria
|
04. 23, 2014. Wednesday 08:50

Eu am o mare nedumeriere viza-vi de politicile guvernului. De ce incurajeaza nemunca la tara? La sate nu mai gasesti un om sa-l iei la munca campului S-a facut din ei niste intretinuti ai statului roman cu ajutoare de la primarii, cu alocatii etc De ce atata interes pentru cei carora nu le place munca si stau la bar la umbra cat e vara de mare ( ca doar statul ii plateste) iar tu fermier daca ai nevoie de ei vara la muncile campului nu-i desprinzi de pe scaunele barului. Ba, mai au tupeul sa te intrebe "da, cat imi dai" Si uite asa in satele noastre nu se mai munceste iar in ziua platii ajutoarelor fac coada la posta sa=si primeasca pomana de la stat. In felul acesta satul romanesc nu va ajunge prea departe. Acesti asistati ai statului sunt niste betivi ordinari, hotii satelor cei care fac o puita de copii doar ca sa aiba alocatii de luat si nu ii intereseaza cum cresc copii aceia flamanzi si murdari Trebuie facut ceva care sa ii determine sa munceasca nu sa astepte pomana de la stat Trebuie urgent facut ceva .

3.
Unu
|
04. 22, 2014. Tuesday 12:01

Lasa ca nu esti singurul.Si eu tocmai am renuntat la o ferma cu 300 ha.Primariile sunt SRL-uri,statul te jefuieste pe fata la controale iar eu nu dorm noptile din cauza furturilor,oierilor si a problemelor.Sa mai faca Ponta cu Basescu agricultura,si eu m-am saturat.Sunt destui"investitori"straini plini de bani,noi suntem condamnati cred eu...Singurul regret este ca am muncit atatia ani si am investit tot ce avea familia in mizeria asta de firma,firma care de altfel este pe profit.Chiar bunicel profit...Dar se pare ca nu-i de ajuns pentru fomistii astia ce ne conduc.Oricum,banii se fac din pix nu muncind!!!

2.
all2allromania
|
02. 10, 2014. Monday 17:34

Sa stiti ca sunt destui de multi care asta fac (cel putin in nordul tarii). Noi crescatori de porci fiind printre altele, ne cultivam si cerealele (porumb si grau). E mult mai bine asa decat sa cumperi, mai ales ca luam subventiile cu care ne cam incadram in costurile cu lucratul pamantului. Incercam sa ne cream si o piata de desfacere pentru porcii crescuti, chiar si pe internet.

1.
Axenie Doru
|
12. 18, 2013. Wednesday 19:24

Tocmai ma vad pus in situatia de a desfiinta o mica ferma de familie ce este de pe timpul regimului comunist. Nu mai am loc de pasune unde am pasunat a preluat un smenar in cirdasie cu primarul si eu ma vad pus in fata faptului sa vind tot. Ma doare ca toate vitele care le am sint crescute din una in alta de mine dar nu am ce face. Poveste a e lunga iar eu degeaba scriu primaria nu s-a aratat interesata de noi primarul are alte planuri din care eu nu fac parte.

Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii