Adama
Vinasa Rompak

Vocea fermierului: Cinismul birocratic îngreunează absorbţia fondurilor europene

Publicat: 29 martie 2013 - 09:15
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Inginerul Adrian Romgetdacus Bârdiganu lucrează o suprafaţă de aproximativ 400 de hectare în judeţul Brăila. Fermierul nu-şi ascunde nemulţumirea faţă de birocraţia inimaginabilă şi despre atitudinea unor instituţii, a unor funcţionari faţă de producătorii agricoli. 

Profund revoltat de cinismul birocratic, de munca prost făcută şi de faptul că nimeni nu răspunde pentru greşelile făcute, Adrian ne-a spus că “a păţiţ-o” cu fondurile europene. Când a solicitat cea de-a doua tranşă de plată pentru Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, APDRP i-a comunicat că nu este eligibil, întrucât în evidenţele instituţiei de plată era altfel înregistrat – PF şi nu PFA. Degeaba a adus documente justificative, degeaba era evident că are dreptate, că s-a făcut o greşeală... Nimic! Nu numai că fermierului i se sistase plata de 10.000 de euro, dar i se cereau şi cei 15 mii din prima tranşă! Iată povestea tânărului fermier: „Am depus dosarul pentru plată pe 8 februarie 2012. Am primit răspunsul de soluţionare exact după 78 de zile, pe 19 aprilie. Astfel, nu m-am încadrat în sesiunea de depunere, iar culmea cinismului birocratic, Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud - Est Constanţa mă scotea tot pe mine vinovat! Ba mai mult, între timp m-am trezit şi cu poprire pe cont, eram bun de plată pentru 15.000 de euro, exact prima tranşă de plată din accesarea Măsurii 112. După ce am sesizat la APDRP, la MADR, am fost nevoit să fac acţiune în instanţă. Deşi conducerea APDRP a recunoscut că s-a făcut o greşeală, biroul juridic a continuat cu procesul. A trebuit să plătesc cauţiune de 220 de milioane de lei... Abia în ianuarie 2013, am primit banii cuveniţi. Totul se putea rezolva atât de simplu şi nu se pierdeau bani, timp şi nervi, dacă era o comunicare între trei birouri situate unul lângă altul, în aceeaşi clădire: contractări, plăţi şi juridic”, spune Adrian.

A vândut apartamentul pentru plata dobânzii
Fermierul Adrian Romgetdacus Bârdiganu a avut ceva probleme şi cu un alt proiect, pe Măsura 312. „Zice că ţi se dă finanţare sută la sută, dar nimeni nu pune problema că tu ai dobânzi de plătit la finanţarea aia de sută la sută până îţi dă statul banii”, spue acesta. Până să primească banii de la stat, a trebuit să se împrumute la bancă şi să plătească trei luni şi jumătate rată, câte 12.000 de lei pe lună, numai dobânda! A fost nevoit să vândă un apartament ca să ţină proiectul.
Aşa că producătorul agricol brăilean nici nu mai vrea să audă de proiecte europene.

Daţi Click pe link-ul de mai jos şi scrieţi povestea, problema sau opinia dumneavoastră!

http://agroinfo.ro/vocea-fermierului/vocea-fermierului-cinismul-birocratic-ingreuneaza-absorbtia-fondurilor-europene#comment

Vizualizat: 2751 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

Scrisoare deschisă a fermierilor români!

05 decembrie 2024 - 06:25

Mai multe organizații ale fermierilor români semnează o scrisoare deschisă transmisă ministrului plenipotențiar la Reprezentanța Permanentă a României la UE, Achim Irimescu, ministrului agriculturii Florin Barbu, ministrului Economiei Ștefan Radu Oprea și ministrului Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu.

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

Marcello, născut în Italia, face agricultură pe 800 hectare primite de la bunicul român!

01 decembrie 2024 - 14:56

S-a născut în Italia unde familia lui emigrase pentru a munci în agricultura din peninsulă. A revenit însă cu părinții în locurile natale și de atunci e un fermier aparte.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

Ce-i salvează pe oierii din România! Prețul e bun și pot vinde ovine cu sutele!

24 noiembrie 2024 - 09:05

Ciobanii speră ca exportul să îi salveze. Odată cu scăderea puterii de cumpărare pe plan național, mulți crescători de oi au auzit că străinii, în special cei din zona arabă, plătesc bine și la timp, așa că și-au pus toată nădejdea în comerțul pe plan extern.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

06 noiembrie 2024 - 06:43

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

Ce se întâmplă ACUM cu Dumitru Andreșoi, supranumit Regele ciobanilor din România!

31 octombrie 2024 - 15:40

Dumitru Andreșoi, cel mai mare crescător de ovine din țară, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, a fost reținut de procurorii Parchetului European suspectat că ar fi fraudat o sumă uriașă din subvențiile europene. 

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

Ciobanii s-au săturat de minciuni! Ultimatum 6 noiembrie pentru Guvern!

31 octombrie 2024 - 06:22

Crescătorii de oi din România amenință că vor ieși în stradă cu zecile de mii. Ei au dat un ultimatum Guvernului, data de 6 noiembrie 2024.

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

Cooperativa Bio Carpathia deschide în 2025 o fabrică de lapte!

30 octombrie 2024 - 18:20

Cooperativa Agricolă Bio Carpathia va lansa anul viitor pe piaţă lapte UHT, în contextul în care în septembrie 2025 va operaţionaliza o fabrică dedicată pentru astfel de produse, a explicat Aurel Blaj, preşedintele Bio Carpathia, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
NICULIA
|
04. 01, 2013. Monday 12:35

Citesc foarte des stirile despre agricultura am si eu pe tatal meu care munceste la 80 de ani pamantul caci cu o pensie de 350 roni nu poate nici sa-si cumpere medicamente.
Eu il ajut cat pot dar cu putinele produse pe care le vand in piata Rahova ma descurg foarte greu si sa va spun si de ce?
Sa vorbit foarte mult ca anul acesta o sa se ia masuri cu speculanti de marfuri agricole, dar la ora actuala vreau sa va spun ca specula a luat amploare si mai mare.Toata piata este plina de speculanti care cumpara din targul de angro de pe Strada Pucheni si nu numai ca fac specula dar s-au asezat pe lazi in mijlocul pietei si vand verdeata ( angajatele de la curatenia pietei) nimeni nu face controale la carnete de producator, iar conducerea pietei face observatie la curatenie doar la cativa producatori care mai exista, oare cu ce nr, de taraba sunt taxati cei vand pe lazi in mijlocul pietei sau pe scarile de acces.
Am platit la primarie impozitul pe teren 360 ron,taxa carnet de producator 85 ron,contractul cu gunoiul cu toate ca nu am nevoie dar nu-mi elibereaza certificat daca nu platesc,consum benzina la motor sa ud gradina,folie sa acopar zarzavaturile de ger,munca no mai punem la socoteala,taraba o platesc 100 ron lunar + 10 ron zilnic,cantar,5 lei.
Oare speculanti ce platesc si cui ?
Oare ce este de facut?
Mentionez ca majoritate speculantilor din piata sunt si ei de la tara chiar daca unu din ei locuiesc in Bucuresti au terenurile parintilor iar mai nou sunt o comunitate de romi di Comuna Homostea care au inchiriat case si garaje pe linga piata si fac specula cu zarzavaturi au inceput cu seminte si hrean iar acum vand orice produs.Cum este posibil cand ei si-au abandonat casele si gradinile si au venit in Bucuresti sa faca mizerie cat cuprinde,unde sunt carnetele lor de producator si cum sunt verificate daca sunt adevarate sau false?
Sa vanda dar produsele- produse de ei nu cele speculate cu preturi duble si pacaleala la catar si cate si mai cate...
Hai sa facem ceva..oare nu exista oameni platiti cu ordinea in acest domeniu,unde sunt?

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii