Florin Doca este un mic fermier din comuna gălăţeană Valea Mărului. “Întâmplător” sau nu este şi primarul localităţii de vreo trei mandate.
„Ceea ce-i lipseşte agriculturii României este apa pentru irigaţii! Şi avem Dunăre, avem Siret, avem Prut, dar stăm cu ochii ridicaţi spre Cer! Mai citeam pe undeva că pe la Timişoara, ungurii ne cumpără apă! După care ei ne vând nouă porci! Sau grâu!”, ne-a declarat Doca.
Este agricultura o prioritate?
În acelaşi ton ofensiv şi într-un registru retoric continuă: „Fraţilor, trebuie să ne întrebăm care sunt problemele României! Este agricultura o prioritate? Dacă da, atunci s-o facem! Păpica devine o problemă de siguranţă naţională! Ştim că ne lipsesc sistemele de irigaţii! Munca este ieftină la noi, apă avem, ce ne mai trebuie? Nişte ţevi... De ce să nu le aşezăm acolo unde trebuie? Nu vrem noi sau nu vor alţii?!”
Comuna cu brâul de pădure
Florin Doca, încă tânăr, vălmărean get-beget, ne spune că a refuzat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi pentru a fi mai aproape de oamenii locului. Între ei îi poate ajuta mult mai bine. Vrea să înconjoare comuna Valea Mărului cu o centură verde! Pentru a opri procesul de deşertificare şi a atrage norii! „Am zis mereu ca Valea Mărului să fie înconjurată de păduri, vom închide de jur împrejur comuna printr-un lanţ de păduri. Când vă uitaţi de pe deal, o să vedeţi un brâu verde! Deşertificarea s-a simţit la începutul anilor 1992, acum fenomenul s-a stopat”, a susţinut Florin Doca.
În anul 1996 a început programul de împădurire la Valea Mărului. Acum există mai mult de 700 de hectare de pădure. „Primele perdele forestiere din judeţul Galaţi au fost la plantate la noi, sunt şase asemenea perdele amplasate pe direcţia est-vest pentru a stopa fenomenul de deşertificare. De asemenea, Avem patru liziere care blochează vânturile dinspre nod. Apoi, mai vine câte-o ploicică... pădurea atrage norii! Anul viitor vom mai planta încă vreo 150 de hectare, în zonele de pantă, în partea estică a comunei”, a precizat Florin Doca.