Cea mai mare nemulţumire a fermierului Telu Voicu, care exploatează peste 5 mii de hectare în Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa), este lipsa apei.
„Dacă ar mai veni şi nişte ploi în zona noastră, am avea o creştere a producţiei la culturile de toamnă între 500 şi 1.000 kg la hectar. Încă înregistrăm un important deficit de apă în sol”, ne-a declarat Voicu.
Acesta continuă spunând că: „Eu unul aş renunţa cel puţin pentru trei – patru ani la subvenţia pe suprafaţă care ar însemna aproape 4 milioane de euro, numai să avem irigaţii. Şi mâine aş semna că nu mai vreau să primesc subvenţia, dacă sunt sigur că o să am apă în fermă”.
La irigat, recolte ca-n Insula Mare a Brăilei
Telu Voicu susţine că a accesat programe comunitare de aproximativ 300 de mii de euro pentru a se dota cu echipamente de udare, dar care stau degeaba în incinta fermei în aşteptarea unor vremuri mai bune. „Dacă am avea apă, am putea aplica toate tehnologiile occidentale şi să facem producţii cum sunt în Insula Mare a Brăilei”, afirmă Telu Voicu
La această dată (prima decadă a lunii mai), în ferma familiei Voicu, culturile de toamnă s-au dezvoltat excelent pe cele 2.000 de hectare cu grâu, 750 hectare cultivate cu orz şi 750 hectare de rapiţă.
La neirigat, 5 t/ha la păioase
Fermierul susţine că în condiţiile de acum, grâul va da o producţie între 4,5 tone şi 6,5 t la hectar. În ultimii ani, recolta de cereale păioase s-a menţinut la un nivel bun, peste 5.000 kg la hectar. „Iubesc însă culturile de porumb care la noi, în Dobrogea, merg la mare risc”, a continuat Voicu.